EKONOMİ Haber Girişi : 05 Eylül 2023 00:06

Cumhuriyeti kuran şehirler Sivas’ta buluştu

Cumhuriyeti kuran şehirler Sivas’ta buluştu
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (STSO) Meclisleri, 'Cumhuriyeti Kuran Şehirler Buluşması'nın ikinci etabında Sivas'ta buluştu.

Cumhuriyetin 100. Yılı, 4 Eylül Tarihi Sivas Kongresi'nin 104. Yıldönümü münasebetiyle, Sivas TSO'nun 3-4 Eylül tarihlerinde düzenlediği programa katılmak üzere Sivas'a giden Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleri burada çeşitli etkinliklere katıldı. Programın 1. günü Erzurum TSO ve Sivas TSO heyetleri, Sivas Kongre Binası, Gök Medrese, Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi ve Buruciye Medresesi’ni ziyaret etti.

Programın 2. günü ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz, STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, Meclis Başkanı Osman Yıldırım Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma törenine katıldılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleştirilen Sivas Kongre’nin 104. Yıl törenlerine de iştirak eden Başkan Özakalın ve Özdemir, Sivas Kongresi'nin temsili canlandırılmasını izlediler.

Buradaki törenlerin ardından Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen ETSO ve STSO Meclis üyeleri ortak meclis toplantısı gerçekleştirdi. Meclis toplantısının açış konuşmasını yapan STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, ETSO öncülüğünde başlatılan projenin büyük bir kabul gördüğünü ifade ederek, bu anlamda Başkan Özakalın’ın şahsında ETSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerine teşekkür etti. Başkan Özdemir, “Bu projenin hem Erzurum hem Sivas’ın hem de aramıza katılacak olan Samsun ve Amasya’nın da ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmesine katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.

Toplantıda daha sonra bir konuşma yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın da, iki kardeş odanın ortak meclis toplantısının her iki şehrin daha fazla gelişmesi ve kalkınması için bir başlangıç olması temennisinde bulundu.

Başkan Özakalın, tarihi, kültürü, ekonomisi ve coğrafi yapısı birbiriyle özdeşleşen Erzurum ve Sivas’ın bundan sonra daha fazla işbirliği içerisinde olacağını vurgulayarak şunları söyledi; “Vatanperver, bağımsızlık ruhuyla hareket eden, manda ve himaye kabul edilemeyeceğini tüm dünyaya haykıran bu iki kadim şehrin, Anadolu’nun Türk yurdu kalmasında ve Misak-ı Milli esaslarının karara bağlanmasında öncülük etmesi her zaman bizler için gurur vesilesi olmuştur. Anadolu’nun müdafaası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda yapılan nice mücadelenin bu iki şehrimizde yapılan kongrelerle şekillendirilmiş olması bizleri onurlandırmaktadır. Vatanımızın bölünmez bütünlüğünün adeta tapusu olan şehirlerimiz her durum ve koşulda aynı kararlılıkta olacaktır. 22-23 Temmuz 2023 tarihlerinde Erzurum’da gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin ardından Sivas programımızın da çok verimli geçeceği hususunda kanaatimiz tamdır. Çünkü dilde, ‘fikirde ve iş’te birlik’ diyerek yola koyulduk. Bugünkü ortak meclis toplantımızın hayırlı ve yeni işbirliklerinin başlangıcı olmasını temenni ediyorum.”

Konuşmasında, “Selçuklu, Saltuklu ve Osmanlı dönemi eserleriyle süslü Sivas ve Erzurum, tarihi ve kültürel anlamda nasıl birbiriyle benziyorsa aslında sosyo-ekonomik yapıları, sahip oldukları potansiyeller de birbirine aynı ölçüde benziyor” diyen Başkan Özakalın, “Her iki şehrimiz için lokomotif sektörler; tarım, hayvancılık ve gıda olmasına rağmen sanayileşme alanında da tüm fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Bu minvalde, Erzurum Ticaret ve Sanayi odası olarak her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu projemizi Samsun ve Amasya’yı da dahil ederek daha da büyütmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ETSO Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz ve STSO Meclis Başkanı Osman Yıldırım da yaptıkları konuşmalarda, iki oda arasında başlayan samimi işbirliği çabalarının her iki şehrin iş dünyası için olumlu neticeler doğuracağına inandıklarını söylediler.

Ortak meclis toplantısında, Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili Bölge Müdürü Mustafa Beştepe tarafından bir de sunum yapıldı.

Toplantının sonunda Erzurum TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın tarafından Sivas TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir’e mis semaver ve Erzurum’da çıkarılan kahverengi obsidyen taşından yapılmış tespih hediye etti. Sivas TSO Başkanı Zeki Özdemir de Başkan Özakalın’a Sivas özgü gümüş işlemeli masa isimliği hediye etti.

Etkinlikler kapsamında ayrıca, iki Oda Akreditasyon Kurullarının katıldığı Akreditasyon İzleme Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantıda, her iki Odanın akreditasyon çalışmaları hakkında karşılıklı bilgi alış verişinde bulunuldu.

ETSO’nun Sivas’taki programı, Hamidiye Kültür Parkı ve ASELSAN Hassas Optik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin üretim tesislerine yapılan geziyle sona erdi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.