GÜNCEL Haber Girişi : 21 Kasım 2008 21:31

İlk Özbek Hacı Kafilesi Dua ve Gözyaşlarıyla Uğurlandı

İlk Özbek Hacı Kafilesi Dua ve Gözyaşlarıyla Uğurlandı
Özbekistan'dan ilk hac kafilesi başkent Taşkent'te gözyaşları ve yapılan dualarla kutsal topraklara uğurlandı. Hac farizasını ilk kez yerine getirecek hacılar, önce başkentteki Lavze Camisi'nde bir araya geldi.



Hacıların uğurlanmasında duygusal anlar yaşandı. Uğurlama töreninde hacı adayları ve yakınlar gözyaşlarına hâkim olamadı. Hacılar geldikleri camide önce yer aldıkları grup başkanları ile biraya geldi. Ardından burada hacılara bilet, pasaport ve yaka kartları verildi. Son bir kez ilgililerce uyarılıp bilgilendirilen hacılar, kutsal topraklara doğru yola çıkmak üzere yapılan dualarla havaalanına hareket etti.



Kutsal topraklara yolculuğa çıkan bayan hacılardan Zuhra Hakimova "Eskiden deve ve atlarla hacca giderlerdi. Şimdi ise doktorlar, aşçılar eşliğinde hacca gidiyoruz. Biz çok şanslıyız. Ne kadar şükretsek azadır" diye duygularını getirdi. Hacılardan Ekber Hudaybergenov ise "Hac farizasını yerine getirme seferi niyetindeyiz. Allah nasip ederse oraya vardıktan sonra Peygamberimizin Ravzalarını görüp, Mekke ve Medine'yi ziyaret edeceğiz. Allah bu ibadeti hepimize nasip ettin." şeklinde konuştu.

İlk kâfilesi bugün yola çıkan Özbek hacıların Medine'ye intikali 29 Kasım'a kadar devam edecek. 50 kişilik gruplar halinde bölünen Özbek hacıların kutsal topraklardan dönüşü ise 12 Aralık'ta başlayacak ve ilk hacı kafilesi aynı gün yurda dönüş yapacak.

Hacı adaylarından 3 bin 500 dolar ücret alınıyor. Özbekistan'da bu yıl 5 bin kişi hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal toprakla gidecek
 
Cihan