SİYASET Haber Girişi : 30 Temmuz 2011 01:43

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Üsküp Mustafa Paşa Camii açılış törenine katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Üsküp Mustafa Paşa Camii açılış törenine katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez restorasyonu yeni tamamlanan Üsküp’teki Osmanlı  eserlerinden Mustafa Paşa Camii’nin açılış törenine katıldı. Ramazan’a birkaç gün kala tarihi camiyi ibadete açan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yenileme çalışmaları sonrası Mustafa Paşa’daki ilk Cuma Namazı’nı kıldırdı.

TİKA tarafından restore edilen Mustafa Paşa Camii’nin kurdela kesme törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Avrupalı bazı siyaset adamlarının çok kültürlülüğün iflasına ilişkin sözlerine gönderme yaparak “Bu tarihi mabet bize beş yıl önce farklı dinlerin ve farklı kültürlerin nasıl huzur içerisinde bir arada yaşadıklarına en güzel  örnektir.” diye konuştu.

İslam’ın Hicret’ten sonra farklı din, kültür ve medeniyetlerle nasıl yaşanması gerektiğini hukuki ve ahlaki bir temele oturttuğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle konuştu;

“Yüce Dinimiz İslam, Hazreti Peygamber’in Medine’ye hicret ettiği günden itibaren farklı din, kültür ve medeniyetlerin nasıl yaşaması gerektiğini hukuki ve ahlaki temellere oturtmuştur. Bu nedenle Mümin iki şeyden mükelleftir. Birincisi kimliğini muhafaza etmek. Diğeri ise içinde yaşadığı toplum ve komşularıyla barış ve huzur içinde yaşamak.”

“İnancımız, kimliğimizi oluşturan en önemli unsurlardandır.” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, camilerin sadece bir ibadet mekanı olmadığını ayanı zamanda birlik ve beraberlik mekanı olduğunu kaydetti. Başkan Görmez şöyle devam etti;

“Camiler bizim kimliğimizi oluşturan mekanlardır. Bizler camilerde bir olmayı, birlik olmayı, birleşmeyi öğreniyoruz. Kalplerimizi, gönüllerimizi birleştirmeyi öğreniyoruz. Camiler sadece ibadet değil bilginin, sevginin, birlik ve beraberliğin hissedildiği mekanlardır.”

Tarihi Mustafa Paşa Camii’nin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in  yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Serdar Çam, İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Bursa Milletvekili Kemal Şerbetçioğlu, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya İslam Cemiyeti Başkanı İslam Hatimi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Heyet daha sonra Makedonya Cumhurbaşkanı Giorgi İvanov ile bir araya geldi.