GÜNDEM Haber Girişi : 20 Ocak 2014 00:17

Emniyet kemeri aparatına CEZA GELİYOR

Emniyet kemeri aparatına CEZA GELİYOR

Erzurum Valiliğinin aldığı kararla “Emniyet Kemeri Aparatı”kullanan sürücülere para cezası uygulanacak.  Erzurum Valiliğinin aldığı kararla “Emniyet Kemeri Aparatı” kullanan sürücülere para cezası uygulanacak. 

Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan yazılı açıklamada, “Erzurum Valiliğinin 03.01.2014 Tarih ve 2014/1768 sayılı “Emniyet Kemeri Aparatı” konulu idari yaptırım kararı ile söz konusu emir yazılara istinaden; Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında her yıl birçok vatandaşımız hayatını kaybetmekte, yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranında son yıllarda azalma olsa da yine de istenilen seviyelerde değildir. Bu oranın azaltılabilmesi için alınacak tedbirlerden birisi de emniyet kemeri kullanılmasının alışkanlık haline getirilmesidir.

Merkezden yapılan denetimlerde ve basın yayın organlarında çıkan haberlerde, sürücülerin ve yolcuların araç içerisindeki emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için emniyet kemeri kilit ünitesine aparat (toka) taktıkları, bunun neticesinde de yol kullanıcıları üzerinde emniyet kemeri kullanma alışkanlığının olumsuz etkilendiği görülmektedir.

Belirtilen şekilde aparat kullanılmasını yasaklayan kanuni bir yaptırım bulunmadığından, doğrudan idari bir düzenleme yapılması gereği duyulmuştur. Bu nedenle, emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için kullanılan aparatın satışının, bulundurulmasının ve kullanılmasının engellenmesi amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11 inci maddesinin (a),(c) ve (e ) fıkraları ve 66 ncı maddesine istinaden karar alınması uygun görülmüştür.

Alınan karara uymayanlar hakkında 30/03/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32.maddesinde “Emre Aykırı Davranış” başlığı altında izah edilen “Kamu güvenliği kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacı ile hukuka uygun olarak verilen emre aykırı olarak hareket eden kişiye idari para cezası verilir.” Hükmü karşısında, idarenin 5542 sayılı İl İdaresi Kanununa dayanılarak aynı kanunun 11/C maddesi doğrultusunda, Yargıtay’ın öngördüğü sınırlamalarda dikkate alınarak; kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı korumak amacı ile idare tarafından kabahat türünden düzenleyici işlem yapılması amacıyla alınan yaptırım kararı uyarınca; bundan böyle İlimiz sınırları içerisinde bu aparatları satan işyeri sahiplerine ve kullanan sürücüleri idari para cezası uygulanacaktır” denildi.

Palandöken