HABERDE İNSAN Haber Girişi : 30 Kasım 2020 12:44

Göğsümüzü kabarttı

Göğsümüzü kabarttı
Prof. Dr. İlhami Gülçin dünya listesinde…

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. İlhami Gülçin, “Dünyanın En Etkili 100 Bilim İnsanı” listesine girmeyi başardı. 

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi, başarı skalasını artık dünya ölçeğine çıkardı.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. İlhami Gülçin, bilimsel yayın yapan Plos Biology“ dergisi tarafından “Dünyanın En Etkili 100 Bilim İnsanı” içerisine 6.sıradan girmeyi başardı.

Atatürk Üniversitesi tarihinde ilk kez yakalanan bu başarı, üniversite camiasında olduğu gibi ülke genelinde de takdirle karşılandı.

Korona aşısı üzerine de ciddi çalışmalar yürüten Atatürk Üniversitesi, Ömer Çomaklı’nın rektör olmasıyla birlikte, bilimsel çalışmalara ve araştırmalara büyük önem veriyor.

Prof.Dr. İlhami Gülçin, uzun süreden beri Atatürk Üniversitesi’nde yaptığı ciddi araştırmalarla, bilim dünyasında adını duyuran bir akademisyen…

İŞTE O ÇALIŞMA 

Prof. Dr. İlhami GÜLÇİN, 2020 yılında güncellenen ve genişletilen listede ön sıralarda yer almayı başardı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’dan bilim insanlarının yer aldığı bir ekip tarafından, bilimsel makalelerin sayısı, atıf sayısı, yazar sayısı ve sırası gibi değişkenlerden oluşan ve kompozit indikatör bilimsel etki endeksi kullanılarak, dünyanın en etkili bilim insanları belirlendi.

Dünyanın en etkili 100 bin bilim insanının 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında listelendiği çalışma Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda yaklaşık 7 milyon araştırmacı üzerinde yürütüldü. Kimya alanında dünyada çalışan 80622 akademisyen arasından “Tıbbi ve Biyomoleküler Kimya” alt başlıklı alanda, 1756 akademisyen bu listeye girmeye hak kazandı.

Prof. Dr. İlhami GÜLÇİN ise büyük bir başarı göstererek bu listede dünya sıralamasında 2. sırada yer aldı. Bununla beraber listeye iki farklı alandan giren nadir bilim insanlarından olan Prof. Dr. İlhami GÜLÇİN ayrıca ‘Toksikoloji” alt başlıklı alanda listeye giren 967 akademisyen içerisinde 3. sırada yer aldı. Genişletilmiş listeye giren 20 civarındaki Atatürk Üniversitesi bilim insanı arasında ise hem yıllık etki listesi ve hem de kariyer boyu listesinden ilk sıraya yerleşti.

Dünya çapında üst düzey bilim insanlarının yer aldığı veri tabanına ve listeye https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/2 adresinden ulaşabilmektedir.

Yavuz DEMİR - Palandöken

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.