KÜLTÜR - SANATHaber Girişi : 02 Eylül 2025 07:09

Kadim kültür, modern yoruma taşındı

Kadim kültür, modern yoruma taşındı
​​​​​​​Atatürk Üniversitesi’nden Dr. Gülşah Öztürk, Karaz seramiklerindeki hayvan figürlerinden yola çıkarak hazırladığı sergiyi uluslararası sempozyumda sanatseverlerle buluşturdu.

Erzurum’da Dr. Gülşah Öztürk, Karaz seramiklerindeki hayvan figürlerinden yola çıkarak bir sergi açtı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün "100+2 Projesi" kapsamında düzenlenen uluslararası sempozyumda, Karaz Kültürü’ne dair ülkemizde yürütülen araştırmalar ve karşılaşılan sorunlar ele alındı.

Etkinlik kapsamında, 2024 yılında Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamlayan Dr. Gülşah Öztürk’ün tezinden esinle hazırladığı "Karaz’ın Koçları" seramik baskısı sergisi, Kura-Aras seramikleri üzerindeki hayvan figürlerini ziyaretçilere görsel bir anlatımla sundu.

"Doğu Anadolu Bölgesi Kura-Aras Seramik Bezemelerinin Analizi ve Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi" başlıklı doktora tezinde Dr. Öztürk, Karaz Kültürü’nün Doğu Anadolu’daki seramik repertuarını hem arkeolojik hem de göstergebilimsel açıdan inceliyor.

Özellikle hayvan figürlerinin taşıdığı sembolik anlamlara odaklanan çalışma, bu betimleri Anadolu dışındaki örneklerle de karşılaştırarak kapsamlı bir çözümleme ortaya koyuyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.