Haber Girişi : 04 Eylül 2018 12:09

ERZURUM’UN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLERDEN BİRİ: NAFİZ BEY

ERZURUM’UN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLERDEN BİRİ: NAFİZ BEY
Nafiz Bey, Soyadı Kanunu’ndan sonra Nafiz Kotan, İstanbul’da ticaretle uğraşan, Mustafa Kemal’in önderliğindeki Anadolu mücadelesine gönülden inanmış, bununla kalmayıp İstiklal Harbi'ni bütün maddi kaynaklarıyla da desteklemiş Erzurum’un yetiştirdiği yüzlerce değerden biri. 
Ankara’nın inşasında müteahhitliği ile önemli rol oynamış Nafiz Bey’in memleketin yeniden kurulmasında oynadığı rolün öncesinde, savaşın kazanılması yolunda hayati bir rol oynadığını söylemek abartı olmayacaktır. Uçakların askeri operasyonlardaki yerinin öneminin anlaşıldığı; fakat imkânsızlıklar içindeki Türk Ordusu'nun uçak edinebilmesinin imkânsız olduğu dönemde Nafiz Bey, kişisel serveti ve ihracat ile uğraştığı yıllarda, edindiği dış ilişkileri ile İtalya’dan dört uçak satın almış bunu takip eden kısa süre içinde orduya iki uçak daha alınabilecek bağışta bulunmuştur. 
Bunlarla da yetinmeyen Nafiz Bey, uçakların Anadolu’ya teslimatından sonra bütün malvarlığını paraya çevirip Osmanlı Bankası'na yatırmış ve paranın kullanımını Mustafa Kemal’in emrine tahsis etmiştir. İçinde özgürce yaşanacak bir vatan olmadıktan sonra servetin bir önemi olmadığını bilen Erzurumlu Nafiz Bey’in bu tutumu Mustafa Kemal’i de derinden etkilemiş ve Mustafa Kemal, Nafiz Bey’e minnet duygusunu telgraflarda ve kişisel sohbetlerde de sık sık dile getirmiştir. 
Nafiz Bey, 17 Haziran 1948 günü Erzurum’da hayata gözlerini yumduğunda cenazesi askeri törenle kaldırılmış, Erzurum’da bir liseye ismi verilmiş ve şehrin önde gelenlerince Nafiz Bey’in anılması için çalışılmıştır. 
2011 Kış Olimpiyatları için dönemin başbakanı Erdoğan’ın Erzurum’a gelecek olması vasıtasıyla; Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, verdiği bir demeçte yöneticilerin Erzurum Havaalanı'na Nafiz Kotan isminin verilmesinin yerinde olacağını başbakana iletmeleri gerektiğinden söz etmiştir. 
Böyle bir gelişme henüz yaşanmamış olsa da bu fikir hâlâ farklı kişilerce yer yer dile getirilerek Nafiz Kotan’ın isminin yaşamasına destek olunmak istenmektedir. Bunların ötesinde yine 2011 yılında Prof. Dr. Bingür Sönmez’in ve Avukat Necati Bölükbaşı’nın armağanı ile Nafiz Bey’in orduya hediye ettiği uçaklardan birinin replikası, Erzurum Havaalanı Terminali'ndeki yerini almıştır. 
Uçak konumlandırıldığı yer gereği belki de Erzurum Havaalanı'na yüzlerce kez yolu düşmüş kişilerin bile dikkatini çekmemiş olsa da Sönmez ve Bölükbaşı’nın armağanlarının büyük bir önem ve örnek teşkil ettiğine kuşku yoktur. 
Kim bilir ilerleyen zamanlarda Erzurum Havaalanı'nın isminin Erzurum Nafiz Kotan Havaalanı olması belki yeniden gündeme gelir ve buna engel teşkil edecek teknik bir durum yoksa belki bu kez bu talepler karşılığını bulur. 

Etiketler : rabia
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.