SİYASET Haber Girişi : 08 Ağustos 2011 13:41

D.İ.B,TİKA ve Kızılay işbirliğiyle Somali ye yardım malzemelerinin ilk bölümü yola çıktı

D.İ.B,TİKA ve Kızılay işbirliğiyle Somali ye yardım malzemelerinin ilk bölümü yola çıktı

Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Kızılay işbirliğiyle Somali için hazırlanan yardım malzemelerinin ilk bölümü THY kargo uçağı ile Mogadişu’ya doğru yola çıktı. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam ve Batı dünyasına iki anlamlı soru yöneltti.

Somali’deki açlığın sadece kuraklıkla izah edilemeyeceğini vurgulayan Görmez şunları söyledi;
 
“1860’lardan 1960’lara kadar Somali topraklarını sömürgeleştiren ve Somali topraklarını zaman zaman birbirine devreden, yeni bir dünya, yeni bir insanlık kurulurken Somali’nin yüz sene sömürge altında yaşamış olmasının bu kıtlıkta bir payı yok mu?

Altlarından petrol fışkıran dost ve kardeş İslam ülkelerinin yöneticilerine, din adamlarına, dini kurumlarına, sivil toplum örgütlerine şu soruyu sormak istiyorum: Son 3 ayda açlıktan ölen 23 bin Müslüman çocuğun biz Müslümanlar ve İslam âlemi olarak hesabını Yüce Rabbimize nasıl vereceğiz?”

“Hiç kimse Afrika’daki açlığı ve kıtlığı sadece kuraklıkla izah edemez” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez “Küresel çapta insanlık ailesinin açgözlülüğünün bunda payı yok mu? Küresel çapta merhamet kıtlığının, kuraklığının bunda payı yok mu? Küresel çapta gönül kuraklığının, yürek kuraklığının bu kıtlıkta payı yok mu” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da konuşmasında “Dünyanın bir ucunda, Somali’de 5 milyon insanın ölüm sınırında bulunduğunu ve her 6 dakikada bir, bir çocuğun hayata gözlerini yumduğunu” kaydetti.

Ölümlerden, kıtlıktan ve açlıktan bütün insanlığın sorumlu olduğunu sözlerine ekleyen Bozdağ, “Hiç kimsenin bu kıtlığa bana ne deme hakkı yoktur” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı yardım kampanyasına da değinen Bekir Bozdağ, ülkenin dört bir yanından yapılan yardımların beklenenin de üzerinde olduğunu söyledi.
 
Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleşen törene Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Emin Özafşar, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. H. Kamil Yılmaz, Türk Diyanet Vakfı Genel Müdürü Necati Akçeşme, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve çok sayıda yetkili katıldı.
 
Somali’ye gönderilen kargo uçağında, bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak temel ihtiyaç malzemeleri bulunuyor. Gıda paketlerinde bulgur, makarna, şeker, çay gibi yiyecek ve içeceklerin yanında bebek maması ve süt tozu da yer alıyor.