EKONOMİ Haber Girişi : 23 Nisan 2010 06:06

Erzurum Yakutiye Müftülüğünden Kutlu Doğum Etkinlikleri

Erzurum Yakutiye Müftülüğünden Kutlu Doğum Etkinlikleri
Erzurum Yakutiye İlçe müftülüğünce tertip edilen Kutlu doğum haftası etkinlikleri çerçevesince din görevlileri tarafından fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi.
 
Palandöken Mevkiinde Yakutiye Müftülüğü Kutlu Doğum ormanı fidan dikim etkinliğine Erzurum Yakutiye İlçe Müftüsü Dr. İhsan İLHAN ve din görevlileri katıldı.
 
Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle Kutlu Doğum Haftasının dolu dolu yaşandığını söyleyen Yakutiye Müftüsü Dr. İhsan İLHAN bu etkinlikte amaçlarının sadece ağaç dikmek olmadığını bunun aynı zamanda insanları ağaç dikmeye teşvik etmesini ümit ettiklerini söyledi . Akın Peygamber Efendimizin Hadisi Şeriflerinden örnekler vererek şöyle devam etti: Peygamber Efendimiz “Kıyamet kopuyor olsa bile elinizdeki hurma fidanını dikin buyurmuşlardır”, “bir insan bir ağaç diker, o ağaçtan kurt, kuş istifade ettiği müddetçe o insana sadakadır”. Peygamberimiz kesilen her ağacın yerine de bir ağaç dikme şartı getirmiştir. Mekke’de de harem bölgesi olarak ağaçlandırma alanları yapmıştır. Kuranın nazil oluşunun 1400. Yılı ve Peygamber Efendimizinde doğumunun 1431.yılı olması sebebiyle ayrı bir önem kazanan Kutlu Doğum anısına oluşturulan Hatıra Ormanına emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
 

BAYANLARA “KUTLU DOĞUM” PROGRAMI

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Erzurum Yakutiye İlçe Müftülüğü tarafından organize edilen etkinliklerin biri de Bayanlara Yönelik Kutlu Doğum Programı oldu.
Erzurum Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan İl Müftülüğü Vaizelerinden Esra Hacımüftüoğlu, Uzman Hatice Öndeş ve Uzman Meryem Çetin Bahadır  “Hz. Peygamber ve Kur'an” konusunu işlediler.
Erzurum Yakutiye İlçe Müftüsü Dr. İhsan İLHAN’IN açılış konuşmasını yaptığı programda dünyaca meşhur hafızlarımızdan Abdulkadir Şehidoğlu açılış Kur’an’ı Kerim’ini okudu.
Dopdolu geçen programda konuşmaların yanı sıra, sinevizyon gösterimi, slayt sunumu gösterimi, ilahi ve şiir dinletileri yapıldı. Bayan yoğun ilgisinin yaşandığı programda ayrıca kitap ve gül dağıtıldı.
 
“KUTLU DOĞUM” KONFERANSI
14 – 20 Nisan Kutlu Doğum Haftası Kutlama Etkinlikleri Kapsamında Erzurum Yakutiye İlçe Müftülüğünce Konferans Düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen “Kur’an’ın Hayatımızdaki Anlamı” konulu konferansa İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ konuşmacı olarak katıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ve Atatürk Üniversitesinden birçok öğretim üyesinin katıldığı konferansta salon hınca hınç doluydu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Yakutiye İl Müftüsü Dr. İhsan İLHAN, “Hz. Muhammed’i Anma ve Peygamberlere Saygı Haftası”nın ulusumuza ve tüm İslam alemi ile dünyamıza huzur getirmesini diledi.
 Açılış konuşmasının ardından Hacı Bayram Veli emekli imam hatibi dünya birincisi Abdulkadir ŞEHİDOĞLU okuduğu kuran ile dinleyenlere manevi bir ziyafet sundu.
Kur’an-ı Kerim’in ardından Yakutiye İlçe Müftülüğüne bağlı camilerde görevli imam hatip ve müezzin kayyimlerden oluşan Gülistan İlahi korosu söyledikleri ilahiler ile gönülleri mest etti.
Sinevizyon gösterilerinin de yapıldığı programda Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ konuşmasında “Kur’an’ın hayatımızda yaşanması gerektiği ve Kur’an’ın toplumun ve dünyanın her türlü sorunlarında çözümler sunduğunu” söyledi.

Programın sonunda Kutlu Doğum Haftası Münasebetiyle Kur’an Kursları ve okullar arasında çeşitli branşlarda yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi. Ayrıca konferansa katılan katılımcılara gül ve kitap dağıtıldı.
 
“KUR’AN” ZİYAFETİ
Yakutiye İlçe Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında organize edilen Kur’an Ziyafeti, Ulu Camii’de gerçekleştirildi.
18.04.2010 tarihinde Ulu Camii’nde yapılan programda Kur’an-ı Kerim tilavetinden önce Yakutiye İlçe Müftüsü Dr. İhsan İLHAN, Kutlu Doğum Haftası ve Kur’an-ı Kerim’in önemine değindi. DR. İLHAN, “Peygamberin hayatını anlamak, Kur’an’I anlamaktan geçer. Bütün insanlığa şefkat ve rahmet olarak gönderilen Peygamberimizi anlamak için Kur’an’ı anlamak; Kur’an’ı anlamak için de, Peygamberi anlamak gerekir”  dedi.
Fatih Çakmakaş, Abdulkadir Şehitoğlu, Ahmet Karalı ve Erdal Aslan gibi, Erzurum’un yetiştirdiği birbirinden ünlü hafızların katıldığı ‘Kur’an Ziyafeti’ isimli program, Ulu Camii’nde Pazar günü öğle namazının ardından başladı.
Müftü DR. İLHAN’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan ve Erzurum’un en genç hafızı olarak bilinen 12 yaşındaki Erzurumlu Hafız Habip Okay, Rahman Suresi’nden okuduğu ayetlerle Ulu Camii’ni tıklım tıklım dolduran Erzurumluları gözyaşına boğdu. Kıraatı, kendine has üslubu ve Tecvid kurallarına hakimiyetiyle dikkatleri çeken Küçük Hafız, dinleyenleri adeta mest ederken, cemaatten bazılarının ise ağladıkları gözlendi.

Habip Okay’ın ardından sırasıyla kürsüye çıkan Erzurum’un yetiştirdiği ünlü hafızlar Erdal Aslan Fatih, Ahmet Karalı Çakmakaş ve Abdulkadir Şehitoğlu, “Kur’an Ziyafeti” adlı program ayrı bir renk katarken, etkinliğin sonunda ise, dualar edildi.
 
5 BİN KİŞİYE KUTLU DOĞUM AŞI
Kutlu Doğum Haftası etkinleri kapsamında Erzurum Yakutiye Müftülüğü 5 bin kişiye etli pilav ve ayran dağıttı.
Kutlu Doğum Haftası sosyal ve kültürel etkinlikleri kapsamında Erzurum Yakutiye İlçe Müftülüğünce 20.04.2010 Salı günü öğle namazından sonra Lalapaşa Camiinde 5 bin kişiye kutlu doğum aşı verildi. Vatandaşlar pirinç pilavı, haşlanmış sığır eti ve ayrandan oluşan yemeği almak için dakikalarca sıra bekledi. İzdihamın yaşanmadığı aksine sıradakilerin birbirlerine nezaketle yaklaşıp, yaşlılara ön taraflardan sıra verilmesi dikkat çekti. Yakutiye Müftüsü Dr. İhsan İLHAN, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle düzenledikleri yemek programına katılımın yüksek olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Bu “Kutlu Doğum Yemeği”nin milletimiz arasında bir sevgi yumağı oluşturduğunu ifade eden Müftü İLHAN, Kutlu Doğum etkinliklerine ilginin her geçen gün arttığına vurgu yaparak, `Hazreti Muhammed`e(sav) olan sevgi ve özlem her gün artıyor. Günümüz insanı birlik, beraberlik ve hoşgörü ortamında yaşamak için Hazreti Peygamber`in örnek yaşamına muhtaç. Düzenlediğimiz yemek programına ve etkinliklere katılımın yüksek olması memnunluk verici dedi.
Yemek programı öncesinde Lalapaşa Camii`nde mevlid-i şerif okundu. Mevlid-i şerifin duasını Yakutiye Müftüsü Dr. İhsan İLHAN yaptı. Yemeğe halkımızın yanında birçok il bürokratı da katıldı. Halkımızın büyük teveccühü ve coşkusuyla geçen Kutlu Doğum yemeği gönüllerde büyük sevinç bıraktı