SİYASET Haber Girişi : 29 Ekim 2008 13:05

Hacılar odalarda tıka basa yatmayacak

Hacılar odalarda tıka basa yatmayacak
Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu, hacıların kalacağı odalardaki yatak sayısına sınırlama getirdi. Buna göre daha önce 12 kişinin kaldığı odalarda bu yıldan itibaren en fazla 7 kişi kalabilecek. Hacıların konuyla ilgili şikâyetlerini dikkate aldıklarını belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, "Bu yıl normal tipte bir odada 5, normal iki tipte ise 7 kişi kalacak.'' dedi. Karaman, odalardaki yatak sayısına Diyanet'in yanında özel acentelerin de uymasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Odalardaki yatak sayısının fazla olması hacı adaylarının en fazla tepki- sini çeken konuların başında geliyordu.

Bu yıl ilk hacı kafilesi 30 Ekim Perşembe günü Medine'ye hareket edecek. Gidişler 3 Aralık'ta tamamlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl hacı adaylarının kutsal topraklardaki ziyaretlerini kolaylaştıracak birçok düzenlemeye imza attı. Bu çerçevede Mekke içinde ziyaretçilerin otelleri ile Harem arasındaki ulaşımı servislerle çözen başkanlık, haccı yemekli hale getirerek adayları büyük bir sıkıntıdan kurtardı. Diyanet, yatak sayısına da sınırlama getirdi. Odalara en fazla yedi kişilik yatak konulacak. Hacı adaylarına Suudi Arabistan'da geçerli olan bir GSM kartı verilecek. Türkiye'ye gönderilecek hediyelik eşya, zemzem ve hurmayı da PTT taşıyacak. Adaylara rehberlik edecek din adamlarını kutsal mekanlarda eğiten Diyanet, 1.400 görevliyi temmuz ve ağustosta Mekke ve Medine'ye gönderdi.

Hacı adaylarının iletişim sorununu çözmek için Türk Telekom ile ortak bir çalışma yaptıklarını belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, "Hacılarımız bu kartın numarasını yakınlarına bildirecek ve hac süresince onlarla rahat bir şekilde iletişim kuracak. Üstelik sadece arayan ücret ödeyecek." dedi. Geçmiş yıllarda hacıların hediyelik eşya, zemzem ve hurmalarını Türkiye'ye gönderirken büyük zorluk yaşadığını hatırlatan başkan yardımcısı, artık bunların PTT'nin kutsal topraklardan Türkiye'ye taşıyacağını açıkladı. Karaman, Gümrük Müsteşarlığı ve PTT Genel Müdürlüğü ile bu konuda bir anlaşma yaptıklarını aktardı. Hacı adaylarına daha iyi rehberlik hizmeti verilebilmesi için din görevlilerinin umreye gönderilerek eğitimden geçirildiğini de anlatan Karaman, "Umrede eğitimden geçirilen görevlilerimiz hac kafilelerinin başında olacak." diye konuştu