Haber Girişi : 28 Eylül 2016 10:29

Dolar, borsa, faiz değil büyüme, istihdam, gelir artışı konuşun...

Dolar, borsa, faiz değil büyüme, istihdam, gelir artışı konuşun...
Türkiye listedeki ülkeler seviyesinde ise verilen karara saygı duyacağım ama ekonomik büyüklük sıralamasında Rusya dışındakiler nerede? Moody's notuna göre Ba1 düzeyinde olan ülkeler; Türkiye, Kosta Rika, Macaristan, Portekiz, Rusya, Paraguay, Azerbaycan, Guatemala, Fas...
Moodys'in 21 Eylül perspektifi nasıl oldu da değişti, anlamakta zorlanıyoruz. Düşük not ölüm değil, daha önce notsuz hızlı büyüdük, ekonomiyi iyi noktalara getirdik.Ama o zaman ekonominin gerekleri yerine getiriliyorduk.
Her zaman serinkanlı, akılcı, analiz yeteneğimizi  yüksek tutmalıyız. Gerçekleri görmezden gelmekle, eleştirileri dikkate almamakla belki durumu idare edebiliriz ama  tersini yaparsak geleceği kurtarabiliriz.
Moody's notumuzu Baa3'den Ba1'e çekti. İndirime neden olarak  ülkenin dış finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik risklerin artması ve daha önce kredi notunda artışı destekleyen büyüme ve kurumsal gücün zayıflaması gösterildi.
Şimdi sırada Fitch var, kaçınılmaz bir şekilde o da notumuzu düşürebilir. Siyasetin değil,fantezi ekonomi tezlerinin değil gerçeklerin peşinden gidersek not da gelir, ekonomi de güçlenir.
19 Ağustos'ta görünümü negatife çeken Fitch'in de diğer ülke örneklerine bakıldığında Ekim ayı içinde bir açıklama yapması da ihtimal dahilinde. 
Fitch'in de indirime gitmesi halinde özellikle bankaların fonlama maliyeti üzerindeki etkinin 30-40 baz puana kadar yükselmesi bekleniyor. 

En son verilere göre 158 milyar dolarlık toplam DIBS'de yabancı yatırımcı pozisyonu %20.78 (33 milyar dolar), Eurobond'larda ise 61.4 milyar doların 32.8 milyar doları yabancı yatırımcılar tarafından tutuluyor. Yapılan tahminlere göre yatırım yapılabilir notun kaybı nedeniyle bono piyasalarında yaşanabilecek zorunlu yabancı satışları tutarı 3.5 ile 7.0 milyar dolar arasında değişiyor. 
Türkiye'yi seven dolar, borsa, faiz değil büyüme, istihdam, gelir artışı konuşsun... 

Doğru olanı ok gibi yabana atarlar,Eğri olanı yay gibi elde tutarlar.
Etiketler : yıldıray
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.