GENEL Haber Girişi : 18 Kasım 2019 10:32

İslam medeniyeti yüzyıllar boyunca hiçbir an yerinde saymadı

İslam medeniyeti yüzyıllar boyunca hiçbir an yerinde saymadı
“İslam Medeniyeti’nde Mushaf Geleneği Konferansı” ve “Memlük, İlhanlı, Türkmen dönemi Mushaf-ı Şerif Örnekleri Sergisi” Atatürk Üniversitesi ve Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı ortaklığında gerçekleşti.
Program, Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen “İslam Medeniyeti’nde Mushaf Geleneği” konulu konferansla başladı. Konferansa; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Atatürk Üniversitesi ile müşterek düzenledikleri konferansa katılan misafirlere teşekkür ederek konuşmasına başladı
Hat sanatında hilye, kıta, çeşitli orijinal istifler olmak üzere çok sayıda eseri koleksiyonları süsleyen; "Usûl olmadan vusûl olmaz" diyen; Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün geçen yılki sahibi Hattat Sayın Hüseyin Kutlu’yu Atatürk Üniversitesinde ağırlamaktan onur duyduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İslam yazısının gelişmesinde ve Türk- İslam Medeniyetinin sembolü haline gelmesinde, İslâm devletlerinde âlim ve sanatkârı korumanın ve desteklemenin devlet geleneği hâline gelmesinin oldukça büyük katkısı olduğunu vurguladı.
Konferansına medeniyetimizin temel taşını oluşturan kültür ve sanatımızın önemine vurgu yaparak ve yaşanan değişimin medeniyetimize verdiği zararı anlatarak başlayan Hüseyin Kutlu, İslam Medeniyetinin yüzyıllar boyunca hiçbir an yerinde saymadan gelişerek, değişerek ve yenileşerek geldiğinin altını çizdi. Her gelen yeni neslin bu kültür ve medeniyete yeni bir şey kattığını belirten Kutlu, “Biz değişimle onlara benzemedik, onlarla aynileşmeye kalkıştık. Bu sosyolojik olarak mümkün değil. Binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan bir milletin değişmesi mümkün değildir. Oysa Müslüman nesiller hiçbir zaman yerinde saymamıştır. Hep yenilendi ama kendi gibi yenilendi. Benzeşerek taklit ederek değil. Bir öncekinin üzerine inşa ederek medeniyeti geliştirdi” diye konuştu.
Program, konferansın ardından açılışı yapılan Memlük, İlhanlı, Türkmen dönemi Mushaf-ı Şerif Örnekleri Sergisi ile devam etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.