EKONOMİ Haber Girişi : 07 Mart 2010 11:13

Giresun Doğankent İlçe MüftülüğündenAlkol-Sigara Semineri

Giresun Doğankent İlçe MüftülüğündenAlkol-Sigara Semineri
Yeşilay Haftası dolayısıyla Doğankent Müftülüğünce  bir dizi seminerler düzenlendi.
 
İlçedeki ilköğretim ikinci kademe öğrencileri ile lise öğrencilerine yönelik olan  ve Alkol,uyuşturucu ve sigara gibi zararlı maddelerin zararlarının anlatıldığı seminerler ilçe Müftüsü Recep ŞAHAN ile Din Görevlisi Necmi KÖPRÜLÜ tarafından verildi.Yeşilay Seminerleri ilçedeki 5 okulda verildi.
 
Projeksiyonla sunum şeklinde gerçekleştirilen seminerlerde İlçe Müftüsü Recep Şahan “SİNSİ DÜŞMAN SİGARA” başlığı ile sunumlar yaptı. Şahan özetle şunları belirtti: Sigara yüzünden her yıl 100 bin insanımızı kaybediyoruz. Bu “100 bin” ne anlama geliyor? Olayın vahametinin daha iyi anlaşılması için bu “100 bin” rakamının bir başka ifadesi olarak da şunu söyleyebiliriz. Bu ülkede her gün bir uçak düşüyor ya da her gün ağzına kadar dolu 6 otobüs kaza yapıyor ve bu kazadan kurtulan olmuyor. Yılda 100 bin insanımızı kurban veriyoruz ama farkında bile değiliz. Çünkü SİGARA SİNSİ BİR DÜŞMANDIR. Ölümcül etkilerini hemen değil zamanla gösteriyor. Bir dal veya bir paket içmeyle ölmüş olsaydı insan o zaman kimse içmezdi belki.
 
Diğer taraftan sigarada tam 4 bin çeşit zararlı madde bulunduğunu da hatırlatalım. Böcek ilacı, tuvalet temizleyici, arsenik, egzos ve roket yakıtı bunlardan bazıları.
 
Duman altı kalmaya da Sigara sadece içene zarar vermiyor. Pasif içiciler de tehlike altında. Yapılan araştırmalara göre 4 saat duman altında kalan bir kişi 10 dal sigara içmiş demektir. O yüzden kendimizi zehirliyorsak bari başkalarını zehirlemeyelim. Özellikle evlerde çocukların bulunduğu ortamda kesinlikle sigara içilmemeli. Uzmanlar evinde SİGARA içilen Çocukların başta akciğer hastalıkları olmak üzere LÖSEMİ dahil bir çok hastalığa çok daha fazla yatkın olduğunu belirtiyor.
 

 

Doğankent Müftülüğünce verilen seminerlerin ikinci bölümünde Din Görevlisi Necmi Köprülü tarafından ALKOL ve ZARARLARI  anlatıldı. Türkiye’de alkol tüketimindeki hızlı artışa dikkat çeken Köprülü ülkemizde 2006 yılının ilk altı ayında 453 milyon litre,  2009 yılının aynı döneminde  536 milyon litre alkolü içki tüketildiğini söyledi. Köprülü şunları belirtti,Cumhuriyetin ilk yıllarında kişi başına yıllık 1 litre olan alkol tüketimi maalesef 2009 da kişi başına 20 litre olarak tespit edildi. Bu de geleceğimiz açısından hiç de iç açıcı bir tablo değildir. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının %60-65’i ,cinayetlerin %85’i, boşanmaların %80’i, tecavüzlerin %50’si alkol sebebiyledir.
 
Trafik kazalarında her yıl 8-9 bin insanımızı kaybediyoruz.Bu kazaların %60-65’i alkol nedeniyle meydana geldiğine göre kazalarda ölen vatandaşlarımızın yarısından çoğu alkol sebebiyle ölüyor demektir…Alkolün sayamayacağımız kadar zararı bir yana bir de maliyeti var.Tekelin 2003 karı 207 milyar TL.Buna mukabil aynı yıl içinde meydana gelen trafik kazalarının maliyeti ise tam 468 Trilyon TL.Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının- en iyimser rakamla ifade edecek olursak- yarıdan fazlasının sebebinin alkol olduğunu düşünürsek alkolün bize faturasının ne kadar ağır olduğunu görürüz.”
 
 
CAMİLERDE ALKOL-SİGARA VAAZI
 
Diğer taraftan Yeşilay haftası dolayısıyla geçtiğimiz Cuma (05.03.2010) günü de Doğankent camilerinde alkol ve sigaranın zararları anlatıldı. İlçe müftüsü Recep Şahan Süttaşı mahallesi Deregözü camiinde Cuma namazı öncesindeki vaazında sigara ve içkinin gerek sağlık gerekse dini bakımdan zararlarını anlattı.
Doğankent Merkez Yeni camiinde ise aynı konuda projeksiyonla slayt sunum vaaz verildi. Necmi Köprülü tarafından verilen vaazda Alkol,Uyuşturucu ve Sigaranın fert ve toplum sağlığına zararları anlatıldı.