GÜNDEM Haber Girişi : 04 Haziran 2014 20:18

Dönüşüm alanlarını halkla birlikte belirleyin

Dönüşüm alanlarını  halkla birlikte belirleyin

Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliğinin ilk Meclis Toplantısı İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla yapıldı. Burada bir konuşma yaparak belediye başkanlarına bazı uyarılarda bulunan Bakan Güllüce, “Dönüşüm alanları halkla beraber belirlenip Bakanlığımıza sonra sunulmalıdır”dedi.

Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliğinin ilk Meclis Toplantısı İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla yapıldı.

Birlik Başkanı, Başkanlık Divanı ve Encümen Üyelerinin seçimi gündemiyle toplanan TBB Meclis Toplantısı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, siyasi partilerin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları, belediye başkanları ve yabancı konukların katılımıyla gerçekleşti. Geçtiğimiz ay Soma’da vuku bulan maden ocağı kazasında hayatını kaydeden madencilerin de anıldığı toplantının açılış oturumunda İçişleri Bakanı Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş birer konuşma yaptı.

“İRADEYİ YA HALK, YA DA HALKTAN 

YETKİ ALANLAR KULLANABİLİR”

Açılış oturumunda konuşan İçişleri Bakanı Ala, “İçişleri Bakanlığı denildiğinde akla gelen negatif yetkilerdir. Osmanlı’da ve Tanzimat’tan önce de elbette belediyenin yerine getirdiği hizmetleri yerine getiren çok çeşitli yerel yönetim birimlerimiz vardı. Bugün itibariyle belediyecilik yönetim sistemleri içinde merkezi bir konuma oturmuştur. Siz bin yılın sorumluğunu taşıyorsunuz demektir. Bir sürü hizmet verebilirsiniz ama 1000 yıllık şehri isteyerek kuramazsınız. Bunun için 1000 yıl geçmesi gerekir. O zaman böyle hızlı kentleşme, hızlı göç ve hızlı bir hayatın hüküm sürdüğü bizim dönemimizde yükümlülük mevcut mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Önce o mirası koruyacağız sonra da bugün ki insanların güncel mahalli ihtiyaçlarını en kaliteli şekilde sunmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

Kentler olarak çok hızlı kararlar alması gerektiğine değinen Bakan Ala, elektronik ortam sayesinde artık tüm şehirlerle rekabet halinde olunduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti. Bakan Ala, vatandaşların yönetime katılmalarının önemine dikkat çekerek, artık o beldenin sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla yönetişim anlayışı çerçevesinde birlikte yönetim politikaları belirlenmesi gerektiğine işaret etti. Bakan Ala, “Artık günümüzde çeşitli tiplerde yöneticiler var. Birincisi işleri yapar, yaptırır, inisiyatif alır. İkincisi çok meşguldür ancak ne yaptığını sayamaz, olanı biteni seyreder. Üçüncüsü ise zaten olup bitenden bile olmayan yönetici tipidir. Tavsiyem birinci tip yönetici olmanızdır” ifadesini kullandı.

Belediyelerin yönetim sistemi içinde merkezi rol üstlenmesi kararının yeni büyükşehirlerin hayata geçirilmesinin açık bir göstergesi olduğuna değinen Bakan Ala, yeni yasa ile artık vatandaşın merciinin değiştiğini kaydetti.

“Bundan sonra TBB ile çok yakın bir çalışma içinde olabiliriz. Biz İçişleri Bakanlığı olarak o negatif yetkileri bir kenara bakıp, pozitif adımlarla yapacağımız mevzuat değişikliği ve reformlarda TBB ile birlikte vatandaşlarımıza daha kalite hizmet sunma konusunda çalışma yürütebiliriz” diyen Bakan Ala, seçilmişlerin irade yetkisine sahip olmalı gerektiğini vurgulayarak “İradeyi ya halk, ya da halktan yetki alanlar kullanabilir” şeklinde konuştu.

Yerel yönetimlerin güçlenmesinin merkezi yönetimi de güçlendirdiğini ifade eden İçişleri Bakanı Ala, güçlü Türkiye’nin fonksiyonları ayrıştırılmış güçlü merkezi yönetim ve güçlü yerel yönetimlerle ortaya konacağını belirtti.

“ANADOLU’YU FOTOĞRAFLAYIP 

KENT BİLGİ SİSTEMİNE AKTARACAĞIZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise belediyelerle en fazla ilgisi olan iki Bakanlıktan birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğuna işaret etti. Uydu ile tüm Anadolu’yu ve yerleşim yerlerini fotoğraflayarak kent bilgi sistemine aktaracaklarını söyleyen Bakan Güllüce, “Artık belediyeler bir yıl içinde tamamlanacak bu sistem ile ayrı bir hizmet almadan, Bakanlığın ana bilgisayarı üzerinden bu verilere ulaşabilecek”dedi.

Belediye başkanlarına bazı hatırlatmalarda bulunan Bakan Güllüce, şöyle konuştu: 

“Belediye başkanlarımız kentsel dönüşüm alanını belirleyip bize sunduğunda, bu karar Bakanlar Kurulundan geçtikten bunun geri dönüşü yok. Halkla birlikte bu çalışmaları yürütüp, kesin çizgilerle dönüşüm alanları halkla beraber belirlenip Bakanlığımıza sonra sunulmalıdır. Belediye başkanlarımız Bakanlığımızın Kentsel Dönüşüm Alt Yapı Genel Müdürlüğümüzden bu konuda bilgi alabilirler. Ayrıca belediyelerimiz bizi Maliye Bakanlığı gibi düşünmekteler. Ancak bizim belirli bir bütçemiz var. Çevre cezaları için kesilen paralar çevreyi iyileştirmek için kullanıldığından belediyelerimize araç yardımı yapılmaktadır. Ancak bu da kısıtlı bir bütçe olduğundan öncelikle küçük ölçekli belediyelerimizden başlanmaktadır. Ayrıca turizm öncelikli yaklaşık 400 belediyeye ayrılmış bütçemizde toplam 11 milyon TL’dir”.

BAŞKAN SEKMEN ENCÜMEN ÜYESİ

Yeni Encümen Üyeleri şöyle: 

“Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Erbağ Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar.”