ASAYİŞ Haber Girişi : 28 Aralık 2013 11:14

Görevsizlik kararı çıktı

Görevsizlik kararı çıktı

Konaklı Kayak Merkezinde geçen yıl antrenman yaparken geçirdiği kazada hayatını kaybeden 17 yaşındaki Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili 9 kamu görevlisinin yargılanmasına devam edildi. 

Erzurum 2. Sulh Ceza Mahkemesi, dava dosyasının ‘taksirle mi, yoksa görevi kötüye kullanma yetkisinin Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevli olduğu’gerekçesiyle dava dosyası hakkında ‘görevsizlik’vererek Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına Erzurum Sağlık Müdürü Serhat Vançelik ile Gençlik ve Spor Hizmetleri eski İl Müdürü Fatih Çintimar, katılmadı. Duruşmaya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Özgür Çelebi ile 112 Başhekim vekili Nihat Bulandere ile sanıkların avukatları katıldı.

“SATRANÇ TURNUVASINDA BİLE SAĞLIK EKİBİ BULUNDURURUZ”

Duruşmada kusurlarının bulunmadığını ifade eden Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı Özgür Çelebi, “Ambulans ihtiyacı var denildiği zaman ulaşım süresi 18 dakikadır. Ancak, olaydan hemen sonra sistemimize ara yapılması arasında süre geçmiş olabilir. O konuda her hangi bir bilgim yok. Asıl Ne Mutlu’nun olay esnasında ölüp ölmediği veya nazmının olup olmadığı hususunda tıbbi bilgisi olmayan kişilerin beyanına itibar edilememesi gerekir. Boyun kırılmalarında travmanın boyutuna bağlı olarak vücudun diğer organlarının çalışmasını sağlayan sinirlerin beyin ile bağlantısı kesilmesi nedeniyle anında ölüm gerçekleşebileceği gibi travmanın düzeyine bağlı olarak ölüm de gerçekleşmeyebilir. Yine kaburganın kırılması ile ölüme sebebiyet vermez, ancak iç organ, akciğerleri zedelenmesi halinde doğacak sonuçlarda ölümler meydana gelebilir. Satranç turnuvasında bile sağlık ekibi bulundururuz. Müsabakanın önceden yapılan antrenmandan haberimiz olmuş olsaydı, sağlık ekibi bulundurulurdu.”

BABA,”ÖLEN ÖLDÜYLE KALIYOR”

Baba Ahmet Metin Nemutlu ise, duruşmada,”Konaklı’da kızıma müdahale edilmiş olsaydı, kızım 3-5 dakika içerisinde indirilecek ve şu an yaşamış olacaktı. İnsanların ne yapacağını bilmemesi nedeniyle bu tür olaylar olmaktadır. Ölen ölüyle kalıyor.” Dedi.

Erzurum 2. Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı Selim Ertem, dün görülen dava duruşmasında, dava dosyasının gerekçeli kararı açıklanmak üzere Asliye Ceza Mahkemesinin karar verme yetkisinde olduğunu ifade ederek şu görüşlere yer verdi:

“Sanıkların üzerine atılı görevi kötüye kullanmak fiilinden dolayı, kamu davası açılmış ise de eylemlerin TCK’nin 85/1, maddesi kapsamında kalabileceği halen Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde derdest olan dava dosyasının Aslı  Nemutlu’ya ait otopsi tutanağı, bir kısım tanıkların çarpma anı ve sonrasındaki maktul Aslı’ya ait yaşamsal belirtiler hakkındaki beyanları da göz önünde bulundurularak eylemin TCK 85/1 maddesi (taksirle öldürme) kapsamında mı yoksa TCK ‘nın 257/2   (görevi kötüye kullanma) kalacağı hususun delilleri tartışma ve karar yetkisinin ve görevinin Asliye Ceza Mahkemesine ait olduğu kanaatine vararak dosyanın görevsizliğine karar verilmiştir”      

Cem BAKIRCI