Haber Girişi : 08 Ocak 2019 14:57

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) 2018 yılını değerlendirdi, 2019 hedefini açıkladı: 2 milyar dolar ihracat, 10 bin firma!

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) 2018 yılını değerlendirdi, 2019 hedefini açıkladı:  2 milyar dolar ihracat, 10 bin firma!

Birlik merkezinde basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda buluşan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ethem Tanrıver ve yönetim kurulu üyeleri, Doğu'dan yapılan ihracatın yeni yılla birlikte atağa geçeceğinin altını çizerek, ihracat kalemlerinin de çok daha çeşitlendirileceğini kaydettiler.

Bünyesinde 17 il ve beş irtibat bürosu, 7 bin 469 üyesi ve toplam 1 milyar 770 milyon dolar da ihracatı olan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) 2019 hedefini, en az milyar dolarlık ihracat, 10 bin civarında üye şirket ve komşu ülkelerin dışında Avrupa pazarında daha büyük bir pasta olarak belirledi.

Toplantıda konuşan DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, Cumhuriyet tarihinde Erzurum'un ilk ihracatını 1937 yılında yaptığını ve o tarihten beri de bölgede kesintisiz biçimde ihracat yapıldığını hatırlatarak, bugün İran, Irak, Gürcistan, Nahcivan, Almanya ve Hollanda'nın yanı sıra 60 ülkeye ürün sattıklarını vurgulayarak amaçlarının bu sayıyı en az 200 ülkeye çıkarmak olduğunu söyledi.

Türkiye İhracatçılar Birliği'nin ülke genelinde 70 bin üyesi bulunduğunu ifade eden Tanrıver, "Doğu Anadolu özelinde ihracatçı sayımızı artırmak için bu yıl birbirinden farklı ve zengin içerikli projelerimizi hayata geçirmeye çalışacağız. Sloganımız şudur: Her tüccar aynı zamanda bir ihracatçı olmalı! Bu çerçevede bölgemizde üretime dayalı bir ihracat politikası oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Malumunuz ihracat bir türlü yapılan bir ticarettir. Biz istiyoruz ki, büyük pazarlarda üretilen ürünleri alıp başka ülkelere satmak yerine kendi bölgemizde üretilen ürünleri pazarlayalım, ancak bu sayede bölgenin top yekun kalkınması sağlanmış olacaktır" dedi.

Bölgede toplam beş sınır kapısı olduğunu hatırlatan Birlik Başkanı Ethem Tanrıver, bölge ülkeleriyle yapılan ihracat miktarının yeterli olmadığını, bu oranın çok daha artması gerektiğini kaydetti. Aynı zamanda yakın bir gelecekte Ermenistan'a da  ihracat yapma imkanı doğabileceğini bildiren Tanrıver, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nin ağırlıklı olarak üç kalem üzerine ihracat yaptığını söyledi.

Bu kalemlerin, 235 milyon doları makine parkı üzerine, 214 milyon doları kimyevi madde, 190 milyon doları da hazır giyimden oluştuğunu bildirdi. Bu kalemleri ve oranları yeterli görmediklerine değinen Tanrıver, "Nasıl ki ülkemiz 2019 hedefini 200 milyar dolar olarak saptadıysa biz de DAİB olarak bu yolda tüm şartları zorlayıp en iyisini yapmaya çalışacağı" şeklinde konuştu.

DAİB bünyesindeki iller içerisinde en fazla ihracatı Şırnak'ın yaptığını bildiren Tanrıver, Erzurum'un toplam içerisindeki payının 21 milyon 390 bin dolar olduğunu kaydetti.

Erzurum'un madencilik açısından son derece zengin yataklara sahip olduğunu söyleyen DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, özellikle İspir'de bulunan bakır madenleri sayesinde, Erzurum'un beş yıl içerisinde Türkiye'nin bakır madenciliği merkezi olabileceğini ve bölgenin bu sayede ciddi bir gelişmişlik elde edebileceğine işaret etti.

Tanrıver öte yandan dert yanmak, şikayet etmek ve karamsar bir tablo çizmek yerine, "Biz ne yapabiliriz, biz şehir, bu bölge ve bu ülke için nasıl bir iş üretebiliriz, demeliyiz ve dünyada olup bitenleri iyi okuyarak çağa ayak uydurmalıyız. Belki bazı noktalarda ufak tefek sorunlarımız, eksiklerimiz olabilir ama bunlara takılıp kalmadan yarınlara bakmalıyız. Ben bütün kalbimle inanarak söylüyorum, şehrimizin ve bölgemizin geleceği çok parlaktır. Yeter ki birlik-beraberlik içerisinde hareket edelim, sermayelerimizi birleştirerek büyük hacimli işlere yönelmeliyiz" dedi.(Palandöken Gazetesi)

Etiketler : şener
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.