EĞİTİM Haber Girişi : 29 Mayıs 2014 20:51

İtalyan akademisyenlerden Nanoteknoloji konferansı

İtalyan akademisyenlerden Nanoteknoloji konferansı

Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından Nanoteknoloji konferansı düzenlendi. Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın yanı sıra çok sayıda davetli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansa İtalya’daki The Gabriele d’Annunzio University of Chieti Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Antonio Di Stefano, Prof. Dr. Ivana Cacciatore ve ETÜ Öğretim Üyesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Antonio Di Stefano’nun “Nanoteknoloji Esaslı İlaç Taşıma Sistemleri” konusunda sunum yaptığı konferansta; Prof. Dr. Ivana Cacciatore ise “Borlu Bileşiklerin Tıpta Kullanım Potansiyelleri” hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 

Prof. Dr. Antonio Di Stefano, Nanotıp biliminin son 10 yılda bilim dünyasının en popüler çalışma alanı olduğuna dikkat çekti. Nanotıp biliminin ilerlemesi ile, görüntüleme, tanı, teşhis imkanlarının gelişme gösterdiğini belirten Prof. Dr. Antonio Di Stefano; Nanotıp ve Bioteknolojinin birlikte ve etkin kullanımı ile artık bireye yönelik tedavi imkanlarının yolunun açılacağını belirtti.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Ivana Cacciatore ise, bor bileşenlerini ihtiva eden ilaçların son 25 yılda arttığını ifade etti. Daha önce yalnızca Antimikrobial ve Antienflamatuar ilaçlarda kullanılan bor bileşenleri günümüzde diğer pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılmakta ve başarı göstermektedir diyen Prof. Dr. Ivana Cacciatore, gelecekte bor bileşenli ilaçların tıp dünyasında daha etkin kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yoğun katılımla gerçekleşen konferansta, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez “İdeoloji-Bilim-Siyaset Üçgeni ve Stratejik Ürünler: Bor Örneği” konusunu işledi. Bor bileşiklerinin ülkemiz için olduğu kadar dünya için de önem taşıdığına vurgu yapan MBG Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez, ülkemizdeki bor rezervinin dünyanın bor ihtiyacını 500 yıl karşılayabileceğini ifade etti. Bu bağlamda enerji alanındaki yaşanan küresel krize dikkat çeken Doç. Dr. Hasan Türkez, ülkemizdeki bor rezervi ile alakalı global oyunlar ve spekülasyonlar olma ihtimaline vurgu yaptı. 

Sahip olunan bor rezervinin yeterliliği ve kalitesi üzerinde duran Doç. Dr. Hasan Türkez, ülkemizdeki Fen ve Mühendislik alanındaki bilim insanlarının kendi alanlarındaki çalışmalarına, mutlak suretle bor bileşenli materyal kullanımını da entegre etmeleri gerektiğini vurguladı.