SİYASET Haber Girişi : 30 Kasım 2008 13:22

Kabe'ye yeni örtü serilecek

Kabe'ye yeni örtü serilecek

Kabe'nin yenilenen örtüsünün tamamlanmasının ardından örtünün işlendiği fabrikada devir-teslim için bir tören düzenlendi.

Törene, örtüyü teslim alacak olan Al Eşeyybi ailesi bireyleri, Suud Kraliyet ailesi temsilcileri, Mekke ve Medine Haremeyn Emiri Şeyh Sait El Hüseyin ve Mekke'nin ileri gelenleri katıldı.

Topluca kılınan akşam namazının ardından örtü, Mekke ve Medine Haremeyni Salih Bin Abdurrahman El Hüseyin tarafından yüzyıllardır örtünün muhafızlığını yapan Al Eşeyybi ailesinin yaşlısı Şeyh Abdüllaziz Al Eşeyybi'ye teslim edildi.

 
 

Örtüyü teslim alan Al Eşeyybi ailesi, Arefe günü Kabe'ye örtülmek üzere muhafaza edecek.

20 milyon Riyal'e mal olan örtü, siyah saf ipekten 16 parça olarak dokunuyor. 14 metre yüksekliğinde ve 47 metre enindeki örtü yaklaşık 1 yılda tamamlanıyor.

Üzerinde altın iplikten ayetler bulunan örtü, arefe günü Suudi Arabistan Kralı'nın da katılımıyla düzenlenecek törenle Kabe'ye örtülecek.

Eski örtü ise kesilerek devlet adamları ile yabancı misyon şeflerine hediye ediliyor.

Hz. Muhammed döneminde örtü ve Kabe'nin anahtarının kimde kalacağı yolundaki tartışmalar üzerine örtü ve anahtarın Hz. Muhammed'in rızasıyla Al Eşeyybi ailesine teslim edildiği yazılı kaynaklarda belirtiliyor.