GÜNCEL Haber Girişi : 16 Ekim 2008 08:40

Hepsi Evladım gibi.

Hepsi Evladım gibi.
Osmanlı döneminde ünlü alem ustalarından biri olarak tanınan bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu olan Ayhan Savut'un ürettiği alemler, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, İngiltere ABD, Kosova gibi çeşitli ülkelere gönderiliyor. Ayhan Savut (60), alemciliği 3 kuşaktır yürüttükleri belirterek, gücü yettiği sürece de bu işi yapmaya devam edeceğini söyledi. Alemciliğin, artık unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldiğini ifade eden Savut, günümüzde bu sanatın değerinin bilinmediğini ve kendilerinden sonra bu işi yapacak kimsenin kalmayacağını vurguladı.
?Alem caminin, türbenin şanıdır, cilasıdır?
Savut, alem yapımının çok özel bir sanat olduğunu ve pas tutmayan alem üretmenin ayrı bir ustalık gerektirdiğini dile getirerek, şöyle konuştu: ''Mesleğin bütün inceliklerini babamdan öğrendim. Babam da dedemden yani bakırcı Mustafa Efendi'den öğrenmiş. Çok para kazanmasam da işimi severek yapıyorum. Yaptığım her alemi evladım gibi görüyorum. Bence önemli olan da bu. Alemcilik bir sanattır. Alem caminin, türbenin şanıdır, cilasıdır. Elimden geldiği kadar Osmanlı tarzını alemlerimde yaşatmaya çalışıyorum. İyi bir mimari, ışıl ışıl parlayan alemle bütünleştiği zaman heybetli olur. Eseri tamamlaması nedeniyle bakıldığı zaman alemin gözler kamaştırması gerekir.
Bizim de meslek sırlarımız var
Bizim de işimizde kendimize göre, özel karışımlı vernik gibi bir takım sırlarımız var. Hazırladığımız karışımla alemin kararmasını engelliyoruz. Böylelikle yaptığımız alem her türlü hava şartında pırıl pırıl parlıyor. Hele dört mevsim yaşanan, yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkının 40-50 dereceyi bulduğu yerlerde alem ustalığımız daha fazla ortaya çıkıyor. Alemlerimiz, yağmur, kar, çamur, güneş, lodos, yani her türlü hava koşulunda ilk günkü gibi parıltısını koruyor. Zaten hava değişimden kaynaklanan tahribat, alemde ustalığı ortaya çıkarır.''
Dünyanın dört bir yanına alem gönderiyor
Savut, yaptığı alemlerin kalitesini duyan kişilerin kendisini bir şekilde arayıp bulduğunu ve sipariş verdiklerini belirterek, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki camilerin kubbelerini ürettiği alemlerin süslediğini vurguladı. Sipariş üzerine Suudi Arabistan, Suriye, İran, Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi İslam ülkelerinin yanı sıra Almanya, Hollanda, İngiltere ve ABD'deki camilerin kubbe ve minareleri için de alem ürettiğini ifade eden Savut, şunları kaydetti: ''Alem yapımında kaliteli malzeme kullanırım. Bazıları, öyle eften püften malzemelerle alem üretip, 2 kuruş ucuz fiyat veriyorlar, ama iki ay geçmeden alemlerin kararması üzerine malları iade ediliyor. Ben hep özenirim, emeğimi esirgemem. Malzemenin en iyisini kullanmaktan kaçınmam.
Memnun kalmayan çıkmadı
Türkiye'deki tüm tarihi camilerin restorasyonunda ya alemleri onarmışımdır ya da yenisini yapmışımdır. Halkı Müslüman olan ülkelerin tamamına alem göndermişimdir. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya başta olmak üzere İngiltere, Hollanda, hatta ABD'ye bile alem yolladım. Son olarak da geçen sene Kosova'daki tarihi Osmanlı camilerinin restorasyonunda kullanılmak üzere alemler yaparak, gönderdim. Çok şükür ki şu ana kadar ürettiğim alemleri kullanıp da memnun kalmayan kimse çıkmadı.''