Haber Girişi : 28 Temmuz 2016 09:38

Erzurum Ekonomisinin Milli Kahramanı Lütfü Yücelik ve Er-Çim-San Holding

Erzurum Ekonomisinin Milli Kahramanı Lütfü Yücelik ve Er-Çim-San Holding
Batık bir fabrika satın alınır mı? 
Alındı ve Lütfü Yücelik yönetiminde  800 ortakla çimento da bölgeye ilham kaynağı olabilecek mucize gerçekleştirildi.
Kapanma noktasındaki Aşkale Çimento, satın alındı. Kısa sürede borçlar ödendi, devreye yeni tesisler alındı. 
500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Erzurum'u tek temsil eden Kuruluş haline geldi.
Aşkale Çimento, Erzurum'un sayılı birkaç sanayi tesisinden biri konumundaydı. Kamu idaresindeki fabrika kapanma tehlikesi ile yüzyüze kalmıştı. 1968'de kurulan fabrika 1980'lerin sonunda özelleştirme takvimine  alındı.
1993'te 31 milyon 150 bin dolara özelleştirilen fabrikayı Lütfü Bey'in özellikle şahsi gayretleriyle Erzurumlu esnaf, çiftçi ve işçilerden oluşan çok ortaklı bir yapı olan (Er-Çim-San Holding) satın aldı.
Kapanma noktasındayken satın alınan Aşkale Çimento zaman içinde büyüdü, bir çok ilde farklı tesisleri bünyesinden çıkardı.
Bu satın alma hikayesi öyle dışarıdan görüldüğü kadar basit olmadı. Bir çok insan bu süreçte havlu atarken, Lütfü Yücelik bu konuda ki ısrarından ve mücadelesinden hiç vazgeçmedi. 
Fabrikanın temeli 1968'de atılmış ve 1971'de üretime geçmişti. Erzurum İl Özel İdaresi denetimindeki fabrikada işler kötüye gitmeye başlamıştı. 1980'lerin sonunda özelleştirme kapsamına girmişti.
Sabancı, Uzan, Lafarge gibi büyük grupların da ilgilendiği fabrika için farklı bir arayışın  tek mimarı vardır. Dönemin Erzurum Sanayi Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik öncülüğünde yürütülen görüşmelerde fabrikayı Erzurumlular'ın alması planlanıyordur.
Aşkale Çimento için belirlenen fiyat 31 milyon 150 bin dolar seviyesinde oldu. Başlangıçta 100 kadar kişi tüm varlıklarını ortaya koydular. Ancak toplanan para, değil fabrikanın ödemesini karşılamak, devir işlemlerini yapmaya dahi yetmiyordu.
Ödeme konusunda yaşadıklarını, o dönemi tüm sıkıntılarıyla ve zorluklarıyla yaşayan Lütfü Yücelik bir anısını şu sözlerle anlatmıştı: "Teminat mektubu için Ankara'da bankaların genel müdürleriyle görüşmeler yapıyordum.
Bir bankanın genel müdürüne gittim, teminat mektubu veremeyeceğini söyledi. Otele döndüm, odada televizyonu açtım. Adnan Şenses 'Bu dünyada malın varsa sat babam' isimli türküsünü söylüyordu. O kadar dolmuştum ki; ben bu işe nereden girdim diye iç geçirirken dakikalarca ağladım."
Sayın Başkanın o göz yaşları Erzurum'a, Bölgeye ve Ülkemize rahmet oldu yağdı. Azmi sayesinde Aşkale Çimento Erzurum ve Erzurumlunun öz malı olarak kalmaya devam etti. 
Kısa bir süre önce değerli iş adamı dostlarımın davetlisi olarak Trabzon'a gittim. Trabzon'u karış karış yaylasıyla, köyüyle ,ilçeleriyle ve şehir merkeziyle gezme şansım oldu.
Hiç ummadığım bir anda bir köy yahut yayla yolunda Erzurum'un Uğur Böceğini, Aşkale Çimento yazısını veya 25 plakalı araçları görmek bana gurur verdi.
Hatta bir dostum Aşkale Çimento yazısını görünce aklıma hep sen geliyorsun dedi. 
Bende nerede Aşkale Çimento yazısını gördüysem aklıma Erzurum ve Lütfü Yücelik geldi.
Aşkale Çimento, Uzanlar Grubu'na ait çimento fabrikalarının özelleştirmesi sürecinde adını duyurdu.
Sabancı, Limak, Sanko gibi dev grupların yarıştığı ihalelerde Aşkale Çimento, Uzanlar'ın iki fabrikasını satın aldı. 
Kapanma noktasındayken satın alınan Aşkale Çimento'nun Erzurum'un yanı sıra Ağrı, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Van'da da tesisler kurdu. 
Ülkemize,Bölgemize,Erzurum'a ve insanımıza yatırımlar yapmaya Büyük Türkiye hedefinde büyümeye devam ediyor. Yatırımlar hiç hız kesmeden sürüyor.
Aşkale Çimento, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine Erzurum'dan giren tek firma. Bin kişinin üzerinde istihdam sağlıyor. Sosyal ve Milli projelerin hepsini destekliyor. 
Aşkale Çimento'nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamalarında istikrarlı bir tırmanış kaydettiği gözleniyor. 
Bu başarının mimar'ı 'Tüm hayatım Aşkale Çimento oldu.' sözüyle başarılı bir ekip ve tartışmasız Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik tir.
Erzurum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı da yapan Yücelik mücadeleden asla yılmayan bir kişiliğe sahip. Malum Yapılar Devlet kurumlarımıza sızarken hedeflerinde sivil Toplum kuruluşları da vardı.
O zamanlar terör örgütü olarak dahi isimlendirilmeyen bu yapılara direnen ve asla Başkanlığı ve Odasını teslim etmeyen onun,şunun,bunun değil milletin adamıdır.
Ekonomi'de Milli Duruş'dan bahsedilecekse Lütfü Yücelik'in Erçimsan ve Erzurum Ticaret Odasını çara,çakala teslim etmeden tam bir DADAŞ'a yakışır tavırla nasıl müdafaa ettiğine iyi bakılmalıdır.
İnsanların ve kurumların başarısında güven ve istikrar temel unsurların başında gelmektedir. Başkanı bulunduğu kurumların başında bizlere bu güveni veren Lütfü Yücelik Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum. 
15 Temmuz gecesi yaşadıklarımız bizlere;
Milli Ruh,Milli Mücadele,Milli Kalkınma ve Milli İş Adamlarına Ülkemizin ihtiyacı olduğunu da göstermiştir.
Büyük Türkiye Hedefleri doğrultusunda çalışan her kurum ve yöneticileri Milli Kahramanlarımızdır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.