ERZURUM Haber Girişi : 13 Mayıs 2016 00:43

Fırat: Kuyumculuk İÇİN KANUN ŞART

Fırat: Kuyumculuk İÇİN KANUN ŞART
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, özel bir meslek statüsünde olan kuyumculuğun kanuna ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, özel bir meslek statüsünde olan kuyumculuğun kanuna ihtiyaç duyduğunu söyledi. Başkan Fırat, Türkiye'deki kuyumcu odalarının kanun teklifi için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), Altın Bankacılığı sunumu için Erzurum'da kuyumcu esnafıyla bir araya geldi. Palandöken Kış Turizm Merkezi'ndeki Sway Otel'de düzenlenen toplantıya ESOB ve aynı zamanda Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, TEB KOBİ Bankacılığı Satış Grup Direktörü Mehmet Ormancı, Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, Karadeniz Bölge Koordinatörü Mahmut Kiremit, TEB Erzurum Şube Müdürü Erhan Ayhan, TEB Erzurum Cumhuriyet Şube Müdürü İlhan Taştan, ESOB yönetim kurulu üyeleri ve kuyumcu esnafı katıldı. Toplantının açılışında konuşan ESOB Başkanı Rasim Fırat, kuyumcu esnafına yönelik kanun teklifi hazırlığında olduklarını söyledi. Başkan Fırat, ''Türkiye'de Kuyumcular Birliği oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili İstanbul, İzmir ve Antalya'da toplantılar yapıldı. Özellikle İstanbul Kuyumcu odası bu kanunun çıkması konusunda bir hayli ısrarlı. Ümit ediyorum ki bu kanun çıkar. Şu an Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği kanunu var. Kuyumculuk özel bir meslek statüsündedir, sanattır buna ayrı bir kanun gerekiyor'' dedi.
Taslak Yasa teklifinde neler var?
Taslak, Türkiye kuyumculuk sektörünün yıllardır biriken ve çözüm bekleyen sorunlarına merhem olacak bir maddeler bütününden oluşuyor. Bu taslak TBMM'de yasalaştıktan sonra yürütmenin sağlıklı oluşması için birçok konuda yönetmelikler hazırlanacak. 18 meslek birliğinin kuruluş aşamasında olduğu gibi, tüm oda ve dernekleri şemsiyesi altına alacak olan bir birlik kurulacak. Taslak uyarınca Dernekler Yasası'na tabi olan kuyumcu dernekleri de odalara dönüşecek ve birlik çatısı altına girecek. Ticaret ve sanayi odaları üyesi olan kuyumcular da yeni kurulacak bu yapının içinde temsil edilecek. Türkiye Kuyumcular Birliği hayata geçtiğinde tüm Türkiye'de tek ses olmuş ve güçlü yaptırımı olacak bir yapı ortaya çıkacak. Mevcut uygulamada olduğu gibi parası olan herkes; artık kuyumcu olamayacak. Sadece bu da değil, kuyumcu mağazalarının da artık belli standartları olacak. Avrupa'da olduğu gibi kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek amacıyla nüfus yoğunluğuna göre kuyumcu dükkânı açılmasına izin verilecek. Taslak uyarınca eczanelerde olduğu gibi pazar günlerinde de her mahalle ve semtte ''Nöbetçi Kuyumcu'' uygulamasına başlanacak.
''Enerji indiriminden yararlanın''
ESOB'un Aras EDAŞ ile yaptığı enerji indirimi protokolünü de anımsatan Başkan Fırat, şöyle dedi. ''Geçtiğimiz hafta Aras EDAŞ ile bir protokol imzaladık. Özellikle kuyumcu esnafımızı yakından ilgilendiriyor. Yaptığımız sözleşme gereği hem işyerleri hem de evlerde elektrik kullanımında yüzde 8 bir indirime gidildi. Tüm esnaf ve sanatkârımız için geçerlidir. Sabahtan akşama kadar elektrik tüketimi yapan kuyumcu esnafımıza önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu indirimden yararlanmak isteyen tüm esnaflarımızın ESOB'a üye olduklarına dair sicil belgelerini Aras EDAŞ'a götürmeleri yeterli olacak'' dedi.
Taşmağazalara polis kulübesi
Konuşmasında kent ekonomisinin bel kemiği konumundaki Taşmağazalar da karakol bulunmadığına da dikkat çeken Başkan Fırat, yer sıkıntısı nedeniyle bir polis merkezi kurulamayacağını ancak hakim bir noktada polis kulübesinin konuşlanacağını dile getirdi.
'Altın Bankacılığı'nı anlattılar
Toplantıda daha sonra TEB KOBİ Bankacılığı Satış Grup Direktörü Mehmet Ormancı ile Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, katılımcılara 'Altın Bankacılığı' ile ilgili bilgiler verdi.

Etiketler : kuyumcu
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.