Haber Girişi : 09 Aralık 2016 10:57

İtalya ve AB

İtalya ve AB
İtalya konusu henüz yeni başlıyor.
Faizler bu seviyede kalsa dahi bu refah seviyesi ile net olarak sürdürülemez bir durum.
 Avrupa Latinler ile Germen'lerin savaş alanıdır.Modern çağ dahi bu savaşa bir kaç yılda 70-80 milyon insan kurban etti.
Sırf Latinler ile Germen'ler uzak dursun diye Belçika tipi ülkeler dahi "uydurdular". 20.yy ortası bu savaşın en ağır hali oldu..
Avrupa kıtasının "mahşerin dört atlısının" eline geçmesi ile Dünya tarihinin en büyük fiziki ve ahlaki kayıpları yaşandı. Bu mahvoluş, AB fikrinin bir umut veya çare olarak doğmasına sebep oldu. Ancak bu "entelektüel çarenin" sosyolojik zemini hep tartışıldı. 
2008 sonrası mali yapı dahi bir Latin - Germen savaşının sonucu gibiydi.Batak içinde Güney ve Kuzey'in sert "rasyonelizmi". Şimdi önemli bir noktadayız.Yunanistan veya Portekiz AB için siyasi tarihi hoşluk dışında ekonomik bir anlamı olmayan ülkeler.Ancak İtalya çok farklı. Dünyanın en büyük tahvil piyasalarından biri.Dünya "marka" merkezi ama işsiz ve borç içinde...
Siyasi dağınıklık geleneksel olarak feci. Son 60-70 yılda ortalama hükümette kalma süresi 1.11 yıl Bütçe ve borç yükü ile kitlendi. İtalya borç yükünden kurtulmak için tüm AB kaynaklarını kullanmalı ama AB'nin pek buna yanaşacaķ ekonomik siyasi ortamı yok.
Üstelik 50.madde ve İngiltere'nin 18 ay içinde AB dışına çıkma durumu ekonomik açıdan bilinmez bir yük. AB İtalya'yı parasız savunacak. Sonuçta ilginç olan şu ki; İtalya euro'dan çıkmak zorunda kalır ise AB'de aslında iki önemli güç kalmış olacak.
Tarihin garip bir cilvesi gibi Almanya ve Fransa olacak ve ortada Belçika. AB'nin kurulmasına sebep olan kavganın sahipleri....
Artık her yerde daha fazla İtalya yazılacak. Şimdilik... "Batmayacak kadar büyük" kategorisinde.
Avrupa'nın aşması en zor problemi.Genç işsizlik. Yunanistan vs boşverin önemli değil. İtalya ve İspanya feci. Peşinden gelen Fransa ...
 Avrupa'da durumun ne olduğunu söyle  açıklayabiliriz. Türkiye'de dahi%19.8 genç işsizlik İspanya'da %44 İtalya %40 Fransa 24 Yunanistan %50
Batı seviciler ne derse desinler AB çatırdıyor. Türkiye yeni bir yol haritası çizmek zorunda. Enkazın altında kimlerin kalacağını gelecek bizlere gösterecek. 

Etiketler : yıldıray
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.