GÜNCEL Haber Girişi : 21 Ocak 2014 19:06

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü YENİ HİZMET BİNASINDA

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü YENİ HİZMET BİNASINDA

Adalet Sarayı içinde hizmet veren Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü, Paşalar Caddesi üzerinde yeni dizayn edilen hizmet binasına taşındı. 

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Avrupa’da yaklaşık 100 yıldır uygulanan Denetimli Serbestlik ve Yardım sisteminin Türkiye’de 20 Temmuz 2005 tarihinde çıkartılan 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu ile yürürlüğe girdiğini ifade etti. 

Palandöken Gazetesi’ni ziyaret ederek Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Şener’le görüşen Apaçık, denetimli serbestlik çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 

RESTORESİ YAPILAN YENİ HİZMET BİNASINDA

Uzun yıllar boş kalan MİT Lojmanı binasının Adalet Bakanlığı’na tahsis edilerek gönderilen ödenekle yeniden dizayn ve restoresi yapıldığını belirten Apaçık,  Adalet Sarayı binasında hizmet veren Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün Paşalar Caddesi üzerindeki hizmet binasına taşındığını ifade etti.

DEĞİŞİM VE REFORM SÜRÜYOR

Adalet Bakanlığı’nın son yıllarda izlediği değişim ve reform hareketleri çerçevesinde ceza ve infaz uygulamalarında önemli değişikliklere imza attığını ifade eden Başsavcı Apaçık,”Ceza infaz sistemimizin daha çağdaş, günün koşullarına uygun, modern ve insan haklarına duyarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürebilmesi için araştırmacı ve yenilikleri sürekli takip eden bir politika izlemiştir. Bu doğrultuda ülkemizde yeni bir ceza infaz sistemi olan denetimli serbestlik sisteminin hukuksal çerçevesi 5237 sayılı TCK, 5271 sayılı CMK, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunlar ile çizilmiş ve bu kanunlardaki hükümlerin yerine getirilmesine yönelik olarak 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bugün ülkemizde halen 133 yerde Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlükleri Kurulu bulunmaktadır.

Denetimli Serbestlik, sadece bir ceza infaz süreci değildir. Denetimli Serbestlik, suç şüphesinin öğrenilmesinden infazın tamamlanmasına kadar çok çeşitli alanlarda verilen hizmetler bütünüdür. Bu hizmetler kapsamında; Soruşturma ve kovuşturma aşamalarında şüpheli ve sanığın geçmişi, ailesi ve çevresi gibi yaşamındaki diğer unsurlar hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlayıp mahkemeye sunmak, ilgili kanunlar gereğince şüpheli ve sanıklar hakkında verilen adli kontrol ile madde bağımlılığı tedavisi ve eğitim kurumuna devam etme gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlamak, istek halinde şüpheli veya sanığa psiko-sosyal danışmanlık yapmak, kovuşturma evresinde yani duruşma aşamalarında mahkemeler tarafından verilen denetimli serbestlik kararlarını yerine getirmek, bu sürede hükümlüler hakkında kamuya yararlı bir işte çalışma, hapis cezasını konutta infaz etme, koruma kurulları vasıtasıyla ceza infaz kurumlarından salıverilen kişilerin iş bulmalarına veya meslek ve sanatlarıyla ilgili bir iş kurmalarına yardımcı olmak gibi birçok hizmeti yerine getirmektedir." 

’DENETİMLİ SERBESTLİK, ÇAĞDAŞ BİR İNFAZ SİSTEMİDİR’

Denetimli serbestlik kurumunun görevlerinin aslında çağdaş bir infaz sistemini içermekte olduğunu da ifade eden Başsavcı Apaçık, şunları söyledi:

"Bu amaç doğrultusunda belki de denetimli serbestlik müdürlüklerinden bakanlığımızın hedeflediği amaca en üst seviyede ulaşmak amacıyla, bakanlığımızın da katkılarıyla yeniden düzenlediğimiz ve dizayn ettiğimiz binamızı bugün hizmete açmış bulunuyoruz. Bugünkü Türkiye koşullarında, ideale yakın olan bu binamız, Türkiye’de bir ilk ve örnek proje oluşturmuştur.” dedi.

Cem BAKIRCI/Palandöken