GÜNCEL Haber Girişi : 19 Nisan 2009 23:22

İsveç'te Kutlu Doğum programı

İsveç'te Kutlu Doğum programı

Birçok Müslüman ülkede ve Türkiye'de olduğu gibi İsveç'te de peygamber efendimizin doğum yıldönümü münasebetiyle Kutlu Doğum programı düzenlendi. İsveç'in başkenti Stockholm'de Din Hizmetleri Müşavirliğince dün öğleden sonra düzenlenen görkemli Kutlu Doğum programı İsveçli gurbetçilerce ilgiyle takip edilirken, izleyenlerden de tam not aldı. Program için Türkiye'den gelen Prof. Dr. M. Saim Yeprem "İslam'da Aile" konulu konferansıyla gurbetçilere faydalı ve dikkat çekici bilgiler sundu. Program sonunda yarışmalarda dereceye girmiş öğrencilere ödüller dağıtılırken renkli görüntüler yaşandı.

Stockholm şehir merkezindeki ABF Huset binasında gerçekleştirilen Kutlu Doğum programı şehitler için bir dakika saygı duruşu ile başladı. Yaklaşık 300 kadar dinleyicinin iştirak ettiği programda çeşitli dernek ve federasyon temsilcileri yanı sıra, Büyükelçiliği temsilen Müsteşar Cemal Kulbay da hazır bulundu. 

Stockholm'deki Fittja Camii imamı İbrahim Ethem Bodur, okuduğu Kuran ayetleriyle dinleyicileri adeta büyüledi. İzlettirilen "Peygamber Sevgisi" konulu bir sunum da salonda bulunanların büyük beğenisini topladı.

Takdim konuşması yapmak için kürsüye gelen Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. A. Bülent Baloğlu, her yerde olduğu gibi İsveç'te de Kutlu Doğum programlarıyla Peygamberimizin doğumunun idrak edildiğini ve bu münasebetle bir konuşma yapmak üzere Prof. Dr. Saim Yeprem'in İsveç'e kadar geldiğini belirtti. Her yıl artan bir coşkuyla bu programların devam ede geldiğini belirten Prof. Baloğlu, aynı zamanda üniversiteden hocası olduğunu belirttiği Prof. Yeprem'in anlattığı bir anekdota konuşmasında yer verdi. Bu programların ilk başta Peygamberimizi anma maksadıyla düzenlendiğini aktaran Baloğlu, ardından Sevgili Peygamberimizi anlama sürecine geçildiğini ve artık O'nun her türlü hayatına dair örneklerin hayatımıza tatbik edilmesi aşamasına geçildiğini kaydetti. Baloğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: "İnanıyoruz ki içinde bulunduğumuz kiriz ortamı, şahit olduğumuz savaşlar, gözyaşları ve felaketler ve de insanlığın duçar olduğu ilişki kirlilikleri, bozuklukları; Peygamberimizi her zamankinden daha fazla anlama ihtiyacını açıkça göstermektedir. Bizler de bundan sonra O'nun hayatından kareleri hayatımızın her yanına yansıtacağız." 


"KUTLU DOĞUM PROGRAMLARI ATTIK O'NU ANLAMAYA VE YAŞAMAYA DÖNÜK OLMALI"

"İslam'da Aile" konulu konferansını dinleyicicilerine sunması için kürsüye çağrılan Prof. Dr. M. Saim Yeprem, artık Kutlu Doğum programlarının mevlit havasından çıkarılarak, Peygamberimizi daha iyi anlama ve O'nun ruhunu yaşama dönük olması çağrısı yaptı. Her yıl bir şehirde Kutlu Doğum programlarının düzenlendiğini belirten Yeprem, bu yıl da Balıkesir'de başlangıç yapıldığını söylerken, İsveç gibi yurtdışındaki yerlerdeki programlarda oradakilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. 

Bu yıl için Kutlu Doğum programlarında "Peygamberimizin Aile Hayatı"nın esas alındığını ifade eden Prof. Yeprem, Peygamberimizin aile hayatından bazı kesitleri dinleyicilerle paylaşırken, Peygamberimizin ailesine ve çevresine karşı olan şefkatini anlattı. 

Mutlu ailelerde eşlerin birbirine karşı şefkatinin ve sevgi ve saygısının hâkim olması gerektiğini vurgulayan Yeprem, sağlıklı nesillerin de anne babanın ortak eğitim çabasıyla mümkün olabileceğini aktardı. Bir çocuğun oluşmasında ve bir embriyonun teşekkülünde kadın ve erkekten eşit oranda katkıların gelmesi örneğini veren Prof. Dr. Saim Yeprem, "Çocuğun iyi yetişmesinde de onları ortak ilgi ve gayreti şart" diye konuştu. 

Yeprem, şöyle devam etti: "İslam'ın barış, sulh, teslimiyet, ebedi mutluluk getirecek bir din olduğunu, Peygamberin hayatından örnekler alarak gösterelim. İnsanlar arasındaki birlik, beraberlik ve kardeşlik ve ebedi mutluluğu sağlayacak olan bütün unsurları ortaya koyalım ve Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle, 'İnsanlığa örnek olarak çıkarılmış bir toplum' olduğumuzu ispat edelim." 

"Müslüman mükemmeli bir ferttir" diye konuşan Yeprem, Allah'a imanın Peygamberi sevmek ve itaatle olacağını ve bunun da O'nu örnek almak ve O'na benzemekle mümkün olacağını belirtti. Halen TDV Yayın Kurulu Başkanı olarak görev yapmakta olduğu belirtilen Prof. Dr. Saim Yeprem, yine Kutlu Doğum etkinliklerine iştirak etmek için bir başka İskandinav ülkesi olan Norveç'e geçiyor. 


KUTLU DOĞUM, ÖDÜLLERİN YAĞDIĞI GÜN OLDU

Stockholm'deki Kutlu Doğum programı aynı zamanda gurbetçilerin çocuklarının ödül yağmuruna tutulduğu bir güne dönüştü. İstiklal Marşı okumada başarı gösteren, futbol turnuvasında dereceye giren ve de bilgi yarışmasında ilk üçe giren öğrenciler çeşitli ödüllerle taltif edildiler.

İlk olarak, İstiklal Marşı'nın on kıtasını en iyi seslendiren Tensta Camii'nden Haver Erva Evirgen ve Handen Camii'nden Eda Deniz sahneye çağrıldı. Çocuklar, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını birlikte okuduktan sonra ödüllerini Prof. Dr. Saim Yeprem'in elinden aldılar. Din İşleri Müşavirliğince Kutlu Doğum etkinlikleri kapsamında düzenlenen Futbol Turnuvasında dereceye giren Rinkeby, Fittja ve Filemingsberg Camileri öğrencileri de kupalarını Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. A. Bülent Baloğlu'nun elinden aldılar. Programda THY'nın da bir sürprizi olurken, öğrencilere ödül olarak İstanbul'a gidiş-dönüş biletleri hediye edildi. Bu sürprizi açıklayan THY Stockholm temsilcisi Bilal Tezcan, sahneye gelerek öğrencilerin bazı ödüllerini de elden takdim etti. 

Daha sonra bütün ödül alan öğrenciler ile ödül veren kimseler sahnede bir arada hatıra fotoğrafı çektirdiler. Bu birliktelik salondan alkış aldı. (CİHAN)