Dar gün dostları

İyilik yarışında herkesin ayakta alkışladığı dört yürekli isim…

Türkiye’nin yüreğini yakıp kavuran bu büyük felaket sonrasında, devlet tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleri tüm imkanlarıyla, iş dünyası madde-manevi desteğiyle dünya ölçeğinde yüzü aşkın ülkenin samimi çabasıyla ve tabii ki Türk milletin asil duruşuyla yaralar sarılmaya çalışılırken öyle insani değeri yüksek hikayeler yazıldı ki, bütün insanlık gıptayla takip etti, etmeye de devam ediyor.

İşte o insani değeri çok kıymetli hikayeleri yazan kahramanlardan dördü de Erzurum’dan felaket bölgesine koşarak giden belediye başkanları Mehmet Sekmen (büyükşehir), Mahmut Uçar (Yakutiye), Muhammet Sunar (Palandöken) ve Muhammet Cevdet Orhan (Aziziye) oldu. Elbette ki yurdun dört bir yanından ve başka ülkelerden gelenler de tarihe geçecek destanlar yazdı. Bu dört isme özel vurgu yapmamızın sebebi, deprem bölgesinde felaketi yaşayan insanların söyledikleridir.

Asrın en büyük felaketinden hemen sonra harekete geçen devlet, ağır yıkıma uğrayan 11 şehir, 60 kadar ilçe ve iki bin dolayında köyü ülkenin dört bin yanındaki belediyelerle eşleştirdi. Yani herkes tabii ki iyi niyetle de olsa kafasına göre hareket etmesin diye, belediyeleri, kurumları, sivil toplum örgütlerini eşleştirdi. Bu sayede ( kimi aksaklıklar, hatalar ve ihmaller olsa da ) büyük bir kaos yaşanmadı. Çünkü kimin nereye gideceği, hangi belediyenin yahut da kurumun nerede ne iş yapacağı belli planlara bağlanmıştı. Acil öncelikle belliydi ve hayatta kalan insanların neye ihtiyacı olduğu biliniyordu.

Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da, Diyarbakır’da ve Malatya’da başta yerel medya olmak üzere, vatandaşlar sık aralıklarla Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne, Yakutiye Belediyesi’ne, Palandöken Belediyesi’ne ve Aziziye Belediyesi’ne en içten duygularıyla kucak doluşu teşekkürler ettiler, etmeye de devam ediyorlar. Hoş bu şu anlama gelmiyor: Aynı teşekkür başka belediyelere kurum ve kuruluşlara ya da insanımıza yapılmadı. Bilakis iyilik yarışında önde olan kim varsa o insanlarımız yaralı yüreklerine rağmen minnet duygularını esirgemedi.

Gün dayanışma günüydü, gün yardım elini uzatma günüydü. Dünyada emsali nadir görülebilecek bir birliktelik örneği sergiledi Türk insanı, Türk devleti ve onlarca başka ülke… Bizim bu dört belediye başkanımız Mehmet Sekmen, Mahmut Uçar, Muhammet Sunar ve Muhammet Cevdet Orhan da o iyilik ve insanlık yarışışında isimlerini en üst sıralara yazdırmayı başardılar; bu da bu şehrin bir evladı olarak beni hem sevindirdi, hem de gururlandırdı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • kerim tekin 13 Mart 2023 12:58

    yanlışınız var adıyamanda alemdar aydemir destan yazdı niye onu yazmadınız. sezarın hakkını sezara vermeniz lazım.