GÜNDEM Haber Girişi : 15 Temmuz 2014 16:08

Heyelan geldi,kuleler çöktü

Heyelan geldi,kuleler çöktü

Erzurum’da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında yaptırılan Türk Telekom Atlama Kulelerinde heyelan meydana geldi. Heyelanda 5 pist ve 3 kule kullanılamaz hale gelirken, 95 ve 125 metrelik iki ana kulede ise hafif hasar meydana geldi. Pistlerde meydana gelen toprak kaymasının sabah erken saatlerinde fark edilerek, Erzurum’da kamp yapan kayakla atlama milli takımının göçük anına denk gelen antrenmanının iptal edilmesiyle büyük bir facianın önüne geçildi.

 

Erzurum’da 2011 yılında yapılan Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında Erzurum-Çat karayolu üzerindeki Kiremitlik Tepe’ye 60 milyon TL harcanarak inşa ettirilen atlama kulelerinde bugün 15.15 sıralarında heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle 5 pist ve 20, 40 ve 60 metrelik 3 atlama kulesi kullanılamaz hale geldi. 95 ve 125 metrelik iki kulede ise hafif hasar oluştuğu bildirilirken, kayakla atlama, boks ve atletizm milli takımlarının kaldığı kuleler bölgesindeki otel tedbir amacıyla tamamen boşaltıldı.

 

FACİADAN KILPAYI

 

Türk Telekom Atlama Kuleleri’ndeki teknik sorumluların kulelerdeki çökmeyi sabah erken saatlerinde fark ettikleri ve durumu “acil” koduyla Erzurum Valiliği ve AFAD’a bildirdikleri öğrenildi. Kulelerin pistlerinde oluşan patlamalar nedeniyle, Dünya Kayakla Atlama Şampiyonası ve diğer şampiyonalara hazırlık çalışmaları için Erzurum’da kampa giren 15 kişilik Yıldız ve Genç Milli Kayakla Atlama Milli Takımı’nın saat 15.00’de yapacağı antrenmanın iptal edildiği öğrenildi. Finlandiyalı Pekka Nıemela gözetiminde yaz dönemi atlayışlarını gerçekleştiren milli takımın antrenmanının iptal edilmesiyle, büyük bir facianın önüne geçilmiş oldu.

 

BİR HAFTA ÖNCE ATLAYIŞLAR BAŞLADI

 

Arızaları nedeniyle kullanılamayan Türk Telekom Atlama Kuleleri’nde uzun bir süre sonra ilk atlayış 9 Temmuz gecesi yapıldı. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar’ın da katıldığı organizasyonla milli sporcular suni çim üzerine gece atlayışı gerçekleştirmişti. Başkan Yarar, kulelerin iki yıldan bu yana kullanılamadığına dikkat çekerek, “Kuleleri bundan sonra sürekli olarak aktif hale getirmek istiyoruz” demişti.

 

KULELERİN SİCİLİ BOZUK!

 

 

Türk Telekom Kayakla Atlama Milli Takımı, yapıldığı günden bu yana arızalarıyla sık sık gündeme geldi. Kış Oyunları öncesinde fenüküler arızaları yaşanmış ve dönemin Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Arızanın sebebinin kabloları yiyen fareler olduğunu tespit ettik” açıklaması yapmıştı. Oyunlar boyunca herhangibir sorun çıkarmayan kuleler, aradan geçen 3 yılda sadece bir kez resmi yarışlara ev sahipliği yapılırken,  17-18 Eylül 2011 tarihinde yapılması gereken Kayakla Atlama Yaz Dünya Kupası yarışları da yine aynı fenüküler arıza nedeniyle iptal edilmişti.