Haber Girişi : 23 Mart 2017 14:26

ERZURUM'UN "makus talihi" değişiyor

ERZURUM'UN
204 yatırımcı, 17 milyar yatırım tutarı ve 30 bin yeni istihdam...

Yıllardır kalkınma özlemi çeken Erzurum'un önüne tarihi bir fırsat çıktı: 
Bu kez şeytanın bacağını kıracağız...
,
Doğu ve Güneydoğu'da toplam 23 ili kapsayan Cazibe Merkezi Teşvik Paketi yatırımcının iştihanı kabarttı. Söz konusu yasa çerçevesinde, 23 ilde olduğu gibi Erzurum'da da talep patlaması yaşandı. Resmi rakamlara göre, Erzurum için toplam 204 firma yatırım talebinde bulundu. Bu firmaların içerisinde sanayi tesisi sayılabilecek yatırımlar da var, daha küçük işletmelerle de...

Son sözü KB söyleyecek

Yasa gereği yatırım yapacak şirketler söz konusu yatırımlarını önceden Kalkınma Bankası'na bildirmiş olmaları gerekiyor. Kalkınma Bankası yatırım taleplerini tek tek değerlendirerek, içlerinden hangisinin rantabl olup olmadığını saptıyor. Erzurum'da yatırım yapmak için 204 firmanın olduğu biliniyor. Ancak bu firmaların hangisinin Kalkınma Bankası'ndan onay alıp almayacağı şimdilik meçhul. Zira, Kalkınma Bankası bu konudaki son sözünü henüz söylemiş değil.

Her proje onay alamayacak

Yapılan başvurulara göre, Cazibe Merkezi çerçevesinde yasanın ön gördüğü son güne kadar, Erzurum için toplam 204 işletme yatırım talebinde bulundu. Bu başvuruları değerlendiren Kalkınma Bankası, ilgili yatırımlarının hepsine de onay verebileceği gibi bir kısmını yeterli de bulmayabilir. Kötü niyetli yatırımcıyı ciddi yatırımcıdan ayırmak üzere yapılan planlamaya göre, her yatırımcı doğru yatırımcı değildir ilkesi üzerinden hareket ediliyor.

Eski işletmeler de korunacak

Cazibe Merkezi yasası çerçevesinde Erzurum için bugüne kadar yapılan tüm başvurular ince elenip sık dokunan bir sistemden geçerek, son sözü söyleyecek olan Kalkınma Bankası'na iletildi. Şayet bu yatırımların tamamı hayata geçerse Erzurum'da bir kaç yıl içinde hem istihdam alanında ciddi bir iyileşme yaşanacak, hem de şehrin üretim kapasitesi önemli ölçüde artmış olacak. Bu arada mevcut işletmelerin de ayakta kalabilmesi ve üretimlerini sürdürebilmesi için ilave düzenlemeler yapılacak.

Yeniden ayağa kalkma fırsatı

1980'li yıllarda başlayıp 90'lı yıllarda hızlanan yenidünya düzeni ve ülke içindeki yeni yapılanma sonucunda, aralarında Erzurum'un da bulunduğu bir çok şehir, kalkınma hamlesinde yarış dışı kalan iller arasında oldu. Zaman içinde artan sermaye ve beyin göçü yüzünden Erzurum neredeyse iri bir köy oldu. Ne var ki bugün karşı karşıya kaldığımız bu yeni 
fırsat, yani Cazibe Merkezi yasası, Erzurum ve benzeri illere yeniden ayağa kalkma şansı tanıyor. Hükümet, Erzurum ve benzeri şehirlerin tarih içerisindeki eski günlerine tekrar dönmesi için hazırladığı yeni düzenleme ile yıllardır devam eden adaletsizliğe bir son vermek istiyor.

Etiketler : şener
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.