EKONOMİ Haber Girişi : 11 Ocak 2010 00:27

Diyarbakırı Müftülük Tanıtacak

Diyarbakırı Müftülük Tanıtacak
Diyarbakır bugüne kadar sahip olduğu dini değerleriyle değil, 300 - 400 kişilik grupların çıkardığı olaylarla hep gündeme geldi
Şehrin bu şekilde gündeme gelmesini istemeyen Diyarbakır Müftülüğü yeni bir çalışma başlattı. Kısa süre önce Diyarbakır'ın dini değerlerini bir araya getirip kitaplaştıran Müftülük, şimdi de şehri ziyaret edenlere 'Diyarbakır'ın bilinmeyen yönlerini' anlatıyor.

Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, Diyarbakır'ın tanıtım noktasında ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Diyarbakır'daki peygamber, sahabe mezarları ile dini değerlerinin pek bilinmediğini belirten Melek, "Herkes üzerine düşeni yapmalı diyerek bir çalışma başlattık. Diyarbakır'ın dini değerlerini anlatan bir sunum hazırladık. Diyarbakır'a gelen heyetlere Diyarbakır'da bütün değerleri kapsayan bu sunuyu anlatıyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır Müftüsü Melek, iki hafta önce 'Dini Değerleri ile Diyarbakır' adlı bir kitap yayınladıklarını ifade ederek, "Bizler bu çalışmanın müspet anlamda bir yankı uyandırdığını görünce birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüştük. İlimize gelecek olan misafirlerimize Diyarbakır'ın manevi duyarlılığını hazırladığımız sunu eşliğinde anlatıyoruz." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'a herhangi bir sebeple gelen heyetlere 10 dakikalık sunumu dinlemeleri için ricada bulunduklarını ve genelde herkesin olumlu yaklaştığını anlatan Melek, sunumu dinleyenlerin kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi. Melek, "Biz Diyarbakır'da bulunan peygamberlerden Nebî Zülkifl, Nebî Elyesa, Nebî Harun-ı Âsafî, Nebî Hallak, Nebî Harut ve Nebî Enûş b. Şit hakkında detaylı bilgiler anlatıyoruz. Diyarbakır'da türbesi bulunan 32 sahabe ve 69 evliya hakkında bilgiler veriyoruz. Osmanlı salnamelerinde yer alan bilgilere dayanarak sunum yapıyoruz. Diyarbakır'ın bu yönünü ilk kez duyanlar hayret ediyor." diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta, bir grup gazeteciyle Diyarbakır'a gelen Grup Ayna'nın solisti Erhan Güleryüz'e de Diyarbakır'ı anlattıklarını kaydeden Melek şunları söyledi:

"İlimizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla şehrin tanıtımı için ortak çalışıyoruz. Bir derneğimiz, sanatçı ve gazetecileri Diyarbakır'a getirmişlerdi. Biz de onlarla görüştük. Gelen heyete Diyarbakır'ı anlattık. Bunlar arasında yer alan sanatçı Güleryüz bu çalışmadan son derece memnun olduğunu dile getirdi. İlk kez Diyarbakır'a gelenler vardı. Diyarbakır'ın dini değerlerini bilmiyorlardı. Bizi hayranlıkla dinlediler. Şehrimizden çok memnun ayrıldılar. Şehrimizi sürekli böyle tanıtırsak öyle inanıyorum çok daha güzel şeyler olacak."