EKONOMİ Haber Girişi : 22 Temmuz 2022 07:09

Domates serasında hasat zamanı

Domates serasında hasat zamanı
Jeotermal enerji ve yakılan atıklardan elde edilen enerjiyle kurulan domates serasında hasat zamanı geldi. Seradan toplam 330 ton domates elde edilecek.

Erzurum'da Aziziye Belediyesi’nin kurduğu biyokütle enerji destekli jeotermal domates serasında hasat yarın başlıyor.

Aziziye Belediyesi bünyesinde jeotermal enerji ve biokütle kazanlarında yakılan atıklarla kurulan domates serasında ilk hasat yarın yapılacak. 10 bin metrekarelik alan üzerine kurulu seraya yaklaşık 30 bin kök domates fidesi dikildi. Aziziye ilçesine bağlı Ilıca’nın termal bölge olmasından dolayı termal enerji kullanılarak yapılan seradan 330 ton domates elde edilmesi bekleniyor. KUDAKA işbirliğiyle hayata geçirilen yatırım sayesinde Türkiye’nin en yüksek rakımda yetişen en lezzetli domatesi hasattan sonra sofralarla buluşacak.

“SERA, JEOTERMAL ENERJİ VE BİOKÜTLE KAZANLARINDA YAKILAN ATIKLARLA KURULDU”

Seranın yaklaşık 10 dönüm üzerine kurulduğunu ifade eden Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Hasada başlayacağız. Bizim bu seralarda hedeflediğimiz en önemli durum jeotermal enerji ve biokütle kazanlarında yaktığımız atıklardan elde ettiğimiz enerji ile bu serayı ısıttık. Kış süreci boyunca devam edecek, şu anda ilk hasadımızı yapacağız. Amacımız burada jeotermal enerjiyi Ilıca’da turizm alanının haricinde diğer organizasyonlarda da kullanmayı göstermek. Çok yakında hasadı alıp, Erzurumluların sofralarına koyacağız” dedi.

Dışarıdan talep olması durumunda dışarıya da domates gönderebileceklerini kaydeden Başkan Orhan, “Toplamda 330 ton domates alınacak 9 aylık bir süre içerisinde, aylık 30 tona tekabül ediyor. Dışarıdan talep edilmesi doğrultusunda dışarıya da göndereceğiz. Amacımız Erzurumlularla buluşturmak. Piyasa fiyatının bir miktar daha altında verilecek. Toplam 14 kişi çalışıyor. Hasat arabalarımızla hasat toplama işlemi yapılacak ve belediye satış noktasında ve market raflarında vatandaşımızla buluşacak” diye konuştu.

“30 BİN KÖK DOMATES FİDESİ DİKİLDİ”

Başkan Orhan, “Bulunduğumuz sera 10 bin metrekare üzerine kurulu ve yaklaşık 30 bin kök domates fidesinin dikilmesiyle oluşturuldu. Erzurum’da termal enerji ile olabilirliğini göstermek için bu serayı kurduk. Amacımız seraları çoğaltmak. Bulunduğumuz Ilıca bölgesi termal bir bölge ve termal enerjiyi bünyesinde potansiyel olarak bulunduran bir bölge. Yatırımcılara seralara yatırım yapması için çağrıda bulunuyoruz. Böylece başlayan hasat önümüzdeki bahara kadar devam edecek. Bir ihtisas OSB kurulmasıyla ilgili çalışma başlatabilirsek, burada amacımız özel sektör eliyle seraların artırılması ve diğer ürünlerin de seralarda yetiştirilmesi olacak” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • halis demir 22 Temmuz 2022 23:58

    devlet üretimden çekildi ama koskoca belediye domates ekiyor sayın başkanım yapmayın sizin göreviniz domates üretmek değil. dadaşkente bir gidin yollar rezalet koskoca ilçede 1 tane bile otopark yok. 1 tane yok. sera yapıp domates üretmek çiftçinin işidir. çiftçi ne iş yapacak lütfen söyleyin şehirler arası otobüsler dadaşkent içinden geçiyor buna bir önlem alın. çarpık yapılaşmaı önleyin şehrin en güzel yerleri tek tük villa ile doldu hepsi farklı şekil yol yok izi yok. plan yok proğram yok domates var. yazık bize.