Haber Girişi : 02 Şubat 2016 11:53

Helal Olsun mu Elin Gâvuruna

Helal Olsun mu   Elin Gâvuruna
Zamanında bir dergide okumuştum.  Yurtdışı kaynaklı bilimsel bir çalışmaya atıfta bulunarak özetle şöyle yazıyordu:
" Tarihin ilk çağlarında yaşayan insanlar (Cro-magnon) henüz silah kullanmayı bilmediği ve avcılık özelliklerinin gelişmediği dönemlerde açlığı gidermek adına otla besleniyordu.
Bu nedenle ağrılı hastalıkların yanında ölümcül vakalar da yaşanıyordu. Haliyle ota karşı bir sevimsizlik insanoğlunun genlerine işlendi. Bu yüzdendir ki pırasa, ıspanak ve benzeri otlar genelde sevilmez. Olay tamamen genetik kotlamayla ilgi?"
Ya da bu mealde bir şeylerdi. Gerçek ya da değil. Ama genetik kotlamanın varlığı şaşmaz, tartışılmaz bilimsel gerçek.
Sadece ota değil, açgözlülük ve ego tatmini de bir genetik kotlamadır. Bazı insan ya da topluklar siyasi, ekonomik, kültürel, siyasi, çevresel etkilerle bu genetik kotlamayı zamanla iyi yönde mutasyona uğratarak, otçul taraflarını bir damak zevkine, açgözlülük ve ego gibi zaaflarını asgariye indirgeme yolunda ilerlemiştir.
Bu mutasyonda siyasi, ekonomik, kültürel, siyasi, çevresel ve sosyal yaşam tarzı etken faktörler olarak görülürken; insanın aklına şu sorular geliyor nedense!
Bizim genetik kodumuzda neler var?
Biz ne kadar açgözlü, bencil, çıkarcı, ego tatminkarı insanlarız?
Biz ne kadar sosyal, kurallara uyan, başkalarına saygılı, kendimizle barışık, gerçeklerle yüzleşmekten korkmayan, eleştirilere açık insanlarız?
Biz ne kadar konuşma adabını bilen, tartışma kavramını yeni ve daha iyi bir doğru bulmanın en kestirme yolu olarak görüyoruz?
Sorular uzatıldıkça uzatılabilir. Şimdi bu yazıyı okuyanlar açısından düşünce panoramasını resmedelim!
Yazdıklarım akıllara karpuz kabuğu düşürecek. " Torpille işe giren arkadaşını, müteahhitlikten köşe dönen simitçiyi, kayın biraderi siyasetçi olması sayesinde gayrimenkul zengini olanı, birilerinin sırtından geçinen asalakları."
Bir daha çıkacak ağzından lanet dolu cümleler. Peşine ekleyecek; ne olacak bu memleketin hali?
Ama hiç aklına getirmeyecek; bir devlet kapısına kapak atmak için el etek öptüğü siyasetçiyi! Getirmeyecek aklına, on liraya aldığı malı yemin billahi çekerek yüz liraya sattığını! Hele bilmem hangi ihalede o kadar koşuşturup aracılık yaptıktan sonra payına düşen parayı alamadığından en yakın arkadaşı hakkında attığı iftiraları hiç getirmeyecek aklına!

Of! Daha neler neler! Herkes birbirinden korkuyor, herkes birbirini suçluyor, herkes karşısındakini kötülüyor, herkes yaptığı yanlışları ve günahları meşrulaştırıyor, herkes başkasını bir şekilde ezmenin zevkini yaşamanın ihtirasıyla saldırıyor.
Elbet kimsenin suçu yok(!) bu durumda! Tek suçlu genetik kotlama(!)
Mademki bu iyi yönde mutasyona siyasi, ekonomik, kültürel, siyasi, çevresel ve sosyal yaşam tarzı faktörler etken, bir başka soru geliyor akla; neydi bu etkenler fazlasıyla bizde mevcut iken, yaşam tarzımıza uyarlanmasına engel olanlar?
Neden yıllardır kendimizi düzeltmek yerine iç çekerek, "helal olsun elin gavuruna" deyip duruyoruz
Etiketler : ibrahim sami
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.