GÜNCEL Haber Girişi : 10 Eylül 2009 17:05

Cami inşaatına karşı çirkin kampanya

Cami inşaatına karşı çirkin kampanya
Ülkenin önde gelen gazetelerine tam sayfalık bir reklam yayınlayan parti, Sultanahmet Camii'ni de kampanyasına alet etti.
Danimarka siyasetinde ırkçı söylemleriyle bilinen Halk Partisi Kopenhag'da yapılması planlanan bir camiyi 17 Kasım'da gerçekleştirilecek yerel seçimlerin ana malzemesi yaptı. İmar izni bir süre önce belediye meclisinden çıkan caminin parasının İran'dan geldiğini iddia eden Halk Partisi, bazı gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarda şu ifadelere yer verdi:
 
"Danimarka şehirlerinde yapılacak büyük camilere hayır! 17 Kasım seçimlerinde ne kadar çok Halk Partiliyi Belediyelere sokarsanız İslamcılığa ve camilere karşı o kadar sağlam bir muhalefet olacak. Danimarka Halk Partisi size bunu garanti ediyor.'

Danimarka Halk Partisi camilere karşı olduğunu göstermek için yayınlattığı ilanlarda Sultahahmet'in büyük bir fotoğrafını kullanıyor. Parti yetkilileri, heybetli caminin kubbesinin üzerine çapraz bir şekilde duran iki kılıç, minarelerin ucuna ise orak figürlerine benzeyen hilal resimleri eklemiş. Bu ilanla 17 Kasım'da gerçekleştirilecek yerel seçimlerde ırkçı seçmenlerden oy toplamayı planlayan parti, İran'ı 'terör rejimi' olarak, Suudi Arabistan'ı ise 'bir diktatör tarafından yönetilen ülke' olarak nitelendiriyor.

Başta Kopenhag Belediye Meclisi olmak üzere birçok siyasetçi Halk Partisi'nin yayınlattığı ilanı 'yakışıksız'; söylemlerini ise 'anti demokratik' olarak değerlendiriyor.
 

SOSYAL DEMOKRAT PARTİLİ TANER YILMAZ: MANİPÜLASYONUN DANİSKASI

Cami inşaatına onay veren Kopenhag Belediye Meclisi'nd41 kişiden biri olan Sosyal Demokrat Partili Taner Yılmaz Cihan'a yaptığı açıklamada ilanı "Manipülasyonun daniskası" olarak değerlendirdi. İlanı sabah erken saatlerde gördüğünü söyleyen Yılmaz, "Beynimden vurulmuşa döndüm. Halk Partisi daha önce de benzer şeyler yapmıştı ancak bu sefer yaptıkları çok büyük bir saygısızlık." diye konuştu. Halen Danimarka'daki koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan partinin bu tür ilanlarla toplumda gerçekte var olmayan bir korku meydana getirip buradan nemalanmak istediklerini söyleyen Taner Yılmaz, Danimarkalıların bu oyuna gelmemesi gerektiğini söyledi.

MUHAFAZAKAR PARTİLİ LÖNBORG: MÜNASEBETSİZLİK

Hükümetin diğer ortağı Muhafazakar Parti'den Mogens Lønborg de Sultan Ahmet Camii'ni bilgisayar oyunuyla manipule ederek hazırlanan reklamın münasebetsiz olduğunu belirtti. Lönborg, "Aslında onların kampanyalarını umursamıyorum. Danimarka'da herkesin dini özgürlükleri vardır. Eğer Müslümanlar için yapılacak bir camiyi bu şekilde engellemeye çalışırsanız bu ibadet özgürlüğünü baltalamak olur." dedi.

RADİKAL PARTİLİ BONDAM: ÇOK YANLIŞ

Kopenhag Belediye Meclisi'nin Radikal Partili Üyesi Klaus Bondam da Halk Partisi'nin tutumun çok yanlış olduğunu belirtti. Bondam, "Danimarka Halk Partisi müslümanlara karşı kampanya yürüterek oy kazanabileceğini zannediyor." dedi.

IRKÇI PARTİNİN SULTANAHMET'Lİ İLANINDAKİ İFADELER:

"Huzur dolu bir yaz akşamı Kopenhag Belediye Meclisi üyeleri yıldırım hızıyla aldıkları bir kararla şehrin ortasına büyük bir caminin yapılmasına karar verdiler. Sadece Danimarka Halk Partisi karşı oy kullandı. Cami inşaatının parası 'terör rejimi' İran'dan geliyor fakat diğer partiler bundan rahatsızlık duymuyor.
 
Üç yıl sonra da Amager semtinde bir diktatör tarafından yönetilen Suudi Arabistan'ın finanse ettiği bir cami daha yapılacak. Eğer vatandaşlar buna 'dur' demezse başka şehirler içinde aynı planlar yapılıyor.
 
Biz size şunu garanti ediyoruz: 17 kasım seçimlerinde ne kadar çok Danimarka Halk Partili temsilciyi belediye meclislerine girerse, İslamcılığa ve camilere karşı o kadar güclü bir şekilde karşı durulacak. "