GÜNCEL Haber Girişi : 05 Aralık 2008 10:20

Hacı adayları Sevr ve Hira yolunda

Hacı adayları Sevr ve Hira yolunda

Hazreti Peygamber (sas)'in doğduğu ev, ilk vahyin indiği Hira mağarası, hicret kararı aldığında Efendimiz'in ilk uğrak yeri olan Sevr ve Cennetü'l Mualla Mezarlığı ziyaret yerlerinin başında geliyor. Hacı adayları, ibadetlerin yanı sıra Allah Resulü'nün ayak izlerini takip ederek 14 asır öncesinin hatıralarını tazeliyor.

Harem'e uzaklığı 5 kilometre olan Nur Dağı ve Sevr, birbiriyle ters istikamette ancak ikisi de Kâbe'ye bakıyor. İnsanlar daha sabah ezanı okunmadan Sevr ve Hira için yollara düşüyor. Çünkü güneş doğduktan sonra dağa tırmanmak güçleşiyor. Sevr'e çıkmak 2 saat sürüyor. Meşakkatli olmasına rağmen her hacı, Peygamber yadigârı bu mekânları görmek istiyor. Tırmanırken soluğu kesilen, kan ter içinde kalan Çorumlu hacı Ömer Allahverdi'nin, "5 damarım tıkalı ancak buraları görmeden gidemezdim." sözleri, yaşlı ziyaretçilerin hallerine tercüman oluyor.

Hira'ya tırmanış Sevr'e göre daha kısa sürüyor. Yol boyunca, muhtemel tehlikeler, daha önce dağdan düşen hacı adaylarının resmedildiği levhalarla anlatılıyor. Hira yolunda Rizeli bir hacı amca eşine kendince bir fedakârlık hikâyesi anlatıyor: "Peygamberimiz burada bulunurken Hz. Hatice validemiz her gün kendisine yemek getiriyormuş. Ula siz olsanız bize yemek getirmek bi tarafa boşarsınız!" Etrafa atılmış çöplerden rahatsız olanlara, mihmandarlar, "Suud yetkilileri bu tür ziyaretleri hoş karşılamadığı için temizlik hizmeti vermiyor." açıklamasını yapıyor. Yol boyunca küçük çalılara bağlanan bez parçaları da yürekleri burkuyor

Zaman