Haber Girişi : 03 Aralık 2016 13:52

DOLAR'ın değeri

DOLAR'ın değeri
Dolar-TL'nin kısa vadeli hareketi büyük resimde nereyi ifade etmekte. Kısa bir döngünün mü yoksa uzun bir fiyatlamanın mı sonu..?
Doların gücü itibarındadır. Size olan etkisine ne kadar itibar ederseniz, size karşı gücü o kadar büyük olur...
Büyümeniz var ama sermayeniz  ve tasarruflarınız yeterli değil ise "başkasının tasarruflarına" ihtiyaç duyarsınız. Bilinen adı ile cari açık.
Başkasının tasarrufları ile eksik sermaye ihtiyacını tamamlar ve büyürken zaman zaman da bu tasarruf sahipleri paralarını geri çeker. Şu veya bu sebeple bu tasarruflar geçici bir süre için ana sermayelerine geri dönse de belirli bir zaman dilimi sonrası yeniden dağılır.
İşte bu geri çekilme ile dağıtım süreci arasında sermaye açığı olup büyümeye devam eden para akut tansiyon ile yeniden fiyatlama yaşar. Bu dönemin sonunda yeni fiyatlama ve stabilite eski döngüyü başlatır.Çünkü enflasyon ve büyüme olan ülkenin nominal faizi olur.
Bu nominal faiz ve yeni fiyatlamış para birimi tasarruf sahiplerini harekete geçirir.Ülkenin büyüme hedefi devam ediyor ise döngü başlar. Bu sistemde doğrular veya yanlışlar ancak fiyatların biraz aşağıda veya biraz yukarıda olmasını sağlayabilir ancak döngüyü engelleyemez.
Ülke ancak kendi tasarruflarının artması ve sermayesinin oluşması ile diğer tarafa geçer.Aksi durumda tartışmalar boş ve faydasızdır. 
Nihayetinde TL aşırı değer kaybetmiştir. Bu hareketin tepe noktası için tahmin metodları mümkün ancak aşırılığın tespiti daha önemli. Şu sebeple ki; Hareketin sonu ile birlikte TL uzun süreli yeni bir toparlanma sürecine girecektir. Bunun çalışması daha önemlidir. Çünkü nihayetinde nominal faiz farkı TL lehine gelişecektir. Orta ve uzun vade de bunun aksi bulunulan global mekanizmada mümkün değildir.
Kısaca; Enflasyon ve büyümenizin toplamı sonucunda oluşan rakamı faiz olarak ödediğiniz sürece para biriminiz değerlenmek zorundadır. Dolayısı ile sadece global türbülans degil sosyolojik ve bölgesel algılar ile de ilerlemiş bu büyük dalga bitimi uzun bir dönem başlatacak.
Küresel Piyasa denen şeyin mekanizması şöyledir; Barış zamanı savaş riskini satar. Savaşta iken de barış ihtimalini satın alır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.