GÜNCEL Haber Girişi : 23 Aralık 2008 13:28

Camileri yakan şahıs raporlu hırsız çıktı

Camileri yakan şahıs raporlu hırsız çıktı
İstanbul Valisi Muammer Güler, cami yangınlarını hırsızlık amacıyla gerçekleştirdiği belirlenen kişinin yakalandığını söyledi.

Bu kişinin ruhsal problemlerinin olduğuna dair rapor bulunduğunu da söyleyen Güler, olayın arkasında örgüt olmadığını dile getirdi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birlikte basının karşısına geçerek cami yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Kamuoyunda meydana gelebilecek yanlış anlamaları gidermek istediklerini belirten Güler, cami yakmaları ile ilgili konunun aydınlatılmış olduğuun söyledi.

Daha önce 13 cami hırsızlığı nedeniyle suç kaydı bulunan kişinin yanan bazı camilerde parmak izine rastlandığını anlatan Güler, bu kişinin delilleri yok etmek için yangın çıkardığını dile getirdi. Güler, "Yangınlar, suç delillerinin karartılmasına ilişkin bir girişim olarak değerlendirilebilir. Bunlar imam odalarında meydana gelen yangınlardı. Arkadaşlarımız çok geniş çaplı araştırma yapmışlardır. Bu şahsın parmak izlerinin tuttuğu gibi çok kesin deliller vardır. Hırsızlık için girdiğinde delilleri yok etmeye yönelik olarak yangınları çıkarmıştır. Yardım toplama paraları, kumbaraların çalınmasın ilişkin bir hırsızlık olayıdır. Bu şahısla ilgili çalışma yürütülüyor. Yardım ve yataklık anlamında bir örgüt bağlantısı tespit edilmedi. Kişisel bir eylem ihtimali ağır basıyor. Şahıs 1 gün daha sorgulanacak." şeklinde konuştu.

Cami yangınlarıyla Alevi-Sünni çatışması çıkarılmak istendiğine dair açıklamalar yapıldığını anımsatan Güler, "Böyle bir ihtimal olmadığını gördük. Bu hassasiyetleri kaşımak kimseye fayda sağlamaz. Bu eylemin böylesine bir amaç taşıyan bir eylem olmadığı görülüyor. Bu şahsın yakalanmasının ardından cami yakma olayı meydana gelmedi." dedi.

İl Müftülüğü ile koordineli olarak camilerdeki fiziki emniyet tedbirlerinin artırılması için koordineli yapıldığını anlatan Güler, bazı camilere kamera konulduğunu, bir kısmına alarm sistemi takıldığını bir kısmında da güvenlik görevlisi olduğunu söyledi.

Kaynak: Zaman