GÜNCEL Haber Girişi : 21 Ağustos 2010 19:56

Cami Hoparlörlerine Ses Ayarı

Cami Hoparlörlerine Ses Ayarı

Diyarbakır'da bazı cami hoparlörünün ezan okunduğu sırada yüksek ses yaydığı şikayeti üzerine, mühendis eşliğinde yeni ayarlamalar yapıldı.

Diyarbakır'da Kayapınar ilçesine bağlı Diclekent ve Huzurevleri semtlerinde yer alan 4 camide okunan ezan sesinin yüksek olduğu yönünde bazı vatandaşların Valiliğe yaptığı başvuru üzerine Diyarbakır İl Müftülüğünce söz konusu camilerde ezan sesinin kontrolüne yönelik çalışma başlatıldı.

Kayapınar Müftülüğünce, ilçede yer alan ve çevrelerinde çok sayıda apartmanın bulunduğu 4 büyük camide ses ölçümü yapılırken, ezan sesi düzeyi yüksek olduğu belirlendi. Bunun üzerine ses seviyesi düşürüldü.

Çalışmayı yapan Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden bir mühendis, cami imamı ve ses düzeniyle ilgilenen firma yetkilileri ses ölçümü yapıldığına dair tutanak tuttu.

Müftü Ali Melek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezinde yaklaşık 200 caminin bulunduğunu, bir kısım camilerin çevresinin yoğun apartmanlar olduğu için zaman zaman sesin yüksek olduğunu dair şikayetlerin olduğunu söyledi.

Kayapınar ilçesindeki 2 büyük camide seslerin yüksek olduğu yönünde şikayetlerin geldiğini anlatan Melek, şöyle dedi:

'Bazen hoparlörlerimiz binalara çok yakın olabiliyor. Küçük çocuklar ve hastalar oluyor. Özellikle sabah ve yatsı namazında ses çok yüksek olabiliyor. Biz de İlçe Müftülüğü ile yazıştık. Cami imamı, Çevre ve Orman Müdürlüğün'den bir mühendis, ses düzeniyle ilgilenen firma yetkilileri ile camilerimizde ses ölçümü yapıldı. Yüksek bulunan ses ölçümü belli bir seviyeye indirilmiştir. Bazı vatandaşlar da ses gelmediği için şikayetçi oluyor. Dengeyi tutmak amacıyla mühendis ve firma yetkilisi bunu tespit ediyor. Yani her iki tarafın talebini çok iyi bir şekilde karşılamak mümkün olmayabilir.' Melek, bebeği, hastası bulunan aileler olabildiğini belirterek, 'Dolayısıyla biz ibadetlerimiz ile de bir başkalarını rahatsız edecek bir boyuta da taşımamamız gerekir. Biz arzu ederiz ki her tarafa ezan sesi ulaşmış olsun. Önemli olan bütün insanlarımızı rahatsız etmeyecek bir şekilde ibadetlerini temin etmek.'

Melek, 4 büyük camideki ses sisteminin kontrol edilerek, sesin belli bir seviyeye getirildiğini, ses incelemesi sonucu gürültünün giderildiğine dair tutanak tutulduğunu sözlerine ekledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği' kapsamında belli kriterler getirilerek, görevlilerce gürütü denetimler başlatılırken, 'cami hoparlörünün desibeli'yle ilgili görev Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmişti.

Diyanet İşleri Başkanlığı da, yayımladığı dış genelgeyle, 'Hoparlörlerin ses düzeninin, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecektir' talimatını illere göndermişti.