GÜNDEM Haber Girişi : 23 Ocak 2015 09:01

Jandarmadan nefes kesen tatbikat

Jandarmadan nefes kesen tatbikat

Palandöken Kayak Merkezinde kış sezonunda 24 saat esasına göre görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, gerçeği aratmayan kurtarma tatbikatlarıyla adeta nefes kesti. Erzurum Jandarma Arama Kurtarma Ekipleri Palandöken’de hem telesiyejde hem de çığ altında mahsur  kalan kayakçıların imdadına yetişti. Gurbet isimli arama kurtarma köpeğinin de katıldığı tatbikat film sahnelerini aratmadı. 

rn

Palandöken’de konuşlandırılan 7 kişilik JAK timi tatbikatta ilk olarak gelen ihbar üzerine güney pistindeki telesiyejde mahsur kalan kayakçının imdadına yetişti. 3 Kar motosikleti ile harekete geçen JAK timi, 11 kilometre uzaklıktaki güney pistinde mahsur kalan kayakçının yanına 3 dakikada ulaştı. 

rn

OLAY YERİNE İKİ DAKİKADA ULAŞTILAR

rn

Dağcı eğitimi alan JAK timleri halatlar atarak 2 dakika içinde telesiyejde mahsur kalan kayakçıyı halatlarla indirerek kurtardı. Timler daha sonra çığ altında kalan iki kayakçıyı aramaya başladı.

rn

Arama Kurtarma köpeği ’Gurbet’ inde yardımıyla kar altında kayakçıların yerini tespit eden JAK timleri  harekete geçip onları da kısa sürede kurtardı. JAK timleri son olarak kayak yaparken yaralanan iki kayakçıyı sedyelerle zirveden kayarak indirdikten sonra jetskilerle otel önünde hazır bekleyen ambulanslara bindirdi. 

rn

PALANDÖKEN’DE İZİNSİZ KUŞ UÇURTMUYORLAR

rn

İyi derecede yabancı dil bilen JAK timleri iyi kayak yapma ve iyi birer dağcı olmalarıylada tanınıyor. Palandöken’de izinsiz kuş uçurtmayan timler , kurtardıkları kayakçıları Palandöken’de hazır bekleyen ambulanslarla hastanelere naklediyor. 

rn