GÜNCEL Haber Girişi : 07 Ocak 2010 23:54

Diyanet Uzak Doğu'yla İletişimi Arttıracak

Diyanet Uzak Doğu'yla İletişimi Arttıracak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Uzak Doğu'daki dini kurumlarla önümüzdeki dönemde iletişimi arttırmayı düşündüklerini söyledi.
Bardakoğlu, yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının son zamanlarda İslam dünyasındaki benzer kurumlarla karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımını esas alan, belli alanlarda muhtemel işbirliklerine kapı aralayan bir ilişki kurduğunu belirterek, "Ancak, bunun bir eksik ayağı İran'dı. İkinci eksik ayağı da Uzak Doğu ülkeleri" görüşünü dile getirdi.

Bu eksikliği gidermek, İran'daki dini ve ilmi kurumların sunduğu din hizmetlerini, üretilen bilgileri gözlemlemek ve iki ülke arasında din alanında bilgi akışını sağlamak amacıyla davet üzerine İran'ı ziyaret ettiğini anlatan Bardakoğlu, ülke genelinde yaygın olan Şii anlayışın, farklı grupları birleştiren bir kimlik oluşturduğunu kaydetti. Bardakoğlu, şöyle konuştu:

"İslam coğrafyasında yaygınlığı bulunan diğer mezhepleri, diğer gelenekleri de göz önüne alan çalışmaların artmaya başlaması memnuniyet verici bir gelişme. Bu, bir mezhebe bağlı bir anlayışın yerine farklı görüşleri de göz önüne alan bir bakış açısının gelişmekte olduğu anlamına gelir."

Bu yüzyılda, farklı mezheplerin, görüşlerin, inançların, dini geleneklerin barış ve hoşgörü, karşılıklı sevgi ve saygı içinde bir arada yaşayabilme ihtiyacının öne çıktığını vurgulayan Bardakoğlu, "İran da bu çizgide kendini geliştiriyor ve yeniliyor. Bu da ilişkilerin kalitesini arttırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bardakoğlu, iki ülke arasında bu alanda bilgi birikimin paylaşılması gerektiğini vurguladı.

UZAK DOĞU ÜLKELERİ

Başkanlık ile Uzak Doğu ülkelerindeki dini kurumlar arasındaki bilgi akışının henüz yeterli düzeyde olmadığını ancak giderek geliştiğini dile getiren Bardakoğlu, önümüzdeki dönemde bu yönde ilişkileri arttırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Son dönemlerde Uzak Doğu ülkelerinden çeşitli düzeylerde heyetlerin Başkanlığı ziyaret ettiğini anlatan Bardakoğlu, şöyle devam etti:

"Heyetler Türkiye'yi önemsediklerini belirtiyorlar, Türkiye'deki dini hayatın dışarıda algılanmasının çok olumlu olduğunu ifade ediyorlar.

Uzak Doğu ile iletişim içinde olmamız, onlardan bazı şeyler öğrenmemiz ve kendimizi onlara tanıtmamız gerekiyor. Bu bizi öğrensinler, bizi model alsınlar ilişkisi değildir. Bizim onları onların bizi tanıması, farklı tecrübelerin birbirinden yararlanması anlamına gelir. Biz dünyaya model olmak gibi bir iddiayı taşımayız elbette. Ama gönlüm ister ki Diyanet İşleri Başkanlığı, diğer ülkelerdeki dini kurumlarla sürekli bilgi ve tecrübe alışverişi içinde olsun. Çünkü artık büyük bir köyde yaşıyoruz. Hepimizin birbirimizden dinleyecekleri var, birbirimizden alacakları, birbirimize verecekleri var."

Bardakoğlu, Başkanlık bünyesindeki Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, İslam ülkelerindeki üst istişare, karar ve dini soruları cevaplandırma kurullarıyla ortak çalışmalar yapmasının, karşılıklı bilgi alışverişinin de bütün insanlığın ortak yararına olduğunu sözlerine ekledi