EKONOMİ Haber Girişi : 13 Aralık 2009 00:07

İmamlara Şan Dersi

İmamlara Şan Dersi
Ordu'da görev yapan imamlar için Belediye Konservatuarı ve Ordu Müftülüğü işbirliği ile özel notalı ezan okuma kursu açıldı. Kursa devam edip notaya uygun ezan okumanın inceliklerini öğrenen imamlar, artık vakte göre farklı makamlarda ezan okuyacak.

Haftada bir gün olmak üzere Haziran ayına kadar sürecek kursa toplam çeşitli camilerden 26 imam katılıyor. Çalışmaların ilk ayında olan imamlar, Orduluları sabahleyin Saba makamıyla namaza çağıracak. Öğle ezanını Rast, Uşak, Hüseyni veya Sazkar makamında okuyacak olan imamlar, ikindi ezanını Hicaz, akşam ezanını Segah veya Hüzzam makamında okuyacak. İmamlar Orduluları yatsı namazına ise Hicaz veya Segah makamıyla çağıracak.

Ordu Din Görevlileri Derneği Başkanı Şenol Varol, aldıkları eğitimlerle seslerini doğru kullanmayı öğrendiklerini ifade etti. Varol, "Din görevlilerin yapmış olduğu görevi teknik olarak daha iyi bir şekle getirmek amacıyla böyle bir çalışma başlattık. Sesimizi doğru kullanmayı öğreniyoruz. Almış olduğumuz ses eğitimiyle aynı zamanda tasavvuf müziği açısından da sosyal boşluğu doldurmuş olacağız" dedi.

İmamlara makamlı ezan okumayı öğreten konservatuar eğitim görevlisi Hüsnü Yakın da vakte uygun olarak makam ve ses çalışması eğitimi verdiklerini belirtti. Amaçlarının imamların seslerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Yakın, "Din görevlisi arkadaşlarımız büyük bir özveri ile buraya geliyorlar. Dini konular konusunda değil ama sesler konusunda ufak tefek eksiklikleri var. Bizim amacımız onlarla bu birlikteliği sağlayabilmek. Aynı zamanda dayanışmalarına destek vermek. Burada öğrendiklerini hem cami içi hem de cami dışında en iyi şekilde kullanmalarını sağlamak istiyoruz. Burada imamlarımıza nota ve makam bilgisi veriyoruz. Bunun yanı sıra şarkılarla bunu desteklemek istiyoruz. Yakın zamanda bunu konserlerle süslemek istiyoruz" diye konuştu.

Kurstan son derece memnuniyet duyduklarını ifade eden din görevlileri de uygulamanın son derece yerinde ve faydalı olduğunu belirtti.

Öte yandan, notalı ezan okumayı öğrenen imamlardan bir koro kuruldu. Tasavvuf Musiki Korosu adını alan koro, çok yakında Ordululara konser vermeye hazırlanıyor