KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 18 Kasım 2023 09:50

ETÜ’de gündem; Tanpınar 

ETÜ’de gündem; Tanpınar 
Türk Edebiyatının usta kalemleri ETÜ’de ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Edebiyat Söyleşileri’ kapsamında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserleri, yaşamı ve edebi kimliğini konuştu.

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) “Cumhuriyetin 100. Yılında Edebiyat Söyleşileri” Programı düzenlendi.
ETÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile öğrenci topluluklarından Türkoloji Kulübü öncülüğünde ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Yakutiye Belediyesi ile Uzundere Belediyesi paydaşlığında düzenlenen sempozyumda Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserleri, yaşamı ve edebi kimliği konuşuldu.
Programa sayısız eseriyle alanın çınarlarından olan Prof. Dr. İnci Enginün ve Prof. Dr. Abdullah Uçman Edebiyat Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi.
Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılış oturumuna Erzurum Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Erzurum Büyük Şehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hüseyin Koçan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şiirlerinin okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Sümbüllü, sempozyumun Ahmet Hamdi Tanpınar özelinde bir farkındalık oluşturulması açısından oldukça önemli olduğu belirterek: “Tanpınar modern bir seyyah hüviyetindedir. Yakından bildiğimiz Beş Şehir adlı eserinde İstanbul’dan sonra en çok Erzurum’a yer ayırmıştır. Eserinde sıklıkla Evliya Çelebi’den bahseder. Bu anlamda biz Ahmet Hamdi Tanpınar’ı modern bir Çelebi olarak görmekteyiz. Sizlerin de bildiği gibi Tanpınar, Erzurum Lisesi’nde görev yapmış, gerçekten hemşehrimiz diyebileceğimiz çok önemli bir kalemdir. Bu bakımdan bizler Türkiye’de Ahmet Hamdi Tanpınar konusunda ilmi çalışmalarıyla isimlerinden bahsedilen hocalarımızı düzenlediğimiz sempozyumda bir araya getirmeye çalıştık.  Bu vesileyle sempozyumun düzenlenmesinde maddi ve manevi emeği geçen herkese teşekkür ediyor çalışmamızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Prof. Dr. Sümbüllü’nün ardından kürsüye çıkan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Akbulut, Tanpınar’ın 100 yıl önce harap, yıkılmış ve yoksul olarak tasvir ettiği Erzurum yerine bugün müreffeh, modern ve bir üniversite şehri olan Erzurum’da Ahmet Hamdi’yi konuşuyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Son olarak konuşan Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar ise Tanpınar’ın insana ve kültüre bakış açısının dikkat çekici olduğunu vurgulayarak Beş Şehir adlı denemesinde edebi açıdan olduğu kadar şehircilik açısından da kıymetli bir kaynak olduğunu ifade etti.
Programın ilk gününde konuşan Prof. Dr. İnci Enginün konuşmasına öğrencileri genç meslektaşlarım diyerek selamladıktan sonra şu şekilde konuştu: “Her şeyden önce şunu söylemek istiyorum ki Erzurum’daki üniversitelere ve buradaki üniversite hayatına yabancı değilim. Burayı içinde yetiştiğim İstanbul Üniversitesi’nin adeta bir devamı olarak gördüğümü ve buradaki meslektaşlarımı ve öğrencilerimi de İstanbul Üniversitesi’ndekilerden hiçbir şekilde ayırmadığımı söylemek istiyorum. Bunun içindir ki yaşımın böyle seyahatlere pek müsait olmamasına rağmen davetinizi kabul ettim ve buraya geldim.  Bunlar biraz duygusal sözler ama edebiyat alanı elbette ki duyguyu çok rahat kaldıran bir alandır. Konuşmamda Cumhuriyet'in 100 yılını kutladığımızı dikkate alarak Milli Mücadele Dönemi’ndeki edebiyat hayatından ve yazarlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Tabii oraya gelene kadar meşrutiyetten bir giriş yapacağım. Çünkü ikinci meşrutiyetin yetiştirdiği yazarlar, Cumhuriyet Döneminin de ilk yazarlarıdır ve milli mücadele dönemini bugünlere ulaştıran da onlardır”
Prof. Dr. Enginün konuşmasının devamında Türk Edebiyat tarihinde Mili Edebiyat Dönemi olarak bilinen 2. Meşrutiyet Dönemi, dönemin edebiyatçılarının Cumhuriyet’in kuruluşundaki etkisi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemin edebiyatçılarına verdiği değer hakkında bilgi verdi.
Dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edilen söyleşinin son bölümünde ise öğrenciler duayen hocaya döneme dair merak ettiklerini sordu.
Programın ikinci gününde ise Prof. Dr. Abdullah Uçman, yenileşme dönemi Türk Edebiyatı’nda gazetecilik meleği ve tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verirken Tanzimat Döneminde günlük konuşma dili ve yazı dili arasındaki farklardan bahsetti.
Etkinlik, öğrencilerin kitaplarını usta kaleme imzalatmasıyla sona erdi.  

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.