Haber Girişi : 22 Haziran 2014 19:31

HASTALAR PARA, HASTALIKLAR PUAN

HASTALAR PARA, HASTALIKLAR PUAN

Sağlık Bakanı 21 Haziran Cumartesi günü "Sağlıkta 2023 Vizyonu" adı altında bir basın toplantısı düzenledi. Daha 2014 yılını kurtaramamış iken 2023 yılı ile ilgili konuştu, anlattı ve kendisine sorulan hazırlanmış soruları cevapladı.

   Biz sağlık çalışanları olarak ve bu millet adına bekledik ki bir Sağlık Bakanı olarak kendilerinin getirdikleri, uygulamaya koydukları sistem sebebiyle yaşanan;

- Üniversite ve Devlet Hastanelerindeki performans rezaletinden, 

- sağlık personeli arasındaki ücret adaletsizliğinden,

- sağlık hizmetlerindeki kalitenin hızla dü şmesinden, 

- performans sistemi ve onun getirdiği ayak oyunları sebebiyle hastaların para, hastalıkların puan olarak değerlendirilmesinden, 

- her yıl daha kötüye giden tedavi edilme oranlarından, 

- kişi başına düşen anormal ilaç kullanımından, 

- hastaların tedavi olamadıkları için doktor doktor, hastane hastane dolaşmalarından, 

- Bakanlığın dayattığı belli bir gelir artışını sağlamak için kısaca sırf daha fazla para ve puan kazanılması için hastaların aldatılmasından,

- sahte ameliyat, sahte tetkiklerden ve başarısız tedavilerden de bahsetsin. Bakanlığı adına bu milletten, sağlık çalışanlarından özür dilesin ve de bu sorunları nasıl çözeceklerini anlatsın ama kendisi bu konulara hiç girmedi ve çok iyi bildiği halde yok saydı.

   Onu dinlerken başka bir ülke ile ilgili mi konuşuyor veya başka bir ülkenin sağlık bakanını mı dinliyorum diye düşündüm.

   Şaşırmamak elde değil, sağlık çalışanları "doktor, hemşire, hasta bakıcı, eczacı" canından bezmişken, mesleğini yapmaktan bıkmışken, işini çok güvensiz ve huzursuz ortamlarda yapmaya çalışıyorken, sağlık hizmetleri tamamen para, puan sistemine ve aldatmaya dökülmüşken bu insanlar sebep oldukları bu kadar problemi, bu kadar sahtekarlığı görmezden nasıl gelebilir. Hele hele hiç bir şeyin farkında olmayan milyonların adına hiç mi rahatsız olmazlar. 2002’de devir aldıkları kötü sağlık sistemini şu an itibariyle daha kötü duruma getirenler, 2023 vizyonundan nasıl bahsedebilirler anlamak mümkün değildir.

   Eğer doktorun yüzüne bakmakla ve de adı hastane olan bir binaya girmekle tedavi olunabiliyorsa vizyon 2023 devam, aynen devam.

   Fakat siz bu mesleği icra eden, derdini çeken, sıkıntısını yaşayan, hastayla bire bir muhatap olan ve getirdiğiniz bu performans ve sağlık sistemi altında ezilen sağlık mensuplarını dinlemez ve sorunlarını çözmeye gayret göstermezseniz ve onları bak biz neler yapıyoruz ama bu sağlıkçılar bize uymuyor diye hedef gösterirseniz, sağlığın sonu felakete gidiyor biliniz.

   Sayın bakan açıklasın; 

- Önceleri doktora giden her yüz hastadan kaçı tedavi oluyordu, şimdi durum ne?

- Önceleri kişi başına düşen doktora gitme sayısı kaçtı şimdi kaç?

- Önceleri bir hasta, kaç hastane, kaç doktor gezdiriliyordu şimdi durum ne? 

- Önceleri kişi başına düşen ilaç kullanımı neydi, şimdi ne? 

- Bir de ileri ülkelerde bu rakamlar nasıl? 

   Doktorlar, sağlık çalışanları olarak çok daha fazla para kazanabileceğimiz bu sistemden vicdanen rahatsız isek birileri, en azından hastalarımız bizleri vakit çok geç olmadan dinlemeli ve anlamalıdır.