Haber Girişi : 01 Ekim 2017 22:14

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Camiler ve Din  Görevlileri Haftası
İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Camiler, İslam toplumunun hayatiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan târihî birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir. 
Bilindiği gibi 1-7 Ekim tarihleri "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak çeşitli faaliyetlerle kutlanmaktadır. Bu senenin ana teması ise "Cami, Şehir ve Medeniyet"
Cami; "Toplayan, bir araya getiren"   manasına gelen ve "cem'an" mastarından türeyen bir kelimedir. Dini anlamda; belirli bir amaçla insanları bünyesinde toplayan mekâna cami denir. Bu amaç da Allah'a kulluktur. Cami kelimesi, başlangıçta sadece Cuma namazı kılınan "El mescidü'l Câmi" (Cemaati toplayan mescid) tamlamasının kısaltılmış şekli idi.
Camiler dinî ve millî kültürümüzden ayrı düşünemeyeceğimiz değerlerimizin başında gelir. Camilerimiz, çok çeşitli fonksiyonları ifa etmesi bakımından önemli müesseselerimizdendir. Camilerimiz mabet olarak görev yapmanın yanında, halk eğitimi merkezleri olarak da görev yapmaktadır. 
Camilerde, müminlere her türlü kötülüklerden uzak durmalarının yanında; her türlü iyilik ve güzellikler, insan sevgisi, vatan, bayrak, ezan, Kur'an sevgisi, ana-babaya, öğretmene, ulu'l-emre itaat anlatılır! Camiler, zengin-fakir, köylü-şehirli, amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç, siyah-beyaz, yerli-yabancı... Herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır. Bir ülkenin, Müslüman ülkesi olmasının mührü ve tapu senetleridir. 
Camiler; aynı safta omuz omuza, diz dize namaz kıldığımız mabetlerimizdir. Üzüntülerimizi giderdiğimiz, moralimizi müspet anlamda düzelttiğimiz, birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik duygularımızı, hoşgörü anlayışımızı güçlendirdiğimiz ve pekiştirdiğimiz yerlerdir. Birbirimize merhamet etmeyi, acıları paylaşmayı, kimsesiz-yoksul, dul ve yetimlere yardım etme duygularını kazandığımız mabetlerdir. Kâmil manada insan olmanın yollarını ve esaslarını, camilerimizde yapılan telkin ve nasihatlerden öğrenmekteyiz
Cenabı Hakk şöyle buyurur: "Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazlarını dosdoğru kılan, zekatlarını veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte, doğru yola erenlerden olmaları umulanlar bunlardır." (Tevbe Suresi: 18)
Cami ve mescitlerle ilgili hadislerden bazıları da şöyledir:
"Kim Allah rızası  için  mescit  yaparsa, Allah benzerini  onun  için  cennette  inşa  eder." (Buhari, Salat: 65)
"Bir mü'mine  öldükten sonra  amelinden  ve yaptığı iyiliklerinden  ulaşacak şeylerden  biri de, yaydığıilim, geride bıraktığı iyi evlâd, miras olarak bıraktığı  mushaf-ı şerif, yaptırdığı  mescid, yolcuların barınması için inşa ettiği ev, akıttığı  su, sağlığı  yerinde iken malından çıkarıp  verdiği sadakadır.Bunlardan hangisini  yapmış ise öldükten sonra   onun  sevabı kendisine ulaşır." (İbnMace)
"Evinde güzelce abdest alıp camiye giden kimse  Allah'ın ziyaretçisidir. Ziyaret edene  Allah  ikramda bulunacaktır." (Et-terğib  vet-Terhib)
Bu vesileyleşuhusuları da hatırlatmakisterim :
-Camilericemaatsizbırakmayalım. Camileriyaşatmanınyolubudur. 
-Cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletli olduğunu unutmayalım.
-Camilerinsüsücemaattir. 
-Camilereçocuklarımızı da götürelim.
-Camilerintemizliğine, bakımınadikkatedelim.
-Camilere gelenler arasında bir ayrım yapmayalım. Zengin- fakir, köylü- şehirli herkes omuz omuza camilerde saf tutar.
-Camiler bulundukları bölgelerin manevi sigortalarıdır. İnsanları uyarmaya fecirle başlarlar. Bu uyarı, gecenin alaca karanlığına kadar sürüp gider.
-Camiler, İslam toplumlarının simgeleridir. Bir beldenin İslam beldesi olduğunun en güzel kanıtı, göklere yükselen minaresi ve ezanı ile camilerdir.
Yazımızı İbrahim Nadir CİNTAŞ'ın bir şiiriyle bitirelim:

Camiye Gel !

Ezan ile gelmezsen,
Sala ile gelirsin.
Dik gelmezsen,
Yatay gelirsin.

Elbise ile gelmezsen,
Kefen ile gelirsin.
Canlı gelmezsen,
Ölü gelirsin.

Anla artık,
Mutlaka gelirsin.
Gel Camiye,
Canlı gel!
Yoksa mevta gelirsin.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.