GÜNCEL Haber Girişi : 26 Ekim 2008 11:21

Hadis Uzmanları:Hadis ve Sünnet Dışlanamaz..

Hadis Uzmanları:Hadis ve Sünnet Dışlanamaz..
İslamiyet'i anlamak için Kur'an-ı Kerim'in yeterli olacağını ileri sürenlere cevap, hadis uzmanlarından geldi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Hadisler dışlanarak İslam'ı yaşamanın mümkün olmayacağını söyledi. Prof. Dr. Suat Yıldırım ise, "Zengin Hadis kültürümüzle iftihar etme yerine, onu değersizleştirme yoluna gidenler kendilerini değersiz kılmışlardır." dedi.

Yeni Ümit Dergisi'nin düzenlediği "Sünnetin Tesbiti ve Dindeki Yeri" konulu panele katılan Türkiye'nin en tanınmış Hadis uzmanları, Hadislerin dinin yaşanmasındaki önemine ışık tuttu. Sempozyumun oturum başkanlığını yapan Tefsirci Prof. Dr. Suat Yıldırım, Kur'an-ı Kerim'i açıklama görevinin Peygamberimize bizzat Allah-ü Teala tarafından verildiğini söyledi. "İslam'ın ikinci asrında 'Kur'an bize yeter' diyenler çıktı. Ancak 19. asra kadar unutulmuştu. Ancak sömürgecilik hareketleri ile İslam ülkelerini istila eden Gayri Müslimlerin bu iddiaları tekrar gündeme taşıdı." dedi. Yıldırım, "Acı olan; müsteşriklerin ortaya attığı bu şüphelerin son dönemlerde bazı Müslümanların dile getirmesidir. Oysa Müslümanlar, 30-40 farklı yolla Hadislerin rivayeti ve sıhhatini kontrol eden bir sistem geliştirmiş ve şüpheye mahal bırakacak bir nokta bırakmamıştır." şeklinde konuştu. Yıldırım, "Bu zengin kültür mirasıyla iftihar etmemiz gerekirken bir takım insanlar çıkıp aklını kaybetmiş mirasyediler gibi bunu değersizleştirme yoluna gitmişlerdir. Ancak bunun yerine kendilerini değersiz kılmışlardır." şeklinde konuştu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük de, Hadis ve sünnetin dindeki yerinin neresi olduğunun en güzel cevabının Kur'an'da verildiğini ifade etti. "Bütün mezhep ve fıkıh imamları Peygamberimizin sünnetini Kur'an-ı Kerim'den sonra en büyük kaynak olarak ele almıştır." diyen Küçük, "Bir konuyu helal- haram kılma yetkisinin Peygamberimize bizzat Allah tarafından verilmiştir. Eşek etinin haram olması, iki farklı dinden olanların bir birine mirasçı olamayacağı, sarhoşluk veren içkilerin çoğu gibi azının da haram olduğu gibi bir çok hüküm sünnetle belirlenmiştir." açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Küçük, sünnet dışlanarak bir dinin yaşanmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Abdullah Aydınlı ise hadislerin derlenmesi ve nakledilmesinde büyük titizlik gösterildiğini vurgu yaptı. "Her şeyden önce sünnetin sağlıklı bir şekilde naklinde bilgiyi kaynağından almaktır. Sahabe bir Hadisi işitenin bizzat kendisinden almak için aylarca yolculuk etmiştir. Eba Eyyüp el Ensari bildiği bir hadisi tahkik etmek için Medine'den kalkıp Mısır'a kadar gitmekten çekinmemiştir." dedi. (CİHAN