Doğu Anadolu kabuğunu kırıyor

Vay be… Sen şu DAİB’e bakar mısın nerden nereye geldi? Vaktiyle birkaç yüz bin dolarlık ihracat yapınca başarı olarak görülürdü. Oysa aynı DAİB şimdi 210 milyon dolarlık ihracat yapıyor bir yılda…

Üretimden ihracata, turizmden eğitime, sağlıktan ulaşıma onlarca sektörde çağ atlayan Doğu Anadolu, artık bu yarışta ben de varım diyor.

Her şehir sanayi şehri olacak diye bir kurul yoktur. Kaldı ki dünyada tüm şehirleri sanayi ile donatılmış bir ülke de yoktur zaten…

Marifet, her şehrin yerel değerleri ve üretim potansiyelini harekete geçirmektir.

Demir çelik fabrikası yoksa tarım ve hayvancılık vardır.

Otomobil üretmiyorsanız tekstil ürünü satarsınız.

Üniversite şehri olup eğitim ihracatı yaparsınız.

Kış turizmi merkezi olup döviz kazanırsınız.

Yani ülke dışına ürün pazarlamanın ve para kazanmanın tek yol sanayi değildir.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ethem Tanrıver, geçen hafta açıkladı. 2022 ihracat tutarı 210 milyon dolar.

250 milyar doları geçen Türkiye toplam ihracatının içindeki payı belki çok değil, ama geçen yıllara göre de hatırı sayılır bir rakamdır.

“DAİB ne işe yarıyor, kapatılsın ya da başka şehre gitsin” diye yaygara koparan nice aklı evveller çıkmıştı vaktiyle…

Yılda üç beş milyon dolarlık bir ihracatımız olurdu, onun çoğu da Van ve Şırnak üzerinden yapılıyordu. Erzurum’un payı yüz bin dolarla sınırlıydı.

Şimdi hem şartlar çok değişti hem de üretim ve pazarlama modeli…

DAİB, her yıl katlanarak ihracat rakamını artıran bir örgüt artık.

Haliyle Erzurum’un ihracat rakamı da öyle bin dolarlarla değil artık onlarca milyon dolarla ölçülüyor.

Bu şehirde madencilikten tekstile, inşaat malzemelerinden tarım ve hayvancılığa kadar pek çok sektör üzerinden dünyada en az 80 ülkeye ihracat yapıyoruz.

DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, aynı zamanda inşaat malzemesi üreten bir fabrikanın sahibi başarılı bir iş insanı…

Erzurum için çok samimi bir gayret içerisinde…

Ekibi ve teşkilattaki yönetim kadrosu da aynı çapta…

Misal; genel sekreter Murat Bey’i ve mesai arkadaşlarını kim nasıl görmezden gelebilir ki…

Yılda iki yüz bin bilemedin bir milyon dolar ihracatı güç bela yapabilen DAİP, şimdi 210 milyon doları geçip milyar dolar seviyesine ulaşma çabasında…

Şayet şu enseyi karartanlar meydanı boş bıraksalar görün bakın hem Türkiye hem de Türkiye’nin bir cüzü olan Doğu Anadolu, üretimde de ihracatta da yeni rekorlar kıracaktır.

Bu ülke de bu millet de o potansiyele sahip…

Savunma sanayideki devrim niteliğindeki üretim, yeterince bir karine değil mi?

“Yandık, bittik” edebiyatını köpürterek, iktisaden zorlu bir süreçten geçen milletin ümidini ve inancını kırmaya çalışan yaygara simsarları, keşke gözlerini kapatan perdeden kurtulsa da DAİB’in çalışmalarına nazar etse…

Ne yazık ki kimi iflah olmaz bu muhterisler, illa da müzmin bir muhalif olacağım sevdasına, hakikat karşısında kör ve sağır oluyor.

DAİB Erzurum’da sessiz sedasız bir başarı hikayesi yazıyor.

Tamam; alkışlamaya yüreğiniz yetmiyorsa bari küçümsemeyin…

Bugün 210 milyon, yarın belki de 2 milyar dolar olur…

Önce inanmak gerekiyor, inanmak…

Biliyorum; memleketimin dağlarına bahar gelecek.

Biliyorum; benim milletimin feraseti ülkem üzerine oynanan tüm bu oyunları da boşa çıkaracak.

Biliyorum; Türk bayrağının gölgesinde konuşmaktan utanan alçaklarla, anayasadan Türk kavramını çıkarmak isteyen sefillere rağmen sağduyu galip gelecek.

Biliyorum; işbirlikçiler tıpkı Milli Mücadele’de olduğu gibi bu kez de kaybedecekler.

…Ve amentüm şudur ki: Cenab-ı Hakk, bidayetinden beri İslam yolunda nefer olup hizmet eden bu Türk milletini zalim karşısında mahcup ve mağlup kılmayacak.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Levent Sütçü 10 Ocak 2023 10:04

    HANIMEFENDİ BİZİM ERZURUMUMUZUN ÇOK GÜZEL VE VEÇİZ SÖZÜ VARDIR.ERZURUMUMUZUN BU VECİZ ATA SÖZÜ DERKİ "YA DAYAK YEMEMİŞSEN YADA SAYI SAYMAYI BİLMİRSEN." İLİMİZİN İHRACATI 2022 TİM VERİLERİNE GÖRE 26 MİLYON 816 BİN DOLARDIR VE DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE MALATYADAN, ELAZIĞDAN, IĞDIRDAN, HAKKARİDEN,VAN DAN,AĞRIDAN VE ERZİNCANDAN SONRA GELMEKTEDİR ARTI TÜRKİYE SIRALAMASINDA İSE 79.SIRADADIR. 455 MİLYON DOLAR OLAN SADECE MALATYA İLİNİN 2022 YILI İHRACATI BİLE DAİB İN TOPLAM 210 MİLYON DOLARLIK İHRACATININ İKİ KATINDAN FAZLADIR.BU YAZIYI YAZMADAN ÖNCE LÜTFEDİP TİM 'İN İNTERNET SİTESİNE GİRMİŞ OLSAYDINIZ BU VERİLERE ULAŞABİLİRDİNİZ..AYRICA İLİMİZİN 2020 YILI İHRACAT SIRALAMASINDA 31 MİLYON 606 BİN DOLARLIK İHRACATIYLA 73.SIRALAMADA OLDUĞUNU GÖRÜRDÜNÜZ. DOĞU ANADOLUNUN KUZEYİ VE ERZURUM BU VERİLERLE NASIL KABUĞUNU KIRIYOR ANLAMAKTA ZORLANIYORUM DOĞRUSU. O ZAMAN VECİZ ATASÖZÜMÜZÜ ŞÖYLE ÇEVİRELİM." YA SEN SAYI SAYMASINI BİLMİRSEN YADA BEN DAYAK YEMEMİŞEM"