Gazeteciler sordu, Vali Çiftçi cevapladı

Geçtiğimiz Temmuz’dan itibaren Erzurum Valisi olarak görev yapan Mustafa Çiftçi, ilk kez bugün basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Beraberinde başta Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Jandarma Komutanı Tuğg. Metin Düz ve kamu kurumlarının müdürleri olduğu halde basın toplantısı düzenleyen Vali Mustafa Çiftçi, gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularına cevap verdi ve özet olarak da Erzurum’da yürütülen çalışmalar hakkında konuştu.

Hilton Otel’de gerçekleşen toplantının ana iskeletini, güvenlik, turizm, özel sektör yatırımları, trafik ve düzensiz göçmenler oluşturdu. Vali Çiftçi toplantıda, basın mensuplarının sorularını içtenlikle cevapladı ve çok sayıda soru almaya çalıştı. İşte o toplantının satırbaşları:

ERZURUM’DA ASAYİŞ

Zaman zaman söz alarak katkı sunan Emniyet Müdürü Kadir Yırtar ve Jandarma Komutanı Tuğg. Metin Düz’ün açıklamalarına ilaveten Vali Mustafa Çiftçi, Erzurum’un suç oranı, suçların aydınlatılması, suçluların yakalanıp yargıya teslim edilmesi gibi temel asayiş olaylarında Erzurum’un çok iyi bir karneye sahip olduğunu söyledi.

Geçen günlerde Ankara’da yapılan ve her ilin asayiş meselesinin ele alındığı değerlendirme toplantısında, Erzurum’un 30 büyükşehir arasında bir bakımdan ilk üç ilin arasında olduğunu, bunun da Erzurum’un güvenli bir şehir olduğu anlamına geldiğini kaydetti.

Uyuşturucu ile mücadelede özellikle geçtiğimiz yıl çok geniş çaplı operasyonların yapıldığını, onlarca torbacının yakalandığına işaret eden Vali Çiftçi, aynı şekilde organize suç çetelerine de göz açtırılmadığını bildirdi. Son birkaç ay içerisinde,şikayetler ve ihbarlar üzerine, yine onlarca suç örgütü mensubunun yakalandığı dile getirildi.

2025’TE ERZURUM TURİZM BAŞKENTİ

Erzurum, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2025’te “Turizm Başkenti” ilan edilmişti. Vali Mustafa Çiftçi bu hususta yaptığı değerlendirmede, şimdiden ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını ve bir yol haritası oluşturduklarını söyledi.

Erzurum’un uluslararası arenada tanınırlığını artıracak bu projenin başarılı geçmesi için daha önce başkent ilan edilen illerin tecrübelerinden yararlandıklarına değinen Vali Mustafa Çiftçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da meseleyi yakından takip ettiğini anlattı.

Erzurum’un zaten Palandöken ve Konaklı gibi uluslararası çapta markası olduğuna işaret eden Çiftçi, turizm başkenti projesiyle de şehrin ününe ün katılacağına vurgu yaptı.

YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Geçtiğimiz yıllar içerisinde kurulan ancak zemindeki kayma sonucu çöken ikinci organize sanayi bölgesi konusunda da ayrıntılı bilgi verdi.

Yeni 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin Ilıca güzergahında altyapı ve üst yapı çalışmalarıyla hızla ilerlediğini belirten Vali Çiftçi,  yüzde yetmişi tamamlanan yeni sanayi bölgesinde, yatırım yapmak için toplam 260 şirketin başvuruda bulunduğunu kaydetti. Toplam 75 parselin bulunduğu yeni sanayi bölgesinde, şimdiye kadar 55 parselin tahsisinin yapıldığına 17 parsel için de değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Tekstil, kağıt sanayi, gıda üretimi ve yapı malzeme imalatı ağırlıklı yeni yatırımcıların, şehir ekonomisine, istihdama, üretime ve ihracata çok büyük katkı sunacağına işaret eden Vali Çiftçi, yatırımcı seçme konusunda ince eleyip sık dokuduklarına değindi.

Yeni organize sanayinin depo merkezi olmayıp tamamen sanayiye dönük olacağını ifade eden Vali Çiftçi, çöken organize sanayi bölgesinde yaşanan mağduriyetlerin de giderilmesi için çalıştıklarını bildirdi. Vali Çiftçi, artan talep üzerine, yeni organize sanayinin çok daha büyütülmesi için de ilgili kurumlarla temas halinde olduklarını anlattı.

Vali Mustafa Çiftçi, Erzurum’un teşvik açısından son derece cazip olan 6.bölgeye dahil edilmesi konusunda da Ankara’da ciddi bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

DÜNYA SAĞIRLAR OLİMPİYATI

Erzurum, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’ndan sonra önümüzdeki zamanda bir başka uluslararası spor olayına da ev sahipliği yapacak,  2 Şubat’ta başvuruların sona ereceği Dünya Sağırlar Olimpiyatı için şu ana kadar 32 ülkenin başvuruda bulunduğunu söyleyen Vali Çiftçi, bu ülkelerden 800 kadar sporcunun yarışmalara katılacağına duyurdu. 

Müracaatların halen devam etmesi sebebiyle önümüzdeki günlerde bu sayının en az kırk ülke ve 1000 sporcuyu bulabileceğini anlattı. Erzurum’un gerek altyapısı ve gerekse üst yapısı bakımından çok büyük uluslararası organizasyonlara hazır bir şehir olduğunun altını kalınca çizen Vali Mustafa Çiftçi, kimi ülkelerin geçmişte olduğu gibi güvenlik gerekçesiyle yarışmalara katılmadığını ancak bu yaklaşımın tamamen siyasi sebeplere dayandığını kaydetti.

Türkiye gibi Erzurum’un da güvenlik açısından en emin illerden biri olduğunu söyleyen Vali Çiftçi, başta Amerika olmak üzere bazı ülkelerin meseleyi bağlamından kopardığını sözlerine ekledi.

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

Erzurum, düzensiz göçmen sorununun en dikkat çekici bir ismi… Çünkü İran üzerinden ülkemize giren düzensiz göçmenler, genellikle Erzurum ya da Van üzerinden başka illere dağılmaya çalışıyorlar. İşte bu konuda devlet, Erzurum genelinde ciddi önlemler alıyor ve Göç Geri Gönderme yapılanması üzerinden de etkin mücadele ediyor.

Vali Çiftçi, geçtiğimiz yıl Erzurum’da 8 bin 353 düzensiz göçmenin geri gönderildiğine dikkati çekti. Aynı yıl yapılan yol kontrolleri sayesinde de, Bin 555 düzensiz göçmenin yakalandığını ve halen geri gönderme merkezinde ise, ülkelerine iade edilmeyi bekleyen iki bin 88 göçmenin bulunduğu bilgilerini aktardı.

Düzensiz göçmen sorununun küresel bir sorun olduğuna işaret eden Vali Mustafa Çiftçi, Türkiye’nin bu hususta en gayretli ülkelerden biri, Erzurum’un da en çalışkan illerden biri olduğunu söyledi.

TRAFİK CEZALARINDAKİ ARTIŞ

Erzurum’da son zamanlarda emniyet ve jandarma ekiplerinin trafik denetimlerinde çok fazla trafik cezaları kestiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Vali Mustafa Çiftçi, aslında bir artış olmadığını rutin çalışmaların yürüdüğünü dile getirdi. Depremden ötürü ülke genelinde trafik denetimlerinin olması gereken kadar yapılmadığına vurgu yapan Vali Çiftçi,  Erzurum’da yapılan denetimlerde toplam denetlenen araçlardan yalnızca yüzde 13’üne cezai işlem yapıldığını kaydetti. Ölümlü trafik kazalarının Erzurum’da artışta olduğuna işaret eden Vali Çiftçi maksatlarının sürücülere ceza yazmak değil, kazaların önüne geçmek için tedbir almak olduğunu kayıtlara geçirdi.

MAYIS’TA STAD İÇİN HAREKETE GEÇİLECEK

Erzurumspor’un maçlarını oynadığı ama uzun yıllara dayanan bakımsızlık yüzünden artık tehlike arz eden Kazım Karabekir Stadyumu için ilgili bakanlığın harekete geçtiğini, yeniden inşası ya da tadilatı için bir dizi çalışmanın yürütüldüğünü dile getiren Vali Mustafa Çiftçi, önümüzdeki Mayıs ayında büyük ihtimalle inşaat çalışmalarına başlanacağını kaydetti. Erzurum’u uluslararası kriterlere uygun bir stada kavuşturmak için ilgi bakanlıkların ciddi bir çaba harcadığını de sözlerine ekledi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ahmet Arzuman 01 Şubat 2024 00:23

    Tükenmışliğe yüz tutmuş Tarım ve hayvancılık üzerine toplantılar düzenlemek beyhude bir çaba Türkiye tarımda bilinçli olarak tarımı desteklemiyor.Erzurumda 1 kilo et alabilmek için sabah 6.30'da kalkmak birbuçuk saat soğukta bekleyerek sıra numarası alınan duruma gelmiştir.Erzurum tarımda olduğu gibi sahipsiz bir şehirdir.Sadece seçim zamanlarında hatırlanan ve kandıran bir şehir durumundadır.

  • Halis demir 24 Ocak 2024 16:44

    Sayın valimizden ricamız özellikle Mng avm civarı aşırı bir trafik oluyor Muammer usta Şakir ustanın olduğu yerde kaldırımın içeri alınmasını istiyoruz veya apartmanların yapılırken 2 metre geriden yapılmasını böylece yolun genişlelemesini istiyoruz lütfen Erzurum’un 50 senesini düşünerek hareket ediniz yollar acayip bozuk asfalt kalitesinin kontrol ve denetlenmesini istiyoruz atılan asfalt 3 ay dayanmıyor sa orada bir sorun vardır