EKONOMİ Haber Girişi : 18 Eylül 2011 00:29

İşitme Engellileri Duygulandıran Kutsal Ziyaret

İşitme Engellileri Duygulandıran Kutsal Ziyaret

Sivas İşitme Engelliler Derneğinin öncülüğünde umre için kutsal topraklara giden 26 işitme engelli, işaret dili tercümanları yardımıyla yaptıkları kutsal ziyarette duygulu anlar yaşadı.

Sivas Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte hareket edilerek düzenlenen organizasyonda toplam 26 işitme engelli, 25 Ağustos-7 Eylülde kutsal ziyareti gerçekleştirdi.
Dualar eşliğinde kutsal topraklara uğurlanan işitme engelliler, 10 gün Mekke΄de, 5 gün Medine΄de ibadet etti. Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği bir işaret dili tercümanı ve kafiledeki diğer işaret dili tercümanları yardımıyla ibadetlerini bilinçli bir şekilde yapan işitme engelliler, duygu dolu anlar yaşadıkları kutsal ziyaretin ardından yurda döndü. Umre ziyaretinden dönen Sivas İşitme Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Epik ve beraberindekileri İl Müftüsü Yusuf Şahin dernek binasında ziyaret etti. Epik ve beraberindekilerle görüşen Şahin΄e, ziyarette kutsal topraklardan getirilen hurmalardan ikram edildi.

Dernek başkanı Mustafa Epik, işaret dili tercümanı aracılığıyla yaptığı açıklamada, bu organizasyonun Türkiye΄de ilk defa işitme engellilerle yapılan umre organizasyonu olduğunu belirtti. Organizasyona 9΄u Sivas΄tan, 11΄i İstanbul΄dan, 4΄ü Ankara΄dan, 1΄i Muş΄tan, 1΄i Gaziantep΄ten olmak üzere 26 işitme engellinin katıldığını ifade eden Epik, işaret dili tercümanlarının da bulunduğu 34 kişilik kafileyle kutsal topraklarda 15 gün ibadet ettiklerini söyledi.

İşaret dili tercümanlarının yardımıyla işlerinin daha da kolaylaştığını belirten Epik, ΄΄Kabe΄yi gördüğümüzde çok değişik duygulara kapıldık, çok mutlu olduk. İşitme engellilerin bu ibadetlerden bir kenara bırakılmasını değil bu ibadetlerin içerisinde olmasını istiyoruz. Oradaki diğer insanların, işiten insanların yaptığı ibadetlerin, tavafların aynısını biz de yaptık, hiçbir eksiğimiz olmadı. Önce tavaflarımızı bitirdik, daha sonra peygamber efendimizin ravzasına gittik, onu ziyaret ettik ve ona olan özlemimizi giderdik΄΄ dedi.
Herkesin engelli de olsa kutsal topraklara gitmesi gerektiğini ifade eden Epik, ΄΄Gitmeden önce bazı endişelerimiz vardı ama İşitme Engelliler Derneği olarak bu organizasyonu yapıp da gittikten sonra, yapılabilir olduğunu tüm Türkiye΄ye ispatlamış olduk. İşitme engellilerde aslında toplum içerisine girme konusunda bir ürkeklik, çekingenlik var. Ama biz bunları aşmaya çalışıyoruz, bu organizasyonla da bunu aştığımıza inanıyorum. Çok mutlu olduk, Allah herkese de bunu nasip etsin΄΄ diye konuştu.
Şimdiden kutsal topraklara özlem duyduklarını kaydeden Epik, hacca gitmeyi de düşündüklerini, ancak haccın maddi boyutu olduğunu ifade ederek, ΄΄Şimdiden orayı özlemeye başladık, hac organizasyonunu inşallah yaparız΄΄ dedi.

NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN GÖRSEL UYARI İSTEĞİ-
Kabe΄de ezanın okunduğunu bölgede yanan lambalar sayesinde fark ettiklerini söyleyen Epik, ΄΄Kabe΄de ezan okunduğu sırada, orada yüksek saat kulesinin olduğu bir otel var, o otelin üzerinde lamba yanıyor. Ezanın okunduğunu o lambalardan anladık. Türkiye΄de ise namaz vakti için ikide bir saate bakıyoruz. Burada da böyle bir uygulama olursa seviniriz. Böyle görsel olarak uyarı olması bizim için avantaj olacak΄΄ dedi.
Kutsal topraklarda başka ülkelerden gelen işitme engellilerle de görüştüklerini kaydeden Epik, işaret dilindeki küçük farklılıklara rağmen çok iyi anlaştıklarını belirtti.
Umre yolculuğuna çıkan işitme engellilerden Sadettin Şenol ise ΄΄Kabe΄de arkadaşlarla birlikte defalarca tavaf yaptım, yorulmadım. Çok duygulandım, Allah΄a çok dua ettim. Bunun için çok sevinçliyim. İmkan olursa yine gitmeyi düşünüyorum΄΄ diye konuştu.
İşitme engellilerden Tekin Topçu ise Hacer-ül Esved taşına ulaşmak için çok çaba harcadığını belirterek, ΄΄Fakat orası çok kalabalıktı. Çok yaklaşmasam da geriden selamlayarak Hacer-ül Esved΄in etrafında tavafımı yaptım. Uçağa bindikten sonra oradan ayrıldığım için üzüldüm΄΄ dedi.
İşaret dili tercümanı Tuğrul Özçolak de işitme engellilerin kutsal topraklarda birbirleriyle ibadet etme konusunda adeta yarıştıklarını ifade ederek, ΄΄Bu gerçekten bizi çok mutlu etti. Oralara doyamadan geldik΄΄ diye konuştu.
Derneğin yönetim kurulu üyesi ve işaret dili tercümanı Faruk Bilge ise işitme engellilere Kur΄an-ı Kerim öğrenmelerinde ve umre yolculuğunda yardımcı olduğunu belirtti.
΄΄Aşkın ve sevginin merkezinde΄΄ işitme engellilerle yolculuk yaptıklarını ifade eden Bilge, işitme engellilerin heyecanının görülmeye değer olduğunu söyledi.

ENGELLİLERE KUR΄AN EĞİTİMİ-
Sivas Müftüsü Yusuf Şahin ise umreye gitmek isteyen işitme engellilerin dernekleri aracılığıyla müftülüklerine başvurduğunu ifade ederek, ΄΄Mukaddes beldelerde ibadet zevkini, ibadet hazzını ve Allah΄a karşı yalvarış ve yakarışlarını o mübarek beldelerde içtenlikle yapmayı arzu ettiler. Biz de İl Müftülüğü olarak kendilerine umreye gitmeleri için gerekli olan ön bilgileri aktardık΄΄ dedi.
İşitme engellilere yardımcı olacak işaret dili tercümanı konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde görüşmeler yaptığını belirten Şahin, işitme engellilerin umre yolculuğunun önemine işaret etti.
Şahin, şunları kaydetti:
΄΄Bu yolculuk, 32 yıllık müftülük dönemimde gönderdiğimiz bütün umre ve hac kafileleri içerisinde en anlamlı, en önem arz eden seyahatlerden birisi oldu. O mübarek Beytullah΄ta tavaf etmiş olmaları, Ravza-i Mutahhara΄da Habibi Kibriya΄ya kendi işaret dilleriyle selam vermiş olmaları gerçekten çok anlamlıdır. Ama şu da unutulmasın ki peygamberimiz herkesin peygamberidir, bütün insanlığın peygamberidir, kainatın peygamberidir. Dolayısıyla Hazreti Resulullah΄ın, bu işitme engelli kardeşlerimizi Ravza-i Mutahhara΄da birebir gördüğüne ve ΄hoş geldiniz ashabım, hoş geldiniz ümmetim΄ diye bunlara mukabele ettiğine inanıyorum. Bu kardeşlerimizin gösterişten, kibir ve riyadan uzak bir şekilde bu beldelere gitme arzularını göstermiş olmaları takdire şayandır.΄΄

Şahin, bundan sonraki yıllarda da kutsal topraklara gitmek isteyen engellilere İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ellerinden gelen yardımda bulunacaklarını söyledi.
İşitme engellilere geçen yıl Kur΄an eğitimi verdiklerini, Kur΄an-ı Kerim΄i yüzünden okuma ve bazı sureleri okuyabilme imkanları sağladıklarını ifade eden Şahin, arzu edilirse 2011-2012 eğitim-öğretim yılında da işitme engelliler ve diğer engelliler için Kur΄an kursları açabileceklerini sözlerine ekledi.