EKONOMİ Haber Girişi : 30 Mayıs 2009 00:33

Hac Kesin Kayıtları başlıyor

Hac Kesin Kayıtları başlıyor
Kur'a; hacı adaylarının tercihlerindeki 3 hac tipi göz önünde bulundurularak, güncelleşen listeler üzerinden ?Normal, Müstakil Odalı ve Otel Tip? hac kategorilerine göre çekilmiştir.
Kesin kayıt yapacak hacı adayları İl Müftülüklerinin  Hac ve Umre Bürosuna gelerek Kesin Kayıt işlemlerini 1?12 Haziran 2000 tarihleri arasında yapabilecekler.

Hacı adayları, belirtilen hac ücretinin tamamını peşin yatırabilecekleri gibi, birinci taksitini kesin kayıt sırasında, ikinci taksitini 31 Temmuz 2009, üçüncü taksitini ise en geç 20 Ağustos 2009 tarihine kadar ödeyebileceklerdir.
Söz konusu paralar bankaya yatırıldıktan sonra alınacak banka dekontlarının birer sureti, ilgili il müftülüklerine teslim edilecektir
Kesin kayıtlar esnasında,
a) Hacı adaylarınca doldurulacak olan form dilekçe (Kayıt Bürolarında temin edilecek)
b) Hac ücretinin tamamını veya ilk taksitini yatırdığına dair banka dekontu,
c) Arka fon rengi beyaz olan (ve arkasına adı, soyadı, ili ve T.C. Kimlik numarası yazılı) 3 adet vesikalık fotoğraf,
d) İl müftülüğünden alınacak Kesin Kayıt Belgesi,
ç) En az 01.01.2010 tarihine kadar geçerli olan pasaport,


Kesin kayıt sırası gelen hacı adayları, İl Müftülüğü Hac Bürosuna başvurarak, Diyanet'e kayıt yaptırmak istiyorsa ?2009 Yılı Haccı İçin Diyanete Kesin Kayıt Yaptırabilir? belgesi, Acente organizasyonlarına kayıt yaptırmak istiyorsa ?2009 Yılı Haccı İçin Acenteye Kesin Kayıt Yaptırabilir? belgesi alacaklardır.
Diyanet Başkanlığının hac organizasyonunu tercih ederek ?2009 Yılı Haccı İçin Diyanete Kesin Kayıt Yaptırabilir? belgesini alan vatandaşlar kesin kayıtlarını il müftülüklerine; ?2009 Yılı Haccı İçin Acenteye Kesin Kayıt Yaptırabilir? belgesini alanlar ise kayıtlarını, kayıt yapmaya yetkili acentelerden birisine yaptıracaklardır.
Halen kayıt sistemi içerisinde yer alan ve çekilecek kur'ada kendisine kesin kayıt sırası gelmeyen vatandaşlarımızın en yaşlılarından başlamak suretiyle kur'aya girdikleri yakınlarıyla birlikte Türkiye genelinde toplam 2.000 kişiye kesin kayıt hakkı verileceğinden, bunların tespiti sıra gözetilerek, Başkanlıkça yapıldıktan sonra ilgili müftülüklere bildirilecektir.
Söz konusu kişilerin kayıtları ile mahremiyet birleştirmelerinden dolayı yapılacak kayıtlarda da Diyanet ve Acenteler arasındaki dağılım oranına uyulacaktır.
Kayıt sırası geldiği halde herhangi bir sebeple kaydını yaptırmayanların yerine kayıt yapılabilmesi için, kaydını yaptırmayan kişiden veya birinci derecede yakınlarından öncelikle dilekçe alınacak, bunun mümkün olmaması halinde, bu durum bir tutanak ile tespit edilecek, süresi geçtikten sonra müracaat edenlere ise her hangi bir kayıt hakkı verilmeyecektir.
Kesin kayıt sırası geldiği halde her hangi bir nedenle kaydını yaptırmayanların kaydı sistemden silinecek, bunlar daha sonraki yıllarda müracaat etmeleri halinde, ilk defa müracaat edecekler statüsünde değerlendirileceklerdir.
Şehitlerimizin, daha önce hacca gitmeyen ve müracaat süresi içerisinde kayıt yaptırmış olan anne, baba ve eşleri ile kayıt yaptırmış olan gazilerimiz ve eşlerinden sırası gelmeyenlere; şehit ailesi ve gazi olduklarını Genel Kurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Valilik veya ilgili başka bir resmi kurumdan alacakları belge ile ibraz etmeleri şartıyla, kur'aya girdikleri yakınlarıyla birlikte toplam 600 kişiye kayıt hakkı verileceğinden, bunların tespiti il müftülüklerince yapılacak ve bilgileri, Hac Programının Ön Kayıt Düzeltme Ekranından Programa girildikten sonra isim listeleri, en geç 19 Haziran 2009 tarihi mesai bitimine kadar Diyanet İşleri Başkanlığına gönderilecektir.
Bu durumda olanlardan Başkanlığımızca kayıt izni verileceklerin kesin kayıtları; kendileri için ayrılan kontenjan nispetinde, kur'a sıralaması esas alınarak tercih ettikleri hac kategorisine ait ücreti yatırmaları kaydıyla, Hac Dairesi Başkanlığı ile de irtibat kurularak il müftülüklerince yapılacaktır.
Başkanlığımız Teşkilatından emekli olup 2009 yılı haccı için müracaat edenlerden kendisine kesin kayıt sırası gelmeyen 100 kişiye, en yaşlılarından başlamak üzere kur'aya girdikleri yakınları ile birlikte Başkanlığımız kontenjanından kesin kayıt hakkı verilecektir.
Bu yıl Hac Organizasyonunda kategoriye göre ücretler ise şöyle: