ERZURUM Haber Girişi : 06 Ocak 2020 13:03

DAİB çıta yükseltti... Yeni yıl hedefi: En az 2,5 milyar dolar ihracat

DAİB çıta yükseltti... Yeni yıl hedefi: En az 2,5 milyar dolar ihracat
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği(DAİB) 2019 yılını değerlendirdiği kahvaltılı basın toplantısında 2020 hedeflerini sıraladı.
Mehmet Şener/Palandöken

Ethem Tanrıver yönetiminde bir araya gelen DAİB yönetim kurulu üyeleri,  Kamil Polat, Volkan Dölekli, Osman Boz, Abdurrahman Şakiroğlu ve DAİB Genel Sekreteri Murat Karapınar, geride kalan yılın ihracat açısından Doğu Anadolu’da nasıl geçtiğini anlattılar ve henüz çok başında olduğumuz yeni yıla dair planlarını açıkladılar.

Başkan Ethem Tanrıver, DAİB’in her geçen yıl biraz daha büyüdüğünü ve ihracat hacmini artırdığını ifade ederek, yeni yılda en az yüzde yirmi daha büyüme hedeflediklerini söyledi.

Erzurum merkezli Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, kurulduğu 1937 yılından buyana başta canlı hayvan ve et ürünleri olmak üzere pek çok sektörü kapsayan bir ihracat potansiyeline sahip.

Halen DAİB’in bünyesinde Erzurum başta olmak üzere toplam 17 il bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl 1 milyar 842 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan DAİB, bu potansiyeli 257 firma üzerinden 199 ülkeye ulaşarak yakaladı.

Bünyesinde toplam 201 yeşil pasaport sahibi firma bulunan DAİB, aynı zamanda geçtiğimiz yıl 401 yeni firmaya da kapılarını açtı.

Erzurum’da 51 firma toplam 34 ülkeye ihracat yaparken, DAİB içerisindeki en yüksek ihracat yapan şehir de yine Şırnak oldu. Şırnak’ı Iğdır ve Elazığ takip etti.

DAİB’in ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Irak ve Almanya yer alıyor. Başkan Ethem Tanrıver, yaptığı değerlendirmede 2020 yılında hem ihracat rakamlarının hem de ihracat yapılan ülke sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yeni yılla birlikte 1.Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı devam eden yeni hizmet binalarına taşınacaklarını ve bu binada Eximbank başta olmak üzere bir çok alanda çalışacaklarını kaydetti.

DAİB’in,  “DAİB Akademi” ve “Yabancı Dil Kursu” dahil olmak üzere ihracatçının  gelişimine yönelik eğitim programları açtığını hatırlatan Başkan Tanrıver, ihracatın olmazsa olmaz şartının yabancı lisan ve başka ülkelerin toplum yapılarını bilmek olduğunu ifade etti.

Bir ülkenin ciddi miktarlarda ihracat potansiyeline ulaşabilmesinin başlıca yolunun üretimden geçtiğinin altını çizen Tanrıver, bu anlamda Erzurum’un her şeyden önce üretim alanına yoğunlaşmasının stratejik bir önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye’nin dışında dünya ölçeğinde çok büyük bir pazarın bulunduğunu vurgulayan DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, yeni yılda yurtdışı seyahatlerini daha da çoğaltacaklarını ve üyelerini yepyeni pazarlarla tanıştıracaklarını bildirdi.

Erzurum’un başta canlı hayvan, hayvan ürünleri ve madencilik olmak üzere çok önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Başkan Tanrıver, bu potansiyelin bihakkın değerlendirilmesi için şehrin elbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
Etiketler : ihracatçılar
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.