GÜNCEL Haber Girişi : 04 Ağustos 2009 12:50

Diyanet Ramazan Hazırlıklarını Tamamladı

Diyanet Ramazan Hazırlıklarını Tamamladı
 Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Ramazan ayı için ihtisas eğitim merkezlerindeki 189 öğrencinin yurt içinde, 135 din görevlisinin de yurt dışında görevlendirildiğini bildirdi.

Er,yaptığı açıklamada, Ramazan ayı hazırlıklarına üç ayların girmesiyle birlikte başladıklarını belirterek, bu aya özel geniş kapsamlı irşat programları hazırladıklarını, bu programları önceki yıllarda ulaşamadıkları yerlere kadar götürmeye çalıştıklarını söyledi. Er, bu çerçevede teşkilatta hizmet eden, ilahiyat fakülteleri ya da imam hatip liselerinden emekli olan, irşat hizmetleri konusunda kendilerine destek olabilecek kişileri de programa dahil ettiklerini kaydetti.

Ramazan hazırlıklarıyla ilgili müftülüklere gönderdikleri genelgede, vaazların ezanla birlikte son bulmasını istediklerini vurgulayan Er, vatandaşların iş hayatları ve dinlenme saatleri olduğunu, vaazların bu süreye dahil olmayacak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

İzzet Er, yerel radyo ve televizyonlarda irşat programlarına yer vermeleri konusunda müftülüklere yetki verdiklerini belirtti.

Ramazan ayı için manevi hayata yönelik hazırlıkların yanı sıra  fiziki hayatı da ihmal etmemeye özen gösterdiklerine işaret eden Er, camilerin, şadırvanların ve tuvaletlerin temizliklerinin yapıldığını dile getirdi. Er, bu konuda mahalli idarelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve halktan da destek aldıklarına dikkati çekerek, "Ramazanda milletçe topyekun bir hazırlık içerisinde oluyoruz" dedi.

Er, Ramazan ayı süresince gerçekleştirilecek programların, camilere asılan ilanlarla, ayrıca bazı mahalli gazetelerde, televizyonlarda ve radyolarda da duyurulduğunu hatırlattı.

Türkiye?de yaklaşık 85 bin cami bulunduğunu, ancak hepsinde Diyanet İşleri Başkanlığının kadrosu olmadığını vurgulayan İzzet Er, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının açılışını yaptıkları, ancak kendi imkanlarıyla dini hizmet almaya çalıştıkları camilere Ramazanda din görevlisi ulaştırmaya çalıştıklarını bildirdi.

Er, "İhtisas Eğitim Merkezleri"ndeki öğrencilerin irşat faaliyetleri yaptıklarını belirterek, "Öğrencilerimizin tüm Türkiye?ye görevlendirmelerini yaptık. Yaklaşık 189 kişi görevlendirildi" diye konuştu.

Yurt dışına da din görevlisi gönderdiklerini kaydeden Er, bu sene 135 din görevlisinin bu kapsamda din hizmeti vereceğini ifade etti.

-"TADİL-İ ERKANA UYGUN NAMAZ KILDIRILMALI"-

Çocukların camiye alışmaları konusuna da oldukça önem verdiklerine dikkati çeken Er, "Çocuklar yaşları gereği camilerde oyun  oynayabiliyor, çocuksu hareketlerde bulunabiliyor. Büyüklerin olgunluk göstererek çocukların camiye alışmaları konusunda dikkatli olmalarını ve çocuklara iyi muamele etmelerini istiyoruz" dedi.

Er, müftülüklere, kadınlara camilerde özel mekanlar hazırlanmasını tavsiye ettiklerini, hem kadınların, hem de engelli vatandaşların kullanacakları yerlere kolay ulaşmalarının sağlanmasının önemine değindiklerini belirtti.

Teravih namazının, "Tadil-i Erkan"a uygun şekilde kıldırılması konusunda da uyarılarda bulunduklarını ifade eden Er, bazı yerlerde namaz kılmayı insanların bir "yarış" haline getirmeye çalıştıklarını, bunun dinen uygun olmadığını vurguladı.

İzzet Er, müftülüklerce belirlenecek bazı camilerin, yapılan programlar ve Kadir Gecesi dolayısıyla sabaha kadar açık olacağını hatırlatan Er, bu camilerin de Ramazandan bir hafta önce Diyanet İşleri Başkanlığının "www.diyanet.gov.tr" adlı internet sitesinden duyurulacağını bildirdi.

-GÖSTERİŞTEN UZAK İFTAR VERİLMELİ

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, müftülüklere özellikle sosyal hayatta ziyaret edilmeyi bekleyen, kollanmaya ihtiyaç  duyan kesimlere ulaşmalarını tavsiye ettiklerini, bu çerçevede din görevlilerinin hapishaneler, çocuk ıslah evleri, hastane, huzur evi benzeri mekanlara ziyaretlerde bulunmalarını istediklerini bildirdi.

Maddi durumu iyi olan vatandaşların, "gösterişli iftarlar yerine daha çok ihtiyaç sahiplerinin yer alabileceği iftar programları düzenlemelerini istediklerini" vurgulayan Er, "Hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız, fakir fukaranın olduğu iftarlarla daha çok bereket, hayır kazanacaklardır" dedi.

Türkiye Diyanet Vakfının her sene Kocatepe Camisi?ndeki iftar çadırı programını bu sene de devam ettireceğini kaydeden Er, vakfın ayrıca ihtiyaç sahiplerine ramazan paketi de dağıtacağını belirtti.

Er, Ramazan boyunca bütün görevlerin eksiksiz yerine getirilmesi için din görevlilerinin izinlerinin iptal edildiğini de sözlerine ekledi