SİYASET Haber Girişi : 07 Ağustos 2011 02:58

Görmez: Bu hicretler hayır getirecek

Görmez: Bu hicretler hayır getirecek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Suriye’de yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduklarını belirterek ’’Hepimizin en büyük arzu ve duası bir an önce iç barışın sağlanarak herkesin kendi evine ve yurduna özgürce dönebilmesi’’ dedi.

Görmez, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile Reyhanlı ilçesinde Türk Kızılay’ı tarafından kurulan çadır kente geçici olarak misafir edilen Suriyelileri ziyaret etti.

Suriyelilerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Görmez, Diyanet İşleri olarak Ramazanda çeşitli konuları öne çıkararak kampanyalar başlattıklarını, bu yılda iki konu üzerinde durduklarını söyledi.

Bu yıl kampanya düzenledikleri ilk konunun komşuluk ilişkileri olduğunu vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:

’’Türkiye içerisinde bu ilişkilerimizi canlandırırken yanı başımızdaki komşumuz Suriye’yi unutmamız doğru olmazdı. Bizim Suriye’deki bütün kardeşlerimizle hangi meşrep ve mezhepten olursa olsun, hepimiz Müslümanız ve İslam kardeşiyiz. Suriye’de yaşanan hadiseler Türkiye’de yaşayan her Müslümanın kalbini incitmiştir. Sizi üzen, başınıza gelen her türlü üzüntü ve sıkıntı, bütün milletimizi üzer. Bütün milletimiz onu kendi sıkıntısı olarak görür. Hepimizin en büyük arzu ve duası bir an önce bir iç barışın sağlanarak, herkesin kendi evine ve yurduna özgürce dönebilmesidir.’’

Suriye’deki hadiseleri üzüntüyle izlediklerini vurgulayan Görmez, bu konuda Suriyeli din görevlileriyle sürekli telefon görüşmesi yaparak kendi hissiyatını ifade ettiğini kaydetti.

Çadır kentte olmasının sebebinin ise özellikle Türkiye’ye gelen Suriyelileri ziyaret ederek onların şahsında bütün Suriye halkına dualarını iletmek olduğunun altını çizen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Sizlerin şahsında hem buradaki kamplarda yaşayan yeni misafirlerimize geçmiş olsun dileklerini iletmek, hem halinizi, problemlerinizi dinlemek hem de iftarı sizlerle geçirmek için geldik. Acıları paylaşmak, sizin üzüntünüz bizim üzüntümüz olduğunu ifade etmek için bizzat sizlerle beraber olabilmek için buradayız.

Bizim tarihimizde bu tür hicretlerin her birisinden hayırlar çıkmıştır. Kötülüklerden, sıkıntılardan kaçan insanlar daha sonra ferahla büyük bir mutlulukla eski yerlerine dönmüşlerdir. Müslümanlar Habeşistan’a hicret ettiler ve büyük bir zaferle tekrar Mekke’ye döndüler. Peygamberimiz asabıyla birlikte Mekke’den Medine’ye hicret etti. Sonra büyük bir fetihle tekrar kendi köylerine ülkelerine döndüler. İnşallah sizlerde çocuklarınızla birlikte sıhhat, afiyet içerisinde tekrar yurdunuza döneceksiniz. Bu Sünnetullahtır.’’

’’Her zorlukla birlikte bir kolaylık var’’ diye konuşan Görmez, ’’Birinci kolaylık İnşallah ailelerinizle birlikte mutluluk içerisinde kendi vatanlarınıza döneceksiniz, ikinci mutluluk da eskiden olduğu gibi Suriye’de bu tür sıkıntılar ortadan kalkacak. Özgürlük, hürriyet içerisinde kendi hayatınızı idame etmeye devam edeceksiniz İnşallah’’ dedi.

Görmez, daha sonra çadır kentte kalan Omer ve Ceyda Sıtti Dor çiftini ziyaret ederek, 6 gün önce dünyaya gelen kızları Merve’ye Cumhuriyet altını ile çeşitli hediyeler verdi.

Yaklaşık 1,5 ay önce çadır kente gelen Ahsen ve Heysem Gazella çiftinin 6 günlük olan ve Recep adını verdikleri bebeğe de altın ve hediyeler veren Görmez, vatandaşlarla sohbet etti.

Daha sonra Görmez, çadır kentte kalanlarla birlikte iftar yemeğine katıldı.

Görmez’e itfar yemeğinde, İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mevlüt Aydın, Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç da eşlik etti.