Erzurum, senin makus talihin ne zaman değişecek?

Bir iki güzel örnek hariç niye bu şehirde çok ortaklı şirketler kurulamıyor?

Şehrin ticari hafızası mı buna engel yoksa uzun yıllardır Erçimsan üzerinden devam eden tartışmalar mı?

Başta çok ortaklı kurulup günün sonunda aile şirketine dönen işletmeler yüzünden, Erzurum’da artık genç iş insanları da ticaretten soğudu…

Tamamen baba ve oğullarının inhisarında olan Erçimsan, bu şehrin bir ihtimal de olsa sanayileşme ümitlerini nasıl tüketti?

Canımızı acıtsa da bu soruyu sormak zorundayız: “Erzurum düştüğü bu yerden tekrar kalkabilir mi?”

Şair, bir şiirinde, “… biz öldükçe çoğalırız” demiş. Biz Erzurum ise, şirket kurdukça yoksullaşıyoruz, batıyoruz. Ne hazin değil mi?

Erzurum, senin makus talihin ne zaman değişecek?

Büyük olsun hepimizin olsun anlayışı yerine, bu şehrin ticari kodlarında küçük olsun yalnızca benim olsun şifreleri gizlidir.

İşte bu şifreler yüzündendir ki, Erzurum’da çok ortaklı ticaret son derece mevzi seviyededir.

Şu son bir kaç yıl içerisinde (özellikle MÜSİAD eski başkanı Fuat Demir’in Oltu özelinde kurduğu ortaklığı saymazsak) neredeyse ortak iş yapma kültürü Erzurum’dan fersah fersah uzakta…

Küçük sermayeleri bir araya getirip büyük işletmeler kuruluyor.

Ülkemizde başta Konya ve Kayseri olmak üzere, bunun çok parlak örnekleri mevcut.

Pekii bu ticaret biçimi Erzurum’da niye dikiş tutmadı?

Geçmişte ve günümüzde yaşanan nice kötü, başarısız ve art niyetli örnekler var da ondan…

Yani Erzurum halkı küçük sermayelerin bir araya gelmesiyle ciddi işletmelerin kurulacağını bilmiyor değil…

Dün de biliyordu, bugün de biliyor.

Ve fakat şehrin hafızası, herkesi temkinli olmaya, azami dikkate mecbur kılıyor.

Kaç kişi bilir bilmem, lakin Türkiye genelinde “holding” kavramı çok az bilinirken Erzurum, holding kurup gurbetçi sermayesi ile sanayi hamlesine kalkışmış bir şehirdir.

Maalesef o teşebbüs akim kaldı; günün sonunda sanayi bacaları yükselmediği gibi insanların alın teri birikimleri de kuş olup uçtu!

Neyse…

Geçmiş defterleri açmanın ne bugüne ne de günümüz iş insanlarına bir faydası yok…

Değil mi ki…

Köprülerin altından çok sular aktı.

Nasıl ki mezar taşlarıyla iftihar etmek, yaşayanlar için beyhude bir avuntu ise…

Geçmişte yapılan yanlışlara ağıt yakmak da çare değil.

Gelin bugüne bakalım…

Niye bu şehirde çok ortaklı iş birlikleri yapılamıyor?

Yüz puanlık bir uzmanlık sorusu değil bu…

Cevap hemen yanı başımızda:

ERÇİMSAN!!!

Hani şu bir türlü genel kurul toplantısını yapamayan ve üçüncü kez ertelemeye giden Erçimsan…

Çok ortaklı bir şirket… Büyükşehir Belediye’nin de, eski Özel İdare’den dolayı payı olan Erçimsan…

Kapalı bir kutu…

Kim ne satıyor, kim ne alıyor, şirketin ne kadar borcu ne kadar alacağı var, çok ortaklı bir şirket nasıl oldu da tamamen bir aile şirketine dönüştü?

Bu sorulara cevap verilemediği için yönetim, ha bire genel kurul toplantılarını erteleyip duruyor!

Oysa Erçimsan kurulduğunda insanlar alyanslarını bozdurup hisse almışlardı; sırf çimento fabrikası başkalarına gitmesin diye…

Erçimsan’ın baş mimarı merhum Demirel, büyümesinde en çok payı olan da dönemin başbakanı Çiller’dir.

Elbette ki kimse, o çorbada tuzu olan hemşerimiz o dönemin devlet bakanı merhum Ekrem Ceyhun’u ve o dönemin Erzurum valisi Mehmet Ağar’ı unutmuş değil.

Çok ortaklı kurulan Erçimsan yıllar içerisinde, ustaca manevralarla tam bir aile şirketine dönüşünce, milletin de midesi bulandı, ticaret hevesi kaçtı, morali bozuldu.

Ortada böyle çok kötü bir model olduğu sürece, bu şehirde ne yazık ki yeni çok ortaklı ticari faaliyetlerin vücut bulması neredeyse imkansız…

Aslında Erçimsan, ilgili devlet kurumlarının denetiminde olan bir şirket…

Buna rağmen hissedarları nezdinde kapalı bir kutu!

Niye böyle neden şeffaf değil?

Yönetim hangi gidişattan endişe duyuyor ki, mütemadiyen genel kurulun ertelenmesi cihetine gidiyor?

Baba-oğlun kaptan köşküne kuruldukları Erçimsan, neyin hesabını vermekte zorlanmaktadır ki, yasal bir toplantıyı tehir edip duruyor?

Konya’da, Erçimsan’dan çok sonra kooperatif mantığıyla kurulan Torku, öyle başarılı işlere imza attı ki, bugün ülkenin en büyük üretici şirketlerinden biri oldu.

Erçimsan ise, bunca fabrikasına rağmen tartışmaların, itham ve iddiaların tam merkezinde…

Nerede hangi yanlışlar yapıldı?

Çok olsun herkesin olsun yerine, sadece benim olsun ihtirası mı galip geldi ki, Erçimsan bugün bu girdabın içerisinde debelenip duruyor?

Yazık oldu; hem de çok yazık…

Halbuki Erzurum, Erçimsan üzerinden bir sanayi ve üretim merkezi olabilir, Erçimsan da dünya devleriyle yarışır hale gelebilirdi.

Amatörlerin elinde bakkal dükkanı anlayışı ile yönetilen Erçimsan, üzülerek ifade edeyim ki duvara toslamış durumda…

Bankalara akla ziyan bir borç, ketum bir yönetim…

İşin bu noktaya gelmesinde, tut ki haram, hile ve kötü niyet aramasak da, her işlem dört dörtlük yapıldı da diyemeyiz.

Zira netice ortada…

Dedelerinin, babalarının başından geçen bu serüveni bilen hangi genç iş insanı, Erzurum’da yeniden çok ortaklı iş yapmaya kalkar yahut da ortaklı bir işe sermaye aktarır?

Sonra dönüp kendi kendimize soruyoruz:

Bu şehirden neden beyin ve sermaye göçü oluyor?

Niye bu şehrin birikimli insanları katar katar gidiyor?

Altmışlı yılların sonunda holding kuran ama batmasına mani olmayan Erzurum, 2023 yılında başka bir holdingin tartışmalı hikayesi ile çalkalanıyor.

Tarih tekerrür eder, dedikleri bu olsa gerek…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Z.demir 13 Temmuz 2023 17:24

    İki toplantıda katıldım pasta büyük paylasamiyirlar arada biz küçük ortaklara oluyor,her toplantıda zaten yücelik burayı borçları ile ben devraldım size de zaten heryil verdiğim kıymık kar payları ile borcumu bitirdim Önce ki yıllarda toplantılarda kapı önüne gıda maddesini yigarlardi fakir küçük ortaklarda sülalesini toplar gelirdi o kadar onur kırıcı bir şekilde çantalarını doldurmaya çalışırlardı yönetim calisanlar bize hor gözle bakarlar di.Sinirlerim bozularak ayrilirdim toplantıdan.Zaten 2017 den sonra da işin içine oğul yücelik geçtikten sonra işin ucu koptu.Surekli piyasa da sipekulasyonlar yapiliyordu.Toplantuda sadece biraz Sirmaci. Beyin sesi çıkardı o da susturylurdu. Zaten Erzurum her zaman yetim evlat olmuştur tarih boyunca siyasilerin işi düştüğü zaman sen dadassin der kullanır işi bitti mi kimseyi göremeyiz.

  • ali er 12 Temmuz 2023 12:08

    Erçimsanı batıranlarlar belli değilmi erçimsan müdürü olan adam 200 bin tl maaşı nasıl alaır. levent sütçünün dediği gibi burası erçimsan mı yoksa yüceliksan mı. babadan oğula müdürlük mü geçer. bu neyin parasıdır. erzuruma sahip çıkacaksanız bu akçeli işlere işlere biraz odaklanın. erzurumun hakkına hukuğuna riayett etmeyenleri rezil rüsva etmek lazım değilmi. bakın zehra hanımdan sonra en büyük facia bu yücelikler değilmidir. erzurumun tüyübbitmemiş yetimin öksüzün hakkı nı savunmak birazd asize düşmezmi gazeteci olarak. kim ki erzurumun 1 kuruş hakkını yiyorsa zehir zıkkım haram olsun. Allaha havael ediyorum . doymadınız mı yedidiniz yediniz doymadınız mı

  • Taha Tuğlular 12 Temmuz 2023 11:23

    Sayın Başkan, önceki hükümetler, Erzurum'a ; ette, kömürde, gübrede vb.subvansiyon uygular, bu şehiri her yönden desteklerlerdi. Kredi verip esnafa sahip çıkarlardı. Herkes mutlu, refah içinde ve güler yüzlü idiler. Bu şehir halkı rahat ve huzurlu idi. Doğunun bölge şehri idi. Her sahada parmakla gösterilen, gıpta edilen bir sehirdi. Her alanda, 67 il içerisinde 15., 16. sırada idi. Şimdi ,daha dün şehir olmuş, alt sıralardaki illerle, alt sıralara düşmüş. Bunun sebebini siz iyi biliyorsunuz. Bu sayfada öve öve bitiremediginiz, çok yoruldugunuz hükümet, nasıl olsa yapsam da yapmasam da bu şehir bana oy veriyor deyip, bu şehri unuttu. Üretim durdu, imalat, istihdam yok oldu, bir zamanlar etin merkezi olan bu şehire et dahil, bir çok ürün dışarıdan geliyor, siz dahil halk halen daha " padişahım çok yaşa" teranelerini söylüyorsunuz. Herkesi uyuttular. Eleştiren, sorgulayan kimse yok. Şehir boşandı, yerine köy kültürü yerleşti. Ee bu kültürün sahipleri de biatten başka bir şey bilmezler, onun için bu şehir böyle oldu. Sayın Başkan,ben 36 yıl bu devletime hizmet etmiş, emekli lise branş öğretmeniyim. Bana neden seyyanen zam yok, neden, neden ?. Önceki hükümetler memura ne verirdiyse emekliye de onu verirlerdi. Adaletli olan da buydu. Bana verilen zam, kaynayıp köpüren ateş pahası piyasada bir çare olmadı. Benim kalofercimin maaşı benden 500 ₺ de fazla. Biz bunu hak etmiyoruz. Neden büyük bir adaletsizlik var?. Haydi bunları da yazın. Biraz Zülfi yare dokunun da görelim. Ha mareşal çakmak hastanesi neden kapatıldı?. Vatandaş işini görüyordu. Şimdi yığılma oldu, ne sıra almak ne tedavi olmak mümkün değil. Bütün bu olumsuzluklar oldu, bu şehirin de sahibi olmadığı için, bu makus kader değişmez. Selamlar. Hoşça kalınız.

  • Levent Sutcu 12 Temmuz 2023 09:24

    Sayın sener,her konuda olduğugibi bu konudaki olayı erzurum başını bu hale getirmediği? Defalarca buraya yazdim Bu memleketin sermayesiyle etzurumun dışına ne idugu belirsiz tüm yatırımları yaparken yok 500 büyük şirket arasına girdi,yok şu fabrikayı da aldı, diye diye aslin8 astarin8 araştırmadan siz simartmadin8zmi.birgune Birgül belediyenin yüzde 18 lik hissesine jarsilik belediye niye yönetimde yok da yönetim baba oğulami kaldı saltanat duzenimi kurdun6z diye bir güne bir gün elestirmedin8z. Tabi şimdi bu hale geldikten sonra konursunuz ve yazarsınız.. işte sonuçta etzurum başını bu.

  • ahmet tekin 11 Temmuz 2023 09:24

    aşkale çimeto erçimsan değil yeme parayı lüp lüp etme yeri mi olmuş erçimsanı soyan soyana. nerdeyse kaç senedir 1 tl kar payı vermeden tüm parayı attınız abidik gubidik oyunlarıyla yükek maaşlarla cebe. bu memleket batmaya müstahaktır. 2 üniversite 2 işletme fakültesi onlarca myo işletme bölümü 100 lerce profesör boşu boşuna hepsi boşu boşuna. sekmen bey İstanbul'da erçimsan için oy topluyor ev ev. Erzurum'u sel götürüyor asfalt desen yok araziler talan ediliyor. Acaba erzurum işgal mi oldu bizim mi haberimiz yok. devletin savcısı hakimi buna niçin el atmıyor. 60 senelik üniversite arazisi çiftlik arazisi nasıl otel oluyor nasıl tarım arazisine bina konuluyor.

  • halisdemir 10 Temmuz 2023 18:26

    erçimsan yüceliklerin arpalığı olmuş oğlu tamı tamına 200 bin tl maaş alıyor . hodri meydan. her fabrikanın karı katlanırken erçimsan nasıl zarar ediyor. biraz da bunu arşatıralım. sekmen bey aızık ayıp olmuyor mu. erl atmadığın bir yer orası kalmıştı. lütfen genel kurulu yapın bilançoyu açıklayın. yediğiniz yeter.

  • Erzurumlu Dadaş 10 Temmuz 2023 18:01

    Sayın Başkan, daha çok beklersiniz.

  • Metin Güngörmüş 10 Temmuz 2023 13:45

    Bence Erzurum'u kapatalım. Bin yıllık medeniyetin ne hale geldiğine bakar mısınız. Bin yıl önce kaç şehrin iki medresesi veya üniversitesi vardı. Şu anda iki üniversite var, fakat maalesef bunlar da işlevinden çok sadece Erzurum'un gelir kaynağı. Canım Erzurum nereden nereye. Asırların en önemli kenti, hem nüfus, hem ekonomi, hem sanayi yani her bakımdan bırakın son dönem gelişen şehirleri bu şehirlerin kasabalarından dahi daha geri planda. Yazık ki yazık. Gaziantep'ten selamlar.